Τρίτη 10 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Τραγική η κατάσταση διαβίωσης 3.000 Ρομ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Eurokinissi

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
ΕΡΩΤΗΣΗ για τους υπουργούς Ανάπτυξης, Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα την απαράδεκτη κατάσταση διαβίωσης των Ρομ στον Τύρναβο Ν. Λάρισας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Αχιλλέας Κανταρτζής και Νίκος Γκατζής. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Η κατάσταση διαβίωσης 3.000 Ρομ στον Τύρναβο είναι τραγική και είναι αλήθεια ότι έτσι δε ζουν άνθρωποι ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες. Υπήρξαν βέβαια φιλότιμες προσπάθειες του Δήμου Τυρνάβου που αντιμετώπισε το πρόβλημα αποκομιδής σκουπιδιών, σε μεγάλο βαθμό, την ύδρευση της περιοχής και την ίδρυση ιατροκοινωνικού κέντρου. Ομως, άλλα μεγάλα προβλήματα παραμένουν.

Το αμεσότερο και μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ηλεκτροδότησης, που αναγκάζει ορισμένους να κάνουν από μόνοι τους σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα τον πρόσφατο θάνατο 29χρονου από ηλεκτροπληξία.

Ολοι οι αρμόδιοι (υπουργείο Ανάπτυξης, ΔΕΗ, κλπ.) πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην ηλεκτροδότηση όλων των κατοίκων ανεξάρτητα αν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις (σήμερα τις πληρούν μόνο 28 κατοικίες).

Αν οι αρμόδιοι αναμένουν τις νόμιμες προϋποθέσεις ηλεκτροδότησης, θα περάσουν πολλά χρόνια, διότι βασική προϋπόθεση είναι η περιοχή να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης και να αποτελέσει οικισμό (πράγμα που βέβαια άμεσα πρέπει να ξεκινήσει), αλλά χρειάζεται αρκετός χρόνος για να υλοποιηθεί.

Ταυτόχρονα, πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα ηλεκτροφωτισμού του κεντρικού και των άλλων δρόμων, διότι τη νύχτα επικρατεί απόλυτο σκοτάδι.

Πέρα από τα παραπάνω πρέπει άμεσα να εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί το σχέδιο ανάπλασης που έχει υποβάλει ο Δήμος Τυρνάβου στη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Θεσσαλίας κόστους 2 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, που θα λύσει προβλήματα αποχέτευσης, ύδρευσης, κ.ά.

Να σημειωθεί ότι σήμερα δεν υπάρχει ούτε μια πλατεία, ούτε μια παιδική χαρά, ενώ το σύνολο των δρόμων δεν είναι ασφαλτοστρωμένοι.

Ταυτόχρονα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης στο σχέδιο πόλης.

Αλλο τεράστιο πρόβλημα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ζει όχι σε σπίτι, αλλά σε πρόχειρες κατασκευές. Τη μόνο "βοήθεια" που δίνει το κράτος είναι η ένταξη των οικογενειών σε ανεπαρκέστατο πρόγραμμα χρηματοδότησης για κατασκευή κατοικίας, που κι αυτό δεν προχωράει.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, μπορούν να δοθούν μόνο 60.000 ευρώ ως δάνειο, ποσό που δε φτάνει ούτε για να χτιστεί το "καραγιαπί" μίας μικρής κατοικίας και μάλιστα με υψηλό κυμαινόμενο επιτόκιο που σήμερα έφτασε κοντά στα 7%(!) Το απαράδεκτο όμως είναι ότι και αυτό το δάνειο δίνεται σε ελάχιστους. Εχουν γίνει 500 αιτήσεις περίπου και έχουν δοθεί μόνο 24 δάνεια τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες όσων κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα που αφήνουν μια κατηγορία συμπολιτών μας στον Τύρναβο και σε όλη τη χώρα στην κατάσταση αυτή. Ενώ βρίσκουν χρήματα για τις τράπεζες, τις βιομηχανίες, τους μεγαλοξενοδόχους, το μεγάλο κεφάλαιο, έχουν εγκαταλείψει ή το πολύ δίνουν "ψίχουλα" στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που έχουν ανάγκη άμεσης ουσιαστικής βοήθειας σε σύγχρονες υποδομές, στην Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, στο περιβάλλον.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρουν για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ