Τρίτη 10 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Κλιμακώνουν αντιλαϊκά με πρόσχημα την κρίση

Αξιώσεις για περισσότερη «ευελφάλεια», πάγωμα μισθών, μείωση εργοδοτικών εισφορών, «άνοιγμα επαγγελμάτων» κ.ά. Ανοιχτό και το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ

Τη σκλήρυνση της εφαρμοζόμενης πολιτικής με βάση τις κατευθύνσεις που επιτάσσει η «Στρατηγική Λισαβόνας» συζητούν από χτες στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ. Στην ατζέντα μπαίνουν η εφαρμογή των εθνικών «προγραμμάτων σταθερότητας και ανάπτυξης» κάτω από το φόντο της συνεχιζόμενης καπιταλιστικής κρίσης και ακόμη η διαμόρφωση κοινής θέσης των κρατών - μελών της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής των 20 ισχυρότερων κρατών (G20). Στα διάφορα σενάρια των μέτρων που επεξεργάζεται, μάλιστα, η κυβέρνηση, όλο και πιο συχνά ακούγεται και το ενδεχόμενο μαζικής φοροαφαίμαξης των λαϊκών νοικοκυριών, μέσω της αύξησης των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και άλλων ειδικών φόρων κατανάλωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, χτες το βράδυ και απαντώντας σε σχετική ερώτηση στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο. Οπως είπε ο Γ. Παπαθανασίου, η αύξηση του ΦΠΑ και άλλων φόρων δεν είναι μέσα στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου, ωστόσο πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τους οικονομικούς δείκτες και αν στο μέλλον κριθεί αναγκαία κάποια παρέμβαση, θα υπάρξει.

Αποκαλυπτικό, όμως, είναι και το κείμενο εργασίας στη βάση του οποίου γίνονται οι διαβουλεύσεις και συζητήσεις. Για την Ελλάδα το ζητούμενο είναι η εφαρμογή πολιτικών της αποκαλούμενης ευελφάλειας, η ταχύτατη εφαρμογή και νέων μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα, νέες ελαφρύνσεις για την εργοδοσία και οι άλλες αντιλαϊκές κατευθύνσεις με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας για την πλουτοκρατία.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα ζητούν την «άμεση εφαρμογή» των παρακάτω μέτρων:

  • Η κυβέρνηση «βασιζόμενη στην αρχή της ευελιξίας με ασφάλεια να εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία για την προστασία της απασχόλησης», ακόμη να «μειώσει το έμμεσο εργασιακό κόστος στους χαμηλόμισθους, να ενισχύσει περισσότερο τις ενεργές πολιτικές στον τομέα της αγοράς εργασίας». Πρόκειται δηλαδή για νέες προκλητικές ενισχύσεις στους επιχειρηματίες με τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών και άλλων μέτρων «ευελφάλειας» που έρχονται να δυναμιτίσουν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με ιδιαίτερη «προτίμηση» στους νέους εργαζόμενους. Στην ίδια παράγραφο του κειμένου επισημαίνουν στην κυβέρνηση να «επισπεύσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης», να «αυξήσει τη συμμετοχή στη διά βίου μάθηση».
  • Να παρθούν μέτρα για την «αύξηση του ανταγωνισμού στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών». Πρόκειται για τη λεγόμενη «απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων» (όπως για παράδειγμα δικηγόροι, μηχανικοί κ.ά.) προκειμένου να ευνοηθεί η είσοδος ισχυρών επιχειρήσεων στους κλάδους αυτούς.
  • Να «προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος»... Ακόμη να «συνεχίσει τη δημοσιονομική εξυγίανση μεσοπρόθεσμα και να βελτιώσει την αποδοτικότητα των πρωτογενών δαπανών».
  • Ζητούν πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας» με την «απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις».
Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ

Στο σημερινό συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ θα διατυπωθεί και η επίσημη «γνώμη» για τα επικαιροποιημένα προγράμματα σταθερότητας (και της Ελλάδας) στη βάση των οποίων θα αξιώσουν την επιβολή και πρόσθετων «μόνιμου χαρακτήρα» αντιλαϊκών μέτρων. Για τα «περαιτέρω» θα αποφασίσουν σε επόμενο Συμβούλιο μέσα στο Μάρτη. Επισημαίνουν την κατάσταση «οικονομικής επιβράδυνσης και αβεβαιότητας» και την ανάγκη (τους) να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών στην ΕΕ. Αναμένεται επίσης να εγκριθούν οι «προτεραιότητες και τα κοινά μηνύματα» της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής των 20 ισχυρότερων κρατών (G20). Κοινή συνισταμένη της πολιτικής τους είναι η «ανάγκη αποφυγής του προστατευτισμού, του συντονισμού των προσπαθειών σε παγκόσμιο επίπεδο και της αναθεώρησης των μηχανισμών εποπτείας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επισκέψεις σε Αργεντινή και Μεξικό (2017-06-09 00:00:00.0)
«Συμβιβαστική συμφωνία» για τη στήριξη του κεφαλαίου (2009-04-04 00:00:00.0)
Ανησυχία για τις αντιδράσεις των λαών (2009-03-18 00:00:00.0)
Ερχεται νέο «πακέτο» κατά των λαών (2008-11-01 00:00:00.0)
Προληπτική καταστολή κατά της ριζοσπαστικοποίησης των λαών (2006-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ