Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σείστηκε η Αθήνα από τη φωνή της διαδήλωσης

Ατέλειωτο ποτάμι η κόκκινη πορεία
Ατέλειωτο ποτάμι η κόκκινη πορεία
Ηταν χιλιάδες. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, έδωσαν το αγωνιστικό τους «παρών» χτες βράδυ στην Ομόνοια, καθιστώντας κενό γράμμα την προσπάθεια εκφοβισμού που εξελίσσεται μέρες τώρα. Το κέντρο της Αθήνας σείστηκε από τη φωνή της, από την ταξική οργή της, πιο δυνατή απ' τους αλαλαγμούς των γνωστών αγνώστων που στους γύρω δρόμους έσπαγαν, έκαιγαν, τρομοκρατούσαν. Σείστηκε η Αθήνα από χιλιάδες φωνές που διατράνωσαν: «Πάλη οργανωμένη, πάλη ταξική, αυτή είναι η απάντηση στην καταστολή», «Κρίση, φτώχεια, αυταρχισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός», «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή με μέτωπο και πάλη θα ανατραπεί».

Από τις 5.30 το απόγευμα η Ομόνοια άρχισε να κατακλύζεται από ανθρώπους κάθε ηλικίας. Τα πανό άρχισαν να ξεδιπλώνονται το ένα μετά το άλλο και να υψώνονται μαζί με χιλιάδες κόκκινες σημαίες. Συγκροτημένα τα μπλοκ των διαδηλωτών έπαιρναν την προκαθορισμένη θέση τους, στην οποία θα παρέμειναν ως το τέλος της πορείας. Οι αποφάσεις σαφείς, το πλαίσιο αυτής της διαδήλωσης αποτυπωνόταν στα πανό: «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία - Να μην περάσει η τρομοκρατία». «Ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος. Αποδυνάμωση των κομμάτων της πλουτοκρατίας. Για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και της καταστολής». «Αντιμονοπωλιακή συμμαχία, Ισχυρό ΚΚΕ για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής». «Να καταργηθούν οι τρομονόμοι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ».

Αμέσως μετά την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, η διαδήλωση ξεδιπλώθηκε προς τη Σταδίου. Ωστόσο, οι χιλιάδες διαδηλωτές αλλάζουν κατεύθυνση και πορεύονται στην οδό Αιόλου, προκειμένου να περιφρουρηθεί η κινητοποίηση και το περιεχόμενό της, καθώς εκείνη τη στιγμή η διαδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και άλλων ομάδων κατέβαινε την οδό Πανεπιστημίου. Μαζί τους κατέρχονταν και κουκουλοφόροι, οι οποίοι επιδίδονταν στο σύνηθες προβοκατόρικο «παιχνίδι» τους, καταστρέφοντας ανεξέλεγκτα και προκαλώντας φραστικά τους κομμουνιστές. Η συντεταγμένη περιφρούρηση των κομματικών και κνίτικων δυνάμεων δεν επέτρεψε την παραμικρή σκέψη για διάλυση της πορείας, όπως πολλοί θα ήθελαν και από την Αιόλου η πορεία κατευθύνθηκε συγκροτημένα στην Αθηνάς και στη συνέχεια στην Ερμού, με προορισμό τη Βουλή. Δε σταμάτησαν στιγμή να στέλνουν με τα συνθήματά τους το μήνυμα της αντίστασης και της οργανωμένης λαϊκής παρέμβασης ενάντια στην κρατική τρομοκρατία.

Στο ύψος του υπουργείου Οικονομικών, και συγκεκριμένα στην οδό Νίκης, μια διμοιρία των ΜΑΤ εκτόξευσε απρόκλητα εναντίον της πορείας δακρυγόνα. Απειλητικές κινήσεις εναντίον της έκαναν και οι κουκουλοφόροι με σκοπό να τη διαλύσουν. Ούτε αυτοί τα κατάφεραν. Οι διαδηλωτές συγκροτημένα, με συνθήματα, όπως «Ούτε στα ξερονήσια, ούτε στις φυλακές ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές», συνέχισαν να πορεύονται, ολοκλήρωσαν συντεταγμένα την πορεία τους και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την απεργία της Τετάρτης.

Οι διαδηλωτές κατέστησαν ξεκάθαρο πως η τρομοκρατία και ο εκφοβισμός είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, της πολιτικής που γεννά φτώχεια και εξαθλίωση για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Διατράνωσαν πως αυτή την πολιτική θα την αντιπαλέψουν στο σύνολό της μέχρι την ανατροπή της και απηύθυναν κάλεσμα στους εργαζόμενους, το λαό στο σύνολό του να ακολουθήσει το μόνο δρόμο που σίγουρα οδηγεί εκεί που τα συμφέροντά του προστάζουν: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ