Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ
Κάνουμε την οργή οργανωμένο, μαζικό, περιφρουρημένο αγώνα

Σήμερα οι μαθητές της Αθήνας και του Πειραιά διαδηλώνουν στις 12 το μεσημέρι, στην Ομόνοια. Στις 12.30 στη Θεσσαλονίκη

«Δεν είναι μόνο για τη στυγερή δολοφονία του Αλέξη. Είναι για την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό που "τρώμε" καθημερινά. Για την καταστολή κάθε δημιουργικής μας σκέψης. Για τα δικαιώματά μας που "εκτελούνται" το ένα μετά το άλλο. Η δολοφονία του συμμαθητή μας είναι το αποκορύφωμα της χρόνιας κρατικής βίας και καταστολής».

Η οργή ξεχειλίζει και ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά των μαθητών. Τα σχολεία από νωρίς το πρωί θυμίζουν καζάνι που βράζει. Χιλιάδες μαθητές ξεσηκώνονται, βάζουν λουκέτο στα σχολεία «σίγουρα για τρεις μέρες και βλέπουμε», πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις και ξεχύνονται σε κινητοποιήσεις στις γειτονιές τους. Μαζικά αποφασίζουν: Συμμετέχουμε στο σημερινό συλλαλητήριο του ΣΑΣΑ, στις 12 το μεσημέρι, στην Ομόνοια. Στις 12.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Οι δυνάμεις της ΚΝΕ στα σχολεία δίνουν το σύνθημα: Κλείνουμε τα σχολεία μας και κινητοποιούμαστε. Δεν τρομοκρατούμαστε. Μαζικά και περιφρουρημένα δίνουμε αγωνιστική απάντηση. Και στα σχολεία σημαίνει πραγματικός ξεσηκωμός.

Χιλιάδες μαθητές σε Περιστέρι, Αιγάλεω, Καλλιθέα, Γαλάτσι, Γκράβα, Αγ. Παρασκευή (όπου οι μαθητές ζήτησαν από την ΕΡΤ να καλύψει την κινητοποίηση, αλλά αρνήθηκε), Ηλιούπολη, Ν. Ιωνία, Ιλιον, Ζωγράφου, Καισαριανή, Μαρούσι, Πετρούπολη, σχεδόν σε κάθε δήμο, διαδηλώνουν, κλείνουν δρόμους, πορεύονται προς διάφορα σημεία και διεκδικούν τη ζωή που τους αξίζει, τη ζωή που τους ανήκει. Η εικόνα παντού η ίδια. Ο «κοινωνικός αυτοματισμός» ακυρώνεται. Εγκλωβισμένοι οδηγοί βαράνε τις κόρνες στο ρυθμό των μαθητικών συνθημάτων και οι πιτσιρικάδες σπεύδουν να τους σφίξουν το χέρι. Κάτοικοι και μαγαζάτορες βγαίνουν στο δρόμο, στα μπαλκόνια, χειροκροτούν, φωνάζουν «ντροπή σκοτώσαν το παιδί». Σε κάθε γιαπί και σκαλωσιά γίνεται και στάση: «Αυτό για τους πατεράδες μας. "Μαθητές εργατιά μια φωνή μια γροθιά"» και εκείνοι συγκινημένοι ανταποδίδουν με γροθιές υψωμένες.


Eurokinissi

Οργανωμένα απαντούν και οι μαθητές σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε δεκάδες πόλεις, όπου προγραμματίζονται και σήμερα το πρωί κινητοποιήσεις. Το μήνυμα απ' άκρη σε άκρη της χώρας ξεκάθαρο: «Σεισμός πανεκπαιδευτικός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος».

Αυτή ήταν η πραγματική εικόνα χτες το πρωί κι όχι αυτή που προσπαθούσαν να εμφανίσουν τα διάφορα μέσα ενημέρωσης, ταυτίζοντας τις κινητοποιήσεις των μαθητών με τους εμπρησμούς και τις καταστροφές.

Οργανώνουμε και περιφρουρούμε τον αγώνα μας

«Δεν είναι "τυχαίο" περιστατικό. Είναι συνέχεια άλλων ενεργειών που έχουν σκοπό να πλήξουν τη νεολαία και να την τρομοκρατήσουν. Είναι η συνέχεια της "ζαρντινιέρας", των απαγωγών και των ξυλοδαρμών μεταναστών, των εισαγγελέων στα σχολεία, των επιθέσεων στους ναυτεργάτες. Η οργή μας να γίνει μαζικός, οργανωμένος και περιφρουρημένος αγώνας, πρώτα στο περιεχόμενό του».

Εκπρόσωποι των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά, Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων (Γεωλογικό, Φιλοσοφική, Πανεπιστήμιο Πειραιά, ΣΓΤΚΣ) και φορέων του γονεϊκού κινήματος καταδικάζουν τη στυγερή δολοφονία του μαθητή, κατά τη διάρκεια της κοινής χτεσινής συνέντευξης Τύπου, και απευθύνουν κάλεσμα για το σημερινό συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια. Συγχρόνως καλούν σχολεία και σχολές να πάρουν αποφάσεις για συμμετοχή στην πανεργατική απεργία της Τετάρτης, στο πλευρό των φυσικών τους συμμάχων, των ταξικών συνδικάτων, στην Ομόνοια, στις 10.30 π.μ., μαζί με το ΠΑΜΕ.


ICON

«Να οργανώσουμε και να περιφρουρήσουμε τον αγώνα μας, να τον ελέγχουμε οι ίδιοι οι μαθητές, να μη δώσουμε τροφή και άλλοθι σ' εκείνους που έχουν την ευκαιρία να φέρουν ακόμη χειρότερα μέτρα καταστολής. Θέλουμε να καταλάβει όλη η κοινωνία τι περνάει η νεολαία σήμερα. Δεν κερδίζουμε τίποτα με καταστροφές σε μαγαζιά και αυτοκίνητα, δε θα καταφέρουμε να πείσουμε τον κόσμο για το δίκιο μας. Τέτοιες εικόνες κάνουν κακό στο κίνημα και δεν έχουν καμία σχέση με μας», τόνισαν επανειλημμένα οι μαθητές.

Σε αναβρασμό ήταν χτες από το πρωί οι μαθητές στην πλειοψηφία των Γυμνασίων και Λυκείων όλων των δήμων της Αττικής. Αποχές, καταλήψεις, συγκεντρώσεις και πορείες έξω από τα σχολεία τους, στους κεντρικούς δρόμους και τις πλατείες έκαναν οι μαθητές σε Ελευσίνα, Μενίδι, Ανω Λιόσια, Θρακομακεδόνες, Παλλήνη, Γλυκά Νερά, Γέρακα, Ραφήνα, Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη, Λούτσα, Κερατέα, Καλύβια, Κορωπί, Ανοιξη, Αγιο Στέφανο, Δροσιά. Οι μαθητές έκαναν συγκέντρωση έξω από το σχολείο του 15χρονου στη Σταμάτα.

Σε όλη την Ελλάδα

Χιλιάδες μαθητές πραγματοποίησαν μαχητική διαδήλωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης χτες το μεσημέρι. Με συνθήματα «Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται παιδεία», «ΜΑΤ και αυταρχισμός αυτός είναι ο καπιταλισμός» διατράνωσαν την απαίτησή τους να καταδικαστεί η δολοφονία. Ξεκίνησαν από το Αγαλμα του Βενιζέλου και κατέληξαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης με συμμετοχή χιλιάδων μαθητών από σχολεία του κέντρου, της Τούμπας, της Χαριλάου, της Καλαμαριάς, της Σταυρούπολης, των Συκεών, τους Αμπελόκηπους, τον Εύοσμο.

Το δριμύ «κατηγορώ» χιλιάδων μαθητών της Θεσσαλίας ήχησε χτες σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα και Τρίκαλα. Και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πραγματοποίησαν πορεία στο Βόλο, ενώ αποφάσεις για κλείσιμο των σχολών τους παίρνονται στις γενικές συνελεύσεις σε Βόλο και Τρίκαλα. Τα σημερινά ραντεβού έχουν οριστεί στη Λάρισα, στις 10 το πρωί έξω από το 1ο Λύκειο οι μαθητές και στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Εβραίων φοιτητές και σπουδαστές, στο Βόλο στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας και στα Τρίκαλα στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

Στην Πάτρα, χιλιάδες μαθητές μετά από κάλεσμα του Συντονιστικού συγκεντρώθηκαν στην πλ. Γεωργίου και πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στην Κεφαλονιά και στη Ζάκυνθο μαθητές διαδήλωσαν με τη συμμετοχή των αντίστοιχων Εργατικών Κέντρων. Μαζικές κινητοποιήσεις έγιναν σε Καλαμάτα, Τρίπολη, Ναύπλιο και Αργος.

Αντίστοιχες δράσεις εκατοντάδων μαθητών είχαμε χτες σε Γιάννενα, Κέρκυρα, Αγρίνιο, Ναύπακτο, Λευκάδα και Ηγουμενίτσα.

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επίσης πραγματοποιήθηκαν μαζικές γενικές συνελεύσεις των φοιτητών με την Πανσπουδαστική να καλεί σε καταδίκη του κυβερνητικού αυταρχισμού, της κρατικής καταστολής και βίας που πάει χέρι χέρι με την επίθεση στη μόρφωση, στα πτυχία, στην εργασία, στο σύνολο των εργασιακών λαϊκών δικαιωμάτων. Σε αυτή την κατεύθυνση πάρθηκαν αποφάσεις για κλείσιμο σχολών και συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο, στις 12 το μεσημέρι, στην Ακαδημία από τις ΓΣ των σχολών ΠΤΔΕ, ΠΤΝ, Μαθηματικό, Πληροφορική, Φιλολογικό, ΦΠΨ.

Πρωτοφανείς μαθητικές κινητοποιήσεις είχαμε χτες και σε Χαλκίδα, Αλιβέρι, Ιστιαία, Κάρυστο, Λουτρά Αιδηψού, Λαμία, Αμφισσα, Ιτέα, Ερατεινή, Λιδορίκι, Θήβα, Λιβαδειά, Σχηματάρι.

Μαθητικός ξεσηκωμός σήμανε χτες και σε Ηράκλειο Κρήτης, Χανιά και Ρέθυμνο, όπου προγραμματίζονται και για σήμερα κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ