Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Εγκαιρη προειδοποίηση από το ΚΚΕ
  • Αποσπάσματα από την τοποθέτηση του Αχιλλέα Κανταρτζή στη συζήτηση σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, στις 16 Σεπτέμβρη
  • Αποκαλυπτική τοποθέτηση βουλευτή της ΝΔ

Το ΚΚΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει - στο Ελληνικό Κοινοβούλιο - για τις επιπτώσεις της ασύδοτης χρήσης όπλων από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας, τονίζοντας ότι σχετίζεται άμεσα και με τον προσανατολισμό αυτών των Σωμάτων.

Δυστυχώς, προφητική, αποδείχτηκε η τοποθέτηση που έκανε στις 16 Σεπτέμβρη ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής. Μιλώντας ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο διεύρυνε τη δυνατότητα οπλοφορίας ακόμη και στους ιδιωτικούς αστυνομικούς, είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση για τη χρήση όπλων από την πλευρά της αστυνομίας: «Αντιλαμβάνεστε σε τι καταστάσεις μπορούμε να οδηγηθούμε;» είχε επισημάνει χαρακτηριστικά αναρωτώμενος «ποιος μπορεί να εγγυηθεί, αυτός ο κόσμος ο οποίος θα οπλοφορεί, ο οποίος θα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τον οπλισμό του, πού και ποιον θα χτυπήσει. Ποια μάνα θα κλάψει τα παιδιά της, ποια παιδιά θα κλαίνε τα αδέρφια τους και τους γονείς τους;». Ο βουλευτής του ΚΚΕ είχε επισημάνει τότε: «Πόσα ατυχήματα δεν έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια είτε από λάθος - καθάριζε, λέει, το όπλο του στο σπίτι, εκπυρσοκρότησε και έγινε το ατύχημα - είτε ακόμα σε περιπτώσεις με την επίκληση της νόμιμης άμυνας, είτε ακόμα και σε περιπτώσεις με την επίκληση της εκπλήρωσης του υπηρεσιακού καθήκοντος. Να σας θυμίσω πώς σκοτώθηκε το παιδάκι από τη Σερβία στη Θεσσαλονίκη πριν λίγα χρόνια από αστυνομικό ο οποίος προσποιήθηκε ότι το πέρασε για κλέφτη; Να σας θυμίσω το περιστατικό με τον Τσιγγάνο ο οποίος πυροβολήθηκε από αστυνομικό με πρόσχημα ότι τον διέταξε να σταματήσει και δε σταμάτησε;».

Ο Αχιλλέας Κανταρτζής είχε σχολιάσει τότε συνολικά το θέμα του αντιλαϊκού προσανατολισμού των κατασταλτικών μηχανισμών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουν αλλού στραμμένη την προσοχή τους. Αναφέρομαι στα Σώματα Ασφαλείας, αναφέρομαι στους άλλους μηχανισμούς καταστολής του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κύριος στόχος τους είναι η αντιμετώπιση του εργατικού λαϊκού κινήματος. Βλέπουμε καθημερινά πώς και πού συγκεντρώνονται οι κύριες δυνάμεις, το πώς χρησιμοποιούνται τα Σώματα Ασφαλείας για τη διείσδυση, για την υπονόμευση, για το προβοκάρισμα των αγώνων των εργαζομένων».

Χαρακτηριστική των μηνυμάτων της κυβέρνησης προς την Ελληνική Αστυνομία όμως ήταν η τοποθέτηση που είχε κάνει - στην ίδια συνεδρίαση - ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Μπαντουβάς, ζητώντας ουσιαστικά οι αστυνομικοί να ...νιώσουν πιο ελεύθεροι για τη χρήση βίας. Οπως χαρακτηριστικά είχε επισημάνει: «Πώς μπορεί η Αστυνομία να καταστέλλει παράνομες δραστηριότητες με ένοπλη βία, δηλαδή χρησιμοποιώντας όπλα; Αν είναι δυνατόν! Ενα χαστούκι δίνει ο αστυνομικός και ξεσηκώνεται σύσσωμη η Αντιπολίτευση περιλούζοντας τους αστυνομικούς με ό,τι προσβλητικά επίθετα βρει μπροστά της. Και τρέχει δυστυχώς η πολιτική ηγεσία και η φυσική ηγεσία της Αστυνομίας να κάνει ΕΔΕ και να τιμωρεί στον αστυνομικό. Ξέρετε τι έχουμε καταφέρει όλοι μαζί; Να αδιαφορεί η Αστυνομία. Αδιαφορεί ο αστυνομικός. Τον μπελά του θα βρει στο τέλος εάν κάνει το καθήκον του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ