Τετάρτη 29 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κρίσιμος μήνας ο Ιούνης για την πιθανή συμφωνία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου ανέφερε ότι το χρονικό σημείο για πρόοδο του Κυπριακού είναι αυτό που καθόρισε ο γγ με την επίσκεψή του στο Νησί, ότι δηλαδή μέχρι τον Ιούνη θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στα τέσσερα σημεία.

Ο Κόφι Ανάν, είπε ο εκπρόσωπος, άφησε να εννοηθεί ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε οι συνομιλίες θα συνεχιστούν. Σε αντίθετη περίπτωση, είπε ο κ. Παπαπέτρου, δε γνωρίζει τι θα γίνει ούτε μπορεί ο ίδιος να κάνει υποθετικά σενάρια.

Σε ερώτηση, αν προτίθεται να αποχωρήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι όλα αυτά τα σενάρια έχουν συζητηθεί στην Αθήνα και έχει υπάρξει σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Κύριος και πρωταρχικός στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς σε αυτή τη δύσκολη φάση των διαπραγματεύσεων, είπε, είναι εάν η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς δεν επιτρέψει την πρόοδο στο Κυπριακό να διασφαλιστεί ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δε φέρει καμιά ευθύνη και έτσι να θωρακίσει την ενταξιακή της πορεία.

Ο Μιχάλης Παπαπέτρου τόνισε ότι ανάμεσα στην επίτευξη καταρχήν συμφωνίας και την ενδιάμεση συμφωνία υπάρχει τεράστια διαφορά και υπενθύμισε ότι όταν υπογράφηκε το 1959 η συμφωνία της Ζυρίχης χρειάστηκαν άλλοι δώδεκα μήνες, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τη σύνταξη συντάγματος. Μιλούμε είπε για δυο εντελώς διαφορετικά θέματα, γιατί η ενδιάμεση συμφωνία σημαίνει σε ένα-δυο πράγματα και επαναδιαπραγμάτευση του όλου πακέτου στη συνέχεια.

Σε ερώτηση για το τι θα πράξει ο Πρόεδρος Κληρίδης αν δεν υπάρξει πρόοδος έως το τέλος του χρόνου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι ο πρόεδρος δε θέλει να παρατείνει ούτε μέρα τη θητεία του. Δεν έχει θέσει, είπε, νομικούς περιορισμούς αλλά νομικά δικαιούται να διαπραγματεύεται μέχρι το τέλος της θητείας του και αν θέλει να θέσει κάποιους άλλους περιορισμούς έως το τέλος του χρόνου αυτό θα το πράξει ο ίδιος.

Ελιγμός Ντενκτάς

Νέο ελιγμό προωθεί ο Ραούφ Ντενκτάς με προφανή στόχο να αποτρέψει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έστω και την υστάτη στιγμή. Πληροφορίες από τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ετοιμάζει πρόταση για ενδιάμεση συμφωνία, την οποία αναμένεται να υποβάλει πριν από τις 16 Οκτωβρίου, οπότε αναμένεται να υποβληθεί η έκθεση για τις υπό ένταξη υποψήφιες χώρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στη συμφωνία θα κυριαρχεί η χωριστική λογική του Ραούφ Ντενκτάς και θα προτείνεται η υπογραφή της, όχι από τις δύο κοινότητες, αλλά από τα κράτη των δύο κοινοτήτων.

Ο αναμενόμενος νέος τουρκικός ελιγμός εντάσσεται στην προσπάθεια να εμφανιστεί θετική η τουρκική πλευρά στην προώθηση λύσης του Κυπριακού.

Αύριο, Πέμπτη, συνέρχεται στην Αγκυρα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, για να ασχοληθεί αποκλειστικά με το Κυπριακό. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» τα θέματα που θα συζητηθούν είναι οι προοπτικές μιας κοινά αποδεκτής λύσης, η στάση της ελληνικής πλευράς, οι προοπτικές ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από τη λύση και η στάση της Τουρκίας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ