Σάββατο 4 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά στη συζήτηση για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ

Την ανάγκη της γενικότερης στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), που πλήττονται από την πολιτική της ΕΕ, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Θεωνάς, κατά τη συζήτηση έκθεσης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με ένα πρόγραμμα μέτρων χρηματοδοτικής στήριξης υπέρ των ΜΜΕ καινοτομίας που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης.

Ο Γ. Θεωνάς τόνισε ότι "η υπό συζήτηση πρόταση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο, που διαμορφώνει η ΕΕ για την απασχόληση και βασίζεται στην προώθηση του λεγόμενου επιχειρηματικού πνεύματος και στην ανατροπή των μέχρι σήμερα ισχυόντων κανόνων εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου με την προώθηση "ενεργών" μέτρων προώθησης της απασχόλησης". Παρ' όλα αυτά, "θα υποστηρίζαμε κάθε ενέργεια, έστω και μεμονωμένη, που θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ και ειδικότερα οι πιο μικρές από αυτές, και που θα ενταθούν παραπέρα με την εγκαθίδρυση της ΟΝΕ και του ενιαίου νομίσματος".

Ξέφρενος ανταγωνισμός

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα τέτοιων προγραμμάτων, υπογράμμισε: "Δεν έχουμε βέβαια αυταπάτες για το εύρος των αποτελεσμάτων που θα μπορούσαν να έχουν τέτοιου είδους ενέργειες, αφ' ενός, λόγω της περιορισμένης εμβέλειας που αντικειμενικά έχουν και, αφ' ετέρου, εξαιτίας του ότι η πολιτική που ασκεί συνολικά η ΕΕ και τα κράτη - μέλη οδηγεί σε χρεοκοπία εκατοντάδες χιλιάδες ΜΜΕ κάθε χρόνο, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στον ξέφρενο ανταγωνισμό. Και, βέβαια, οι θέσεις που χάνονται σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από τις περιορισμένες και βραχυπρόθεσμες κατά κανόνα θέσεις εργασίας, που συνδέονται με τις κατά καιρούς επιχορηγήσεις. Αλλωστε, όπως χαρακτηριστικά ορίζεται στην πρόταση της Επιτροπής, το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδιώκει να υποστηρίξει το πλαίσιο γενικής πολιτικής, όπως αυτό καθορίζεται από τις κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση και τις γενικές κατευθύνσεις των οικονομικών πολιτικών, που είναι γνωστές οι δραματικές επιπτώσεις τους στην απασχόληση και την ανεργία".

Το τραπεζικό σύστημα

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε:"Αν και ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός των 420 εκατομμυρίων ECU για την τριετία 1998 - 2000 είναι πολύ μικρό ποσό για την ουσιαστική στήριξη των ΜΜΕ, θα μπορούσε να συνεισφέρει κύρια μέσω του μηχανισμού παροχής επιχειρηματικών κεφαλαίων και του μηχανισμού εγγύησης δανείων, δεδομένης της ιδιαίτερης δυσκολίας εξεύρεσης εξωτερικών πηγών χρηματοδότησης και πρόσβασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει, κατά τη γνώμη μας, το γενικότερο πρόβλημα που έχει ανακύψει από την πλήρη απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος και τη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων με καθαρά χρηματοοικονομικά κριτήρια και κριτήρια αγοράς, σε βάρος του ρόλου τους ως μοχλού για την ανάπτυξη και τη στήριξη της παραγωγικής βάσης και της οικονομικής δραστηριότητας. Το ίδιο πρόβλημα αναδεικνύεται και από τους γενικούς περιορισμούς που αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις και οι οποίες συρρικνώνονται, αν δε μηδενίζονται εντελώς, με τη διαδικασία έγκρισης από την Επιτροπή. Η πρόταση για κατά κατηγορία εξαίρεση των κρατικών ενισχύσεων στις ΜΜΕ, θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση των ΜΜΕ, χωρίς βέβαια να μπορεί να αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα, που είναι απόρροια των γενικότερων επιλογών της ΕΕ. Αναφορικά με την εκτέλεση του συγκεκριμένου προγράμματος, θεωρούμε αναγκαίο να επικεντρωθεί η χρηματοδοτική στήριξη στις ΜΜΕ που απασχολούν λιγότερους από 100 εργαζόμενους, αλλά και σε ακόμα μικρότερες, που αντικειμενικά αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα επιβίωσης και εκσυγχρονισμού".

Υγεία, εκπαίδευση, πολιτισμός

"Συμφωνούμε επίσης με την πρόταση να περιληφθούν ως επιλέξιμοι στόχοι προτεραιότητας οι ΜΜΕ που δρουν στους τομείς της δημόσιας υγείας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Θεωρούμε επίσης αναγκαίο τον έλεγχο, αν η ενίσχυση συνοδεύεται από τη δημιουργία πραγματικών θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Θεωρούμε απαραίτητη την επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες".

Καταλήγοντας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και σε σχέση με τον αντίκτυπο που έχουν στην απασχόληση τέτοιου είδους προγράμματα, υπογράμμισε ότι "ήδη έχουμε παρόμοιους μηχανισμούς είτε μέσα από τις εγγυήσεις δανείων του ΕΤΕ, ή τη διευκόλυνση για τις ΜΜΕ της ΕΤ Επενδύσεων για την επιδότηση επιτοκίου, είτε μέσα από τις επιμέρους δράσεις που προβλέπονται στα πολυετή προγράμματα για τις ΜΜΕ, που όμως αποδείχτηκαν ανίκανα να βελτιώσουν ουσιαστικά το άνισο περιβάλλον στο οποίο δρουν οι ΜΜΕ. Φοβούμαστε, όμως, ότι από τη στιγμή που η ΕΕ μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού δε διαθέτει κονδύλια ικανά να οδηγήσουν σε αποτελεσματικές, κάθετες και οριζόντιες παρεμβάσεις, μακριά από τη λογική της λιτότητας, του πλήρους ανταγωνισμού και της παγκόσμιας απελευθέρωσης των αγορών, οποιαδήποτε τέτοιου είδους παρέμβαση θα είναι χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τους επιχειρηματίες στο όνομα των ανέργων (2014-03-22 00:00:00.0)
Διεργασίες για αναπροσαρμογή του μείγματος διαχείρισης (2014-02-04 00:00:00.0)
Τους επιφυλάσσουν ακόμη χειρότερες μέρες (2006-11-12 00:00:00.0)
Εξαγοράζει ΜΜΕ η Κομισιόν! (2005-04-01 00:00:00.0)
Ενισχύεται επιλεκτικά μικρή μερίδα επιχειρηματιών (2001-01-20 00:00:00.0)
Εφυγαν και πάλι με άδεια χέρια (1998-11-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ