Τετάρτη 29 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ν' ανοίξει ο δρόμος προς όφελος του λαού

Σε μεγάλη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Ν. Σμύρνης μίλησε χτες το απόγευμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Κατάμεστη ήταν χτες βράδυ η κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση των τοπικών ΚΟ του ΚΚΕ, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

«ΚΚΕ Ισχυρό - Μέτωπο λαϊκό. Η δύναμη και ο δρόμος». Το πανό με αυτό το σύνθημα δέσποζε στο χώρο, όπως και οι κατακόκκινες σημαίες που δεν έπαψαν λεπτό να ανεμίζουν. Ιδιαίτερα αισθητή η παρουσία της νεολαίας, που με τις παρεμβάσεις των συνθημάτων της έδινε ένα μαχητικό και δυναμικό τόνο στη συγκέντρωση.

Τους παρευβρισκόμενους καλωσόρισε εκ μέρους της Αχτίδας των Νότιων Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ η Σοφία Ηλιοπούλου, μέλος του Γραφείου της, ενώ αμέσως μετά το λόγο πήρε η Αλέκα Παπαρήγα, η πρώτη κουβέντα της οποίας αφορούσε στη σημερινή συγκέντρωση. Οπως τόνισε «αύριο ξημερώνει μεγάλη μέρα, πρέπει όλοι να καταθέσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την επιτυχία της απεργίας».

Η ομιλήτρια κάλεσε όλους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους ναυτεργάτες, των οποίων η απεργία κηρύχτηκε παράνομη, αλλά και σε όλους τους διωκόμενους αγωνιστές, όπως το στέλεχος του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ Δ. Κουμπούρης.

Εκτενή αναφορά έκανε στο Ασφαλιστικό. Διατρανώνοντας, για μια ακόμη φορά, το ηχηρό «Οχι» του ΚΚΕ στην «εθνική συμφωνία» και υπογραμμίζοντας πως το ΚΚΕ αγωνίζεται για Κοινωνική Ασφάλιση σύγχρονη, δημόσια με δωρεάν, καθολικές υπηρεσίες για όλους, που θα πατάει στη βάση του δικαιώματος στην πλήρη απασχόληση.

Ιδιαίτερα, η Αλέκα Παπαρήγα στάθηκε στη συμφωνία συνεργασίας Ρωσίας - ΝΑΤΟ, μιλώντας για τις συνέπειες που αυτή θα έχει στο λαό της Ρωσίας, σε όλους τους λαούς, οι οποίοι πρέπει να ανησυχήσουν και να δραστηριοποιηθούν. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χαρακτήρισε ανιστόρητες τις δηλώσεις του πρωθυπουργού - ο οποίος χαιρετίζοντας τη συμφωνία άφησε αρνητικά υπονοούμενα για το ρόλο που έπαιζε η Σοβιετική Ενωση σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια και την ειρήνη - υπογραμμίζοντας με έμφαση: «Πότε ο λαός είχε σταθερότητα; Οταν υπήρχε η Σοβιετική Ενωση ή σήμερα; Πότε γίνονταν πόλεμοι στα Βαλκάνια; Τότε ή τώρα;»!


Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η Αλ. Παπαρήγα μίλησε και για την τρομοκρατία και τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με το ότι η ηγεσία των ΗΠΑ γνώριζε αλλά δεν απέτρεψε το χτύπημα. Σημείωσε πως σήμερα, με αφορμή αυτές τις αποκαλύψεις, ας προβληματιστούν όσοι τότε επιτέθηκαν στο ΚΚΕ για τη θέση που πήρε. «Εμείς - τόνισε - έχουμε τη σιγουριά ότι η γενική πολιτική μας γραμμή και η ιδεολογία μας μας εφοδιάζουν με ένα αλάνθαστο κριτήριο να κρίνουμε τις εξελίξεις».

Το θετικό βήμα που πρέπει να γίνει

Αναφερόμενη στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές τόνισε:

«Να απαγκιστρωθεί ο εργαζόμενος κόσμος από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, από τη λογική των μονόδρομων. Αυτό το θετικό βήμα πρέπει να γίνει τώρα, το γρηγορότερο δυνατό, για να μπορέσει ο λαός να αποκρούσει και να αποτρέψει νέα, ακόμη πιο αντιλαϊκά, μέτρα σε βάρος του. Διαφορετικά, θα το πληρώσει ο ίδιος πολύ ακριβά.

Υπάρχει αρκετή εμπειρία, ώστε να μην μπορούν σήμερα να σταθούν αυταπάτες του είδους «μένω στο ΠΑΣΟΚ, για αν μην έρθει η ΝΔ, ή φεύγω από το ΠΑΣΟΚ και ψηφίζω τη ΝΔ»!

Καμιά σημασία δεν έχει για τον εργαζόμενο, αν θα βρίσκεται στην κυβερνητική εξουσία το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ! Η εναλλαγή τους δε σημαίνει αλλαγή πολιτικής, αλλά αλλαγή διαχειριστή. Καμιά σημασία δεν έχει, αν τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των μεσαίων στρωμάτων θα περιορίζονται από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ. Το θέμα είναι ν' ανοίξει ο δρόμος προς όφελος του λαού. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει, αν ο ίδιος δεν «ξηλώσει» τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που είναι εκφραστές του μεγάλου κεφαλαίου.

Στις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές η λαϊκή απαγκίστρωση από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι ανάγκη να εκφραστεί μαζικά, αποφασιστικά και στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο. Θετική επιλογή υπάρχει για τους εργαζόμενους: Υπερψήφιση των αγωνιστικών συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ, σε ψηφοδέλτια με ριζοσπαστικά προγράμματα, καθώς και άλλες συνεργαζόμενες με το ΚΚΕ δυνάμεις. Και όπου, στον β' γύρο, δεν υπάρξουν οι αγωνιστικοί συνδυασμοί, όλος ο λαός να ρίξει στην κάλπη άκυρο ή λευκό.

Πρέπει να σπάσει ο φαύλος κύκλος, που μόνιμους θύτες έχει το κεφάλαιο και τα κόμματά του και μόνιμα θύματα τους εργαζόμενους. Ο λαός έχει τη δύναμη να γυρίσει το ρολόι σε όφελός του. Ο μονόδρομος της πλουτοκρατίας δεν είναι μονόδρομος και για το λαό. Η συσπείρωση με τους κομμουνιστές και η δράση κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και των κομμάτων της μπορεί να ανοίξει δρόμο, να δώσει προοπτική. Είναι ο μόνος δρόμος που δίνει φτερά στην ενότητα δράσης, στη συνεπή ριζοσπαστική συνεργασία, στην οικοδόμηση του αντίπαλου δέους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΟΛΟΙ αύριο στη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Πεδίον του Αρεως (2012-05-13 00:00:00.0)
Οσο ενισχύεται το ΚΚΕ, ενισχύεται η αυτοπεποίθηση του λαού (2009-09-25 00:00:00.0)
Συνοδοιπόροι στο ύπουλο αντι-ΚΚΕ παιχνίδι (2006-05-28 00:00:00.0)
Ο πρωθυπουργός πυροβολεί με άσφαιρα πυρά το πρόγραμμα της ΝΔ (2002-07-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2002-06-29 00:00:00.0)
Να χτυπήσουμε όλες τις πόρτες (1996-09-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ