Τετάρτη 27 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποφασισμένοι για αγώνες οι καθηγητές

Συμμετέχουν στην αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ και αποφασίζουν συγκεκριμένο απεργιακό πρόγραμμα. Με λόγια "κατανόησης" και την "αναγκαιότητα της σύγκλισης", τους απαντά το υπουργείο Παιδείας

Με τη συμμετοχή τους στην αυριανή πανεργατική - πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία οι καθηγητές ξεκινούν τις κινητοποιήσεις τους, απαιτώντας αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, αλλά και του εκπαιδευτικού. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ έχει καλέσει τους καθηγητές όλης της χώρας να συμμετάσχουν στην απεργία και τα συλλαλητήρια της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Η προσυγκέντρωση για τους καθηγητές του Λεκανοπεδίου είναι στις 10.00 π.μ. στην Κάνιγγος και Βερανζέρου.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι γενικές συνελεύσεις στις τοπικές ενώσεις των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να συζητηθεί η εισήγηση της ΟΛΜΕ για απεργίες του κλάδου μέσα στο Δεκέμβρη. Ηδη, έχουν συνεδριάσει 10 από τις 86 ΕΛΜΕ της χώρας και έχουν εγκρίνει απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ μέχρι την Παρασκευή θα συνεδριάσουν και οι υπόλοιπες ΕΛΜΕ.

Χτες, το ΔΣ της ΟΛΜΕ συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και εισέπραξε για μια ακόμα φορά λόγια κατανόησης. Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Παιδείας Γ. Ανθόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το αίτημα των εκπαιδευτικών "να μπορούν να ζουν με το μισθό τους" είπε ότι "κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τις οικονομικές πραγματικότητες, αλλά και την πρόκληση της ευρωπαϊκής σύγκλισης". Επανέλαβε, μάλιστα, ότι το θέμα της οικονομικής πολιτικής δεν το χαράσσει το υπουργείο Παιδείας.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των χαμένων διδακτικών ωρών, ο υφυπουργός Παιδείας τόνισε ότι η ΟΛΜΕ εμφανίζει διογκωμένα τα κενά και επιδόθηκε σε ένα παιχνίδι με τους αριθμούς, προκειμένου να αποδείξει ότι τα πραγματικά κενά σε εκπαιδευτικούς είναι μόλις (!) 2.000. "Δεν μπορούν να πολλαπλασιάζουν τις ώρες της ημέρα επί έναν αριθμό πραγματικό ή φανταστικό σχολείων στις τάξεις των οποίων δεν υπάρχει καθηγητής και να βγάζουνε 70.000 ώρες", ισχυρίστηκε ο Γ. Ανθόπουλος. Οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ επισημαίνουν ότι οι κενές θέσεις ανέρχονται στις 4.500 και θα καλυφτούν μετά την 1η Γενάρη, με τον νέο προϋπολογισμό.

Οι καθηγητές, πάντως, εμφανίζονται αποφασισμένοι να δώσουν την απάντησή τους με απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στο Δεκέμβρη. Η εισήγηση της ΟΛΜΕ προβλέπει 48ωρη απεργία στις 9 και 10 Δεκέμβρη, 3ήμερη στις 16, 17 και 18 Δεκέμβρη και απεργία διαρκείας μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, με συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών στις 9 και 16 Δεκέμβρη, καθώς και πανεκπαιδευτικές συγκεντρώσεις μέσα στο Δεκέμβρη.

Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης της παιδείας, με στόχο το 15%, στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, διπλασιασμό των αποδοχών τους και αυξήσεις, ώστε να φτάσουν οι μηνιαίες τακτικές αποδοχές του νεοδιόριστου καθηγητή το 1997 τις 250.000, με κλιμάκωση για τους υπόλοιπους και με στόχο να διαμορφωθεί σχέση αρχικών καταληκτικών αποδοχών 1 προς 2,5, κατάργηση του αντιασφαλιστικού αντισυνταξιοδοτικού πλαισίου, προώθηση φορολογικής μεταρρύθμισης κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ