Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στρατιωτικοποίηση των σωμάτων καταστολής

Το περιστατικό με τη δολοφονία του 15χρονου στα Εξάρχεια ανέδειξε για μια φορά ακόμα το «πνεύμα» που επικρατεί στα Σώματα Ασφαλείας. Η εκπαίδευση στρατιωτικού τύπου είναι μια πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στις υπηρεσίες αυτές από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια ομάδες αστυνομικών εκπαιδεύονται στο Κέντρο Εκπαίδευσης των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού στη Ρεντίνα, φέτος η νέα «σειρά» αστυνομικών «εκπαιδεύτηκε» στα Κέντρα Εκπαίδευσης αρμάτων και πυροβολικού, ενώ αυταρχικοποιήθηκε το πειθαρχικό δίκαιο στην Ελληνική Αστυνομία. Η κυβέρνηση, διά στόματος υπουργού Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλου, έχει χαρακτηρίσει το τραγικό συμβάν μεμονωμένο. Το ...επιχείρημα αυτό χρησιμοποιείται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις για να δικαιολογήσει τις «εκπυρσοκροτήσεις» των όπλων και τις κακοποιήσεις μεταναστών, προσφύγων και διαδηλωτών, το χτύπημα του μαζικού λαϊκού κινήματος.

Για την υπηρεσία των ειδικών φρουρών, που λειτουργεί στα πλαίσια της Ελληνικής Αστυνομίας, το ΚΚΕ ήταν από την αρχή αντίθετο στην ίδρυσή της και είχε καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ, το 1999. Οι ειδικοί φρουροί προσλαμβάνονται με μόρια και έχουν εκπαιδευτεί στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού και ως δόκιμοι έφεδροι αξιωματικοί. Η αστυνομική τους εκπαίδευση είναι τέσσερις μήνες. Στην αρχή προσλήφθηκαν για να φυλάνε στόχους. Αργότερα εντάχθηκαν στις μεταγωγές κρατουμένων, στις πεζές περιπολίες, στα περιπολικά και στα μέτρα τάξης. Τελευταία «ομογενοποιήθηκαν» με το υπόλοιπο αστυνομικό προσωπικό ως αστυφύλακες χωρίς προανακριτικά καθήκοντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ