Τρίτη 10 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Νέες δεσμεύσεις απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο

Χορήγηση νέων προνομίων και επιδοτήσεων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης». Καινούριες «ευκαιρίες» για «νέες επιχειρηματικές δυνατότητες» καθώς και ανάληψη πρωτοβουλιών για «να στηριχτούν οι τραπεζικές επενδύσεις» στα Βαλκάνια ήταν οι σαφέστατες δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Γ. Παπανδρέου την προηγούμενη Κυριακή από τα Γιάννενα.

Αυτοί είναι οι βασικοί πυλώνες των «πέντε εθνικών προτεραιοτήτων», των «πέντε μεγάλων στόχων» του ΠΑΣΟΚ, όπως τους παρουσίασε ο Γ. Παπανδρέου, που όπως ανέφερε θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση και θα «μας κάνουν και πάλι ανταγωνιστικούς». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού συντάχθηκε με κάθε ευρωενωσιακή απόφαση ενίσχυσης και στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, στη συνέχεια επιχείρησε να συνδέσει τις πολιτικές στήριξης της κερδοφορίας του με την «ευημερία» των λαϊκών στρωμάτων. Σε μια επιχείρηση παραπλάνησης του λαού, παρουσίασε τις συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις σαν «δυο διαφορετικές πορείες» ανάμεσα στην «πρόοδο» και τη «συντήρηση» και ισχυρίστηκε ότι μια «ισχυρή διαπραγμάτευση» μέσα στην ΕΕ μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια ...«ευνομούμενη κοινωνία».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού αρχικά επιχείρησε να εγκλωβίσει το λαό ανάμεσα σε μια σειρά από ψευτοδίλημματα: «ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ; Εξοδο από την κρίση ή χρεοκοπία; Αξιοπρεπή διαβίωση ή φτώχεια; Προστασία του δημοσίου πλούτου ή ξεπούλημα και λεηλασία του;», στη συνέχεια παρουσίασε μια σειρά από θέσεις και προτάσεις που ταυτίζονται απόλυτα με την ακολουθούμενη από την κυβέρνηση αντιλαϊκή πολιτική. Ετσι δεσμεύτηκε για νέες επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις μέσω των κοινοτικών κονδυλίων, για την ...παροχή «επιδοτούμενων εργαζομένων» είτε μέσω της κάλυψης από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών τους είτε μέσω «stage» στον ιδιωτικό τομέα και αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν ανέλαβε πρωτοβουλίες για «να στηριχτούν οι τραπεζικές επενδύσεις μας στην περιοχή»...

Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι «δε φοβήθηκε ποτέ τη λέξη συναίνεση», σημείωσε ότι «λέει ναι στη συναίνεση με σχέδιο και στόχους», στηρίζοντας απόλυτα την επιδίωξη της άρχουσας τάξης να εξασφαλίσει «κοινωνική συναίνεση» για να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες του λαού. Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, επιχείρησε να σπείρει την αυταπάτη ότι μια σοσιαλδημοκρατική διαχείριση του καπιταλισμού μπορεί «να κάνει την Ευρώπη πιο προοδευτική»... Βέβαια, την ίδια στιγμή δήλωσε πίστη στην εφαρμογή του «συμφώνου σταθερότητας» και στη «δημοσιονομική πειθαρχία».

Και στο βάθος επάνοδος Σημίτη

Εξάλλου χτες σε μια περίεργη δήλωση που προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προχώρησε ο Θ. Πάγκαλος. Με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» μίλησε για την ανάγκη αξιοποίησης του Κ. Σημίτη, σημειώνοντας: «Οπωσδήποτε επιμένω ότι το ευρωψηφοδέλτιο θα πρέπει να έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και θεωρώ ότι ο κ. Σημίτης έχει όλα τα προσόντα και για να εκφράσει τα συμφέροντα της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για να παίξει έναν σημαντικότατο ρόλο στις σημερινές συνθήκες σε επίπεδο Ευρώπης».

Ο Θ. Πάγκαλος που πριν λίγους μήνες με συνέντευξή του δήλωνε ότι «τη δεύτερη τετραετία Σημίτη η διαφθορά ήταν πλέον ορατή διά γυμνού οφθαλμού» και ότι το ΠΑΣΟΚ την ίδια περίοδο «διέλυσε τη χώρα», χτες πρότεινε ο πρώην πρωθυπουργός που έχει τεθεί από τον Γ. Παπανδρέου εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ να ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εντελώς συμπτωματικά μετά τη συνέντευξη Πάγκαλου, ο Γ. Παπανδρέου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κ. Σημίτη και με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν να συναντηθούν μεθαύριο Πέμπτη αμέσως μετά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική, προφανώς για να λυθούν οι ...παρεξηγήσεις και να μπουν οι βάσεις για την επάνοδο Σημίτη. Πάντως, ο Κ. Σημίτης αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόταση Πάγκαλου και στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ