Τρίτη 10 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Είμαστε δύναμη που μπορεί να στηριχτεί ο λαός

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εφημερίδα «FREE SUNDAY»

Σε σειρά ερωτήσεων που αφορούν στην πορεία και την πολιτική του ΚΚΕ, υπό το φως και των αποφάσεων και του 18ου Συνεδρίου, ιδιαίτερα για την άποψη του Κόμματος για την καπιταλιστική κρίση και τη στάση των άλλων κομμάτων, απαντάει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη εφημερίδα «FREE SUNDAY». Ανάμεσα στα άλλα απάντησε και στα παρακάτω ερωτήματα:

-- Παραλάβατε την ηγεσία του ΚΚΕ σε μία δύσκολη για το κομμουνιστικό κίνημα (στην Ελλάδα και διεθνώς) συγκυρία. Σήμερα, το κόμμα του οποίου ηγείστε, εμφανίζει αξιοπρόσεκτη σταθερότητα, με αυξητικές μάλιστα τάσεις. Πού αποδίδετε το γεγονός αυτό;

-- Το ΚΚΕ έμεινε όρθιο ύστερα από το μεγάλο σοκ των ανατροπών του 1989-1991 και της μεγάλης επίθεσης που δέχτηκε, γιατί δεν κιότεψε, δεν υπέγραψε δήλωση μετανοίας στην πλουτοκρατία. Είπαμε άφοβα την αλήθεια στο λαό για την ΕΕ, το Μάαστριχτ, την ΟΝΕ, την Κοινή Αγροτική Πολιτική κ.ά., ότι υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου. Η απελευθέρωση της αγοράς, οι ιδιωτικοποιήσεις, η ανταγωνιστικότητα κτλ. έχουν οδυνηρές συνέπειες συνολικά στη ζωή της λαϊκής οικογένειας.

Το ΚΚΕ αντιπάλεψε την υποταγή των εργαζομένων μέσω των κοινωνικών διαλόγων. Στήριξε τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ, πρωτοστάτησε στους αγώνες κατά των αντεργατικών μέτρων των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στις κινητοποιήσεις της νεολαίας. Αντιπάλεψε τη συμμετοχή της χώρας σε πολέμους και ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Ταυτόχρονα διαμορφώσαμε πολιτική πρόταση λαϊκής συμμαχίας και εξουσίας που δίνει διέξοδο στο λαό. Αποδείξαμε ότι είμαστε δύναμη στην οποία μπορεί να στηριχτεί.

-- Τις προάλλες δηλώσατε ότι εσείς, το ΚΚΕ δηλαδή, και ο συνασπισμός δεν έχετε ενιαία δεξαμενή ψηφοφόρων. Εντούτοις, παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα τρομερή ένταση μεταξύ των δύο κομμάτων της παραδοσιακής Αριστεράς, με ευθύνη των ηγεσιών και των δύο μερών, όπως προκύπτει από τις εκατέρωθεν δηλώσεις. Γιατί αυτό;

-- Αυτό που δήλωσα ισχύει. Και να ξεκαθαρίσω ότι ο κύριος αντίπαλος για το ΚΚΕ είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Είναι η εξουσία των μονοπωλίων. Η αντιπαράθεσή μας με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δε γίνεται για ψήφους ούτε για καρέκλες. Από τη μεριά μας, είναι πολιτική και ιδεολογική. Στόχο έχει να ξεσκεπάσει τις θέσεις του, οι οποίες, παρά τις μεταμορφώσεις τους, εμποδίζουν τη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών συνειδήσεων και υπονομεύουν την ανάπτυξη του κινήματος κατά του δικομματισμού, καλλιεργούν αυταπάτες για την ΕΕ.

Το πρόγραμμά του είναι από την αρχή έως το τέλος σοσιαλδημοκρατικό. Παρουσιάζει παλιές και χρεοκοπημένες θέσεις με νέο περιτύλιγμα, με αριστερά συνθήματα. Είναι γεμάτο ευχές ώστε να δεχτούν τα μονοπώλια μια καλύτερη αναδιανομή του πλούτου που αρπάζουν από το λαό. Ειδικά στα ζητήματα της οικονομίας, στα βασικά έχει τις ίδιες θέσεις με το ΠΑΣΟΚ και ορισμένες θέσεις του υιοθετούν και οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων.

Ο καπιταλισμός πιο βάρβαρος γίνεται, ανθρώπινος όχι.

-- Η Κεντρική Επιτροπή άλλαξε σύνθεση σε ποσοστό 22%. Αλλοι μίλησαν για ριζική ανανέωση και άλλοι για περιθωριοποίηση των στελεχών εκείνων που διαφωνούσαν, περισσότερο ή λιγότερο, με τις βασικές επιλογές του Κόμματος. Πώς μπορείτε να μας πείσετε ότι δε συνέβη το δεύτερο;

-- Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί το ΚΚΕ πρέπει διαρκώς να αποδεικνύει ότι δεν είναι ή δεν κάνει αυτό για το οποίο το κατηγορούν οι αντίπαλοί του.

Και στα προηγούμενα συνέδριά μας, και τώρα σε μεγαλύτερο βαθμό, η Κεντρική Επιτροπή και τα άλλα καθοδηγητικά όργανα του Κόμματος, συνειδητά και σχεδιασμένα ανανεώθηκαν ηλικιακά από νέα στελέχη, προερχόμενα από την εργατική τάξη. Τι πιο φυσιολογικό από αυτό; Μάλλον αυτό τους ενοχλεί, ότι το ΚΚΕ κατορθώνει να διασφαλίζει τη συνέχεια και τη διαδοχικότητα.

Βαθιά καπιταλιστική κρίση

-- Σήμερα, και καθώς οι επιπτώσεις της κρίσης επηρεάζουν τον κόσμο της εργασίας σε κάθε χώρα του πλανήτη, ποια είναι η προσέγγιση που κάνετε;

-- Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της κρίσης τοποθετηθήκαμε ξεκάθαρα. Είπαμε ότι πρόκειται για βαθιά καπιταλιστική κρίση και όχι μόνο χρηματοπιστωτική. Απορρίψαμε και τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα είναι προστατευμένη και τα διάφορα ιδεολογήματα περί κρίσης του «καζινοκαπιταλισμού» που πρόβαλε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κτλ. Η κρίση είναι αποτέλεσμα της τεράστιας υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων, της υπερεκμετάλλευσης της εργατικής τάξης παντού. Προήλθε από την ξέφρενη κερδοφορία που υπηρέτησαν η ΕΕ, οι κυβερνήσεις της και τα κόμματά της.

Οσο μεγάλα ψέματα αποδείχτηκαν τα ιδεολογήματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ότι η χώρα είναι προστατευμένη εντός της ΕΕ, άλλο τόσο μεγάλο ψέμα είναι ότι έχουν «σχέδιο» φιλολαϊκής διεξόδου από την κρίση. Το σχέδιό τους επιδιώκει να προστατέψει την κερδοφορία του κεφαλαίου, φορτώνοντας τις συνέπειες στο λαό. Η κρίση είναι αγιάτρευτη αρρώστια του καπιταλισμού. Καμία πολιτική διαχείρισης δεν μπορεί να τη σταματήσει. Οφείλεται σε βασικά γνωρίσματα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, της αναρχίας και της ανισομετρίας που κυριαρχούν παντού. Η παραγωγή που σκοπό έχει το κέρδος αποδεικνύεται αδιέξοδη και επικίνδυνη για τους εργαζόμενους που παράγουν τον πλούτο.

-- Αλήθεια, γιατί το ΚΚΕ αντιτίθεται σε μέτρα όπως η μείωση των επιτοκίων, η παροχή επιδομάτων ή η επανακρατικοποίηση επιχειρήσεων, τραπεζών και πρώην ΔΕΚΟ, ερχόμενο ενδεχομένως σε σύγκρουση και με τον πυρήνα της πολιτικής του;

-- Οχι μόνο είμαστε κατά της δραστικής μείωσης των επιτοκίων, αλλά διεκδικούμε πάγωμα των δανείων για τους ανέργους. Απαγόρευση των πλειστηριασμών για την κατοικία των εργαζομένων. Διεκδικούμε πολιτική υπέρ της λαϊκής στέγης, που να ικανοποιεί το δικαίωμα των εργαζομένων, των νεαρών ζευγαριών στην κατοικία, χωρίς τη ληστεία των τραπεζών.

Οσοι προτείνουν επιδόματα μερικών λεπτών για την αντιμετώπιση της φτώχειας, απορρίπτουν τις πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Εμείς διεκδικούμε 1.400 ευρώ βασικό μισθό, 1.120 ευρώ κατώτερη σύνταξη και επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στη ΔΕΗ, στα καύσιμα. Παλεύουμε και για να χτυπηθούν δραστικά τα κέρδη του κεφαλαίου.

Την κρατικοποίηση μιας ή δυο τραπεζών την επιθυμούν οι βιομήχανοι και ορισμένοι τραπεζίτες, για να μπορεί να τους χρηματοδοτήσει απευθείας το κράτος, με χρήματα που προφανώς θα αφαιρέσει από τους εργαζόμενους. Δεν υπάρχει τρόπος στην απελευθερωμένη αγορά, όπου κυριαρχούν τα μονοπώλια, να λειτουργήσει μία ή και τρεις κρατικές τράπεζες υπέρ του λαού. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με κοινωνικοποίηση όλων των τραπεζών, όλων των μονοπωλίων στη γραμμή της ανυπακοής, της απειθαρχίας απέναντι στις επιλογές της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ