Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Οχι στην ενίσχυση αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» καταδικάζει την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή στα Εξάρχεια, από τον ειδικό φρουρό.

Σε σχετική ανακοίνωσή της σημειώνει ότι τέτοια φαινόμενα δεν είναι μεμονωμένα (περιπτώσεις Καλτεζά, Κουμή, Κανελλοπούλου). Αλλά αποτέλεσμα της ασκούμενης πολιτικής που θέλει τις δυνάμεις καταστολής στην υπηρεσία της εκάστοτε κυβέρνησης, με στόχο την αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος. Οτι οι διάφοροι τρομονόμοι, η νομοθεσία περί οπλοφορίας και οπλοχρησίας, το υπηρεσιακό κλίμα στην ΕΛ.ΑΣ., η ατιμωρησία των δραστών κ.ά. ενισχύουν τέτοια φαινόμενα.

Κατακρίνει τα λεγόμενα του αρμόδιου υπουργού, Πρ. Παυλόπουλου, σημειώνοντας ότι θέλησε να δικαιολογήσει την Αστυνομία. Και ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για παραδειγματική τιμωρία των ενόχων δεν είναι στις κυβερνητικές προθέσεις. Παραπέμπει σε στοιχεία του Συνηγόρου του Πολίτη όπου προκύπτει ότι στη διετία 2004-2006 πραγματοποιήθηκαν 63 ΕΔΕ για περιστατικά βίας αστυνομικών σε βάρος πολιτών. Από αυτές επιβλήθηκαν ποινές σε 11 περιπτώσεις από τις οποίες 6 με το ...βαρύτατο χρηματικό πρόστιμο των 40-50 ευρώ. Εξάλλου από ανάλογα στοιχεία του ΟΗΕ προκύπτει ότι το 2003-2007 έγιναν 238 καταγγελίες. Δικογραφία σχηματίστηκε για 127 περιπτώσεις και αποτάχτηκε μόνο ένας αστυνομικός.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» στέκεται και στο γεγονός ότι «οι ποινές που επιβλήθηκαν στους πρωταγωνιστές της κακοποίησης του Κύπριου φοιτητή (ζαρντινιέρα) στη Θεσσαλονίκη διαψεύδουν τον κ. υπουργό και την κυβέρνησή του. Ανάλογη είναι και η περίπτωση του φοιτητή με τα ...πράσινα παπούτσια».

Υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες της και να αποπροσανατολίσει το λαό ότι τα φαινόμενα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της. Θυμίζει πρόσφατη ανακοίνωσή της (2/12/2008) όπου ζητούσε να αλλάξει: «η νομοθεσία για την οπλοχρησία των αστυνομικών(ιδίως το άρθρο 3 του ν. 3169/2003) που παρέχει ευχέρειες για καταχρηστική άσκηση των σχετικών δυνατοτήτων».

Καταλήγει ότι η απάντηση σε τέτοιου είδους φαινόμενα πρέπει και θα είναι πολιτική: «Οι εμπρησμοί και οι καταστροφές - εκτός του ότι δεν απευθύνονται στους πραγματικούς ενόχους - αντικειμενικά εξυπηρετούν τα σχέδια των κυβερνήσεων. Το λαϊκό κίνημα δε θα επιτρέψει οι εξελίξεις αυτές να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω ενίσχυση του αυταρχισμού και της αστυνομοκρατίας. Μια σημαντική απάντηση θα δοθεί και στην πανεργατική απεργία της 10ης Δεκεμβρίου».

Σημειωτέον ότι αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» συναντήθηκε χτες με τον ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών. Δήλωσε κατόπιν ο Στρ. Κόρακας: «Εκφράσαμε τη χωρίς όρους καταδίκη μας για το φόνο του 15χρονου νεολαίου. Επίσης διατυπώσαμε τη θέση μας ότι τέτοια γεγονότα δεν μπορούν να θεωρηθούν μεμονωμένα και ως πρωτοβουλία ενός αστυνομικού που τράβηξε πιστόλι. Αλλά είναι αποτέλεσμα της όλης δομής, αντίληψης, οργάνωσης κι εκπαίδευσης της αστυνομίας που δίνει αυτό το "δικαίωμα" και τη δυνατότητα. Επίσης συνδέονται με το γεγονός ότι τα μέχρι τώρα κρούσματα εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίστηκαν είτε καθόλου, είτε με πολύ ήπιο τρόπο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ