Τρίτη 10 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Να χρηματοδοτηθούν μελέτες για την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Πολιτισμού, με θέμα την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων στη Μαγνησία, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Αντώνης Σκυλλάκος. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές τονίζουν:

«Στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του Μουσείου Βόλου η ΙΓ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στη Μαγνησία θα πραγματοποιήσει φέτος την άνοιξη, στη νέα πτέρυγα του Αρχαιολογικού Μουσείου, έκθεση με θέμα: "Εξέλιξη της Θεσσαλικής πόλης από τη μυκηναϊκή εποχή ως τη ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο". Στην έκθεση θα εκτεθούν πολύτιμα και σημαντικά αντικείμενα καθώς και αντικείμενα πρόσφατων ανασκαφών, θα γίνουν αναπαραστάσεις αρχαίων μνημείων κ.ά. ευρημάτων. Οπως τόνισε η προϊσταμένη της ΙΓ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλαδικών Αρχαιοτήτων, έχουν ωριμάσει όλες οι προϋποθέσεις για την ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών χώρων στο Νομό Μαγνησίας, όπως το Αρχαιολογικό Πάρκο της Αρχαίας Δημητριάδας, τις αρχαίες Φερές, την αρχαία Αλο, τον οικισμό της μέσης εποχής του Χαλκού στο Αερινό, για τους οποίους υπάρχουν έτοιμες μελέτες, που θα κατατεθούν για χρηματοδότηση είτε από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), είτε από το υπουργείο Πολιτισμού.

Παράλληλα έκανε αναφορά για την ανάγκη μελέτης για άλλα σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, όπως: το αρχαίο θέατρο στις Μικροθήβες, ο αρχαιολογικός χώρος στο Σωρό, όπου υπάρχει μια σημαντική πόλη, προγενέστερη της Αρχαίας Δημητριάδας, τα μνημεία και αντικείμενα στις Β. Σποράδες.

Για τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να εντάξει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης τις μελέτες για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων του αρχαίου Πάρκου της Αρχαίας Δημητριάδας, τις αρχαίες Φερές, την αρχαία Αλο, τον οικισμό της μέσης εποχής Χαλκού στο Αερινό καθώς και τη χρηματοδότηση της ΙΓ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ώστε να προχωρήσει στη μελέτη για μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, όπως το αρχαίο θέατρο στις Μικροθήβες, ο αρχαιολογικός χώρος στο Σωρό και στα νησιά μας στις Β. Σποράδες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ