Τετάρτη 29 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΑΙΟ - ΚΥΠΡΟΣ
Ενεργοποιημένοι οι παράγοντες της έντασης

Ενεργοποιημένοι διατηρούνται οι παράγοντες της έντασης σε Αιγαίο και Κύπρο, χωρίς να αποκλείεται μια κλιμάκωση οποιαδήποτε στιγμή. Στο μεν Αιγαίο τα τουρκικά μαχητικά με τις παραβάσεις και παραβιάσεις του ελληνικού FIR και εναέριου χώρου και τις αναχαιτίσεις, που ακολουθούν από τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, στη δε Κύπρο όπου ανάμεσα στα άλλα προστέθηκε και το τουρκικού «ερευνητικό» πλοίο «Πίρι-Ρέις» (Σισμίκ), το οποίο κάνει βόλτες κοντά στις ακτές των κατεχομένων, με ανοιχτό το ενδεχόμενο οποιασδήποτε πρόκλησης.

Και ενώ όλα αυτά έχουν μπει πλέον στην ημερήσια διάταξη, χτες δημιουργήθηκε προς στιγμήν κλίμα, επειδή την ίδια ώρα που ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου πετούσε προς την Κρήτη με ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας ελληνικά μαχητικά αναχαίτιζαν στην άλλη άκρη του Αιγαίου τουρκικά μαχητικά, που πραγματοποιούσαν τις «συνήθεις» παραβάσεις και παραβιάσεις. Συγκεκριμένα 25 σχηματισμοί από 50 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών στο Αιγαίο και σε 7 περιπτώσεις και τον ελληνικό εναέριο χώρο, σε περιοχές ανατολικά της Ρόδου και μεταξύ Λέσβου και Χίου.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά, μάλιστα δύο ζεύγη από αυτά απογειώθηκαν από το Καστέλι της Κρήτης, όπου λίγο αργότερα επισκέφτηκε ο υπουργός Αμυνας και συνεχάρη τους πιλότους. Ο Γ.Παπαντωνίου επίσης, στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού στο Ηράκλειο διέψευσε ότι το C-130 που τον μετέφερε στο Καστέλι παρενοχλήθηκε από τουρκικά μαχητικά.

Ο Γ. Παπαντωνίου μίλησε για αυξημένη τουρκική προκλητικότητα και ελληνική ετοιμότητα. Πρόκειται, είπε, για «ένα φαινόμενο, το οποίο πολλαπλασιάζεται τελευταία, δημιουργεί κάποιες ανησυχίες, αλλά η Πολεμική μας Αεροπορία βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας, για να αντιμετωπίσει αυτή την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα». Και πρόσθεσε: «Είμαι εδώ ακριβώς, για να υπογραμμίσω τη μεγάλη ελληνική ετοιμότητα σε έναν κρίσιμο χρόνο για τα εθνικά μας ζητήματα. Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, αλλά είμαι βέβαιος, ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν με τέτοιο τρόπο, που να ευοδωθούν οι εθνικοί μας στόχοι και ιδιαίτερα η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ».

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χαρακτήρισε την Κρήτη ως μια ακριτική περιοχή, καθώς είναι το πιο κοντινό σημείο με την Κύπρο και «αποτελεί ουσιαστικό κρίκο της αλυσίδας του ενιαίου αμυντικού χώρου και για το λόγο αυτό έχει πολύ μεγάλη στρατηγική σημασία».

Σε ερώτηση σχετικά με το τουρκικό πλοίο «Πίρι Ρέις», είπε μεν ότι «καταρχήν δε σημαίνει ότι κάθε απόπλους του "Πίρι Ρέις" οδηγεί σε κρίση με την Τουρκία», αλλά «στην άκρως υποθετική περίπτωση, αν υπάρχει παραβίαση του δικού μας χώρου, αυτό θα αντιμετωπίζεται παγίως με διπλωματικά μέσα» και υπενθύμισε την περίπτωση της κρίσης του 1987, όταν «τελικώς το "Πίρι Ρέις" αποσύρθηκε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ