Τρίτη 10 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ανήσυχη» για την επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία

Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ανησυχία τις ανακοινώσεις περί επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στην Τουρκία, χωρίς την ένταξη της Αθήνας στο πρόγραμμα της περιοδείας του στην περιοχή.

Την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Τουρκία προανήγγειλε στη διάρκεια του ταξιδιού της στην Αγκυρα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον. Η επίσκεψη αυτή, όπως υπογραμμίζουν κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ, επιβεβαιώνει τη σημασία την οποία αποδίδει στην Τουρκία η νέα αμερικανική ηγεσία.

Τα κεντρικά ζητήματα που οδηγούν την Ουάσιγκτον στην αναθέρμανση των αμερικανικοτουρκικών σχέσεων είναι:

  • Η ανάγκη χρησιμοποίησης του τουρκικού εδάφους για τη βαθμιαία αποχώρηση τμημάτων του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ.
  • Ο διαμεσολαβητικός ρόλος που μπορεί να παίξει η Αγκυρα στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης ΗΠΑ - Ιράν.
  • Η προσδοκία της Ουάσιγκτον για μεγαλύτερη συμμετοχή τουρκικού στρατού στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.
  • Ο διαμεσολαβητικός ρόλος που με σχετική επιτυχία ανέλαβε η Αγκυρα κατά την πρόσφατη ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα.

Κατόπιν αυτών των εκτιμήσεων, πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ σημειώνουν ότι η Αθήνα δικαίως προβληματίζεται, καθώς η ουδετερότητα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που επιχειρούσε να τηρήσει τα τελευταία χρόνια η Ουάσιγκτον - κάποιες φορές μόνο και μόνο για τα προσχήματα - φαίνεται να μην τηρείται πλέον.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν ο Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί την Τουρκία στο πλαίσιο διμερών επαφών ή αν θα μεταβεί εκεί στις 7 του Απρίλη, όταν θα πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη η Διάσκεψη για τη Συμμαχία των Πολιτισμών.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι όπως όλα δείχνουν έχει ήδη αποτύχει η προσπάθεια που κατέβαλε η Αθήνα για να εξασφαλιστεί επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στην Ουάσιγκτον με αφορμή την 25η Μαρτίου, όπου θα υπήρχε το περιθώριο για μια, τυπική έστω, συνάντηση και φωτογράφιση με τον Πρόεδρο Ομπάμα. Ετσι, τώρα το Μέγαρο Μαξίμου αναζητεί τρόπο ώστε ο Ελληνας πρωθυπουργός να έχει την πρώτη του, έστω σύντομη, συνάντηση με τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις αρχές Απρίλη.

Υποβαθμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Να υποβαθμίσει τον «αντίκτυπο» της επίσκεψης της Χ. Κλίντον στην Αγκυρα στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό προσπαθεί η κυβέρνηση, επιχειρώντας ταυτόχρονα να αντιληφθεί το ρόλο που επιφυλάσσει για την Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή η νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Κυβερνητικά στελέχη δεν μπορούσαν να κρύψουν τον «αιφνιδιασμό» τους, ενώ την ίδια στιγμή απέδιδαν τις κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στο ρόλο που θέλουν να αναθέσουν στην Αγκυρα κυρίως στη χρήση των αμερικανικών βάσεων για τη μεταφορά των στρατευμάτων από το Ιράκ στο Αφγανιστάν, αλλά και στην «προσέγγιση» με το Ιράν. Επίσημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε απρόθυμος να σχολιάσει «το πρόγραμμα διεθνών επισκέψεων ηγετών ή κυβερνητικών αξιωματούχων άλλων χωρών», επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική, είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της» και γι' αυτό «δεν έχει κανένα λόγο να ακολουθεί αδιέξοδες λογικές στείρων ανταγωνισμών και συγκρίσεων με άλλες χώρες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ