Τρίτη 10 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζωντανή κουβέντα με γυναίκες του μόχθου

Συζητώντας με εργαζόμενες στον πεζόδρομο της Ερμού
Συζητώντας με εργαζόμενες στον πεζόδρομο της Ερμού
Να πυκνώσουν τις γραμμές του αγωνιστικού γυναικείου κινήματος, να μαζικοποιήσουν το σωματείο τους και να επιλέξουν το δρόμο του αγώνα, κάλεσαν τις γυναίκες εργαζόμενες τα μέλη της ΟΓΕ, που το πρωί του Σαββάτου και της Κυριακής περιόδευσαν στο εμπορικό κέντρο της Ερμού και στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», αντίστοιχα. Οι πλατιές εξορμήσεις έγιναν στο πλαίσιο της δραστηριότητας που είχε αποφασίσει η Ομοσπονδία τιμώντας αγωνιστικά την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Εκατόν πενήντα δύο χρόνια μετά τον ξεσηκωμό των εργατριών της Ν. Υόρκης για το 8ωρο, γυναίκες εμποροϋπάλληλοι, νοσηλεύτριες, τραπεζοκόμες, καθαρίστριες διάβασαν την ανακοίνωση της ΟΓΕ. Μίλησαν με δεκάδες συναδέλφισσες για τη λεγόμενη διευθέτηση των χρόνου εργασίας, το 78ωρο δουλειάς την εβδομάδα, για την απλήρωτη εργασία, για την έλλειψη ελεύθερου χρόνου, για τα παιδιά, για την προσωπική δημιουργία. Η συζήτηση περιστράφηκε ακόμα γύρω από την καραμέλα των «ίσων ευκαιριών» με την οποία η κυβέρνηση, σημερινή και προηγούμενη, επιχειρεί να κρύψει την πολιτική της ανισοτιμίας, τη ληστρική εκμετάλλευση της γυναίκας στον καπιταλισμό.

«Δουλεύουμε πολλές ώρες», «τα μεροκάματα είναι χαμηλά», «οι παροχές για τα παιδιά μας ελλιπείς», «ούτε στα 65 δε θα βγούμε στη σύνταξη», «εγώ που είμαι μόνιμη μπορώ να πω κάτι, η τραπεζοκόμα που δουλεύει σε συνεργείο και παίρνει 500ευρώ;»... είναι μερικά από τα όσα ακούστηκαν από τις γυναίκες με τις οποίες η ΟΓΕ ήρθε σε επαφή στις εξορμήσεις.


Ενα γαρίφαλο για τις εργαζόμενες του Ευαγγελισμού
Ενα γαρίφαλο για τις εργαζόμενες του Ευαγγελισμού

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ