Πέμπτη 4 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προετοιμασίες για την επόμενη φάση των συνομιλιών

Δύο ομάδες τεχνοκρατών του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, μία στην Κύπρο και η δεύτερη στη Νέα Υόρκη, έχουν εργαστεί και ολοκλήρωσαν συνολικό πλαίσιο συμφωνίας καθώς και χωριστά έγγραφα για κάθε πτυχή του Κυπριακού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η επόμενη κίνηση του Διεθνούς Οργανισμού θα εκδηλωθεί είτε με την επιστροφή του Α. ντε Σότο στη Λευκωσία στις 16 Ιουλίου είτε οριστικά το Σεπτέμβρη και θα εγκαινιάζει την έναρξη για την υποβολή εγγράφων στις συνομιλίες.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ αναχωρεί σήμερα για Βιέννη, όπου θα δει τον ΓΓ και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Σ' αυτό το ταξίδι του θα ξεκαθαρίσει οριστικά πότε χρονικά θα προχωρήσουν στην υποβολή των εγγράφων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, Βρετανού αντιπροσώπου Τζέρεμι Γκρίνστοκ, θα δοθεί το στίγμα για τη νέα μεθοδολογία.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την προχτεσινή τελευταία συνάντηση του τέταρτου γύρου των απευθείας συνομιλιών, κατέθεσε άτυπο έγγραφο με τις θέσεις της ελληνικής πλευράς στο βελγικό μοντέλο. Το έγγραφο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, περιγράφει τη συνολική προσέγγιση της ελληνικής πλευράς επί του συντάγματος του Βελγίου και επικεντρώνεται κυρίως στο γεγονός ότι στη χώρα αυτή υπάρχει ένα κράτος με μια διεθνή προσωπικότητα και όχι δύο κράτη. Το έγγραφο δε συζητήθηκε, ενώ η συνάντηση ουσιαστικά αναλώθηκε σε γενική ανταλλαγή απόψεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε όπως στην επόμενη συνάντηση, που προγραμματίστηκε για τις 16 Ιουλίου, συζητηθεί το εδαφικό, πλην όμως ο Ντενκτάς δεν απάντησε.

Δηλώσεις Ντενκτάς

Τη θέση του ότι για να ενταχθεί η Κύπρος στο σύνολό της στην ΕΕ απαιτείται «η αποδοχή της κυριαρχίας, ισότητας και κρατικής υπόστασης των Τουρκοκυπρίων» επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», η οποία στέγασε το δημοσίευμα κάτω από τον τίτλο «Ντενκτάς: Για την Ευρωπαϊκή Ενωση απαραίτητη προϋπόθεση η ισότητα». Ο Ρ. Ντενκτάς αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του αρμόδιου για τη διεύρυνση Επιτρόπου της ΕΕ Γκίντερ Φερχόιγκεν και ισχυρίστηκε ότι «άρχισε και αυτός να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και να διαπιστώνει ότι δεν είναι δυνατόν να οδηγήσει με τη βία τους Τουρκοκύπριους στην ΕΕ γι' αυτό και τώρα δηλώνει ότι εμείς θα εντάξουμε μόνο τους Ελληνοκύπριους».

Στο μεταξύ πρόωρες γενικές «εκλογές» στα Κατεχόμενα ζητά ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μετά τα ευνοϊκά για την παράταξή του αποτελέσματα των «δημαρχιακών» (εκλογών) της περασμένης Κυριακής. Παρά τα χαμηλά ποσοστά του κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, τα ποσοστά των κομμάτων της λεγόμενης αντιπολίτευσης θεωρούνται αρκετά για να απειλήσουν την πρωτιά των «κυβερνώντων» κομμάτων. Πόσο αυτό θα επηρεάσει αυτό το πολιτικό σκηνικό στα Κατεχόμενα και κατ' επέκταση τις εξελίξεις στο Κυπριακό αυτό θα διαφανεί προσεχώς. Οι «εκλογές», σύμφωνα με τον Ταλάτ, έχουν δείξει ότι οι Τουρκοκύπριοι ζητούν αλλαγή, ενώ υποστήριξε ότι ήρθε η ώρα για ταυτόχρονη λύση του Κυπριακού και ένταξη στην ΕΕ. Ο Ταλάτ είπε ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα πρέπει να δώσει βαρύτητα στην αξία που έχει η Ευρώπη τόσο για τον ίδιο όσο και για τους Τουρκοκύπριους.

Νέα επεισόδια στο Ακρωτήρι

Επεισόδια σημειώθηκαν προχτές βράδυ στην περιοχή της Αλυκής Ακρωτηρίου, μετά την ολοκλήρωση της ειρηνικής εκδήλωσης διαμαρτυρίας εναντίον της εγκατάστασης της νέας κεραίας των Βρετανών.

Τα επεισόδια άρχισαν λίγο πριν από τις δέκα και κράτησαν μέχρι και τις δυόμισι μετά τα μεσάνυχτα.

Αρχικά ομάδα πενήντα περίπου νεαρών κινήθηκε με απειλητικές διαθέσεις προς τους αστυνομικούς και στρατιώτες των βάσεων, που περιφρουρούσαν την περιοχή και άρχισαν να ρίχνουν πέτρες.

Παρά τις προειδοποιήσεις, δεν αποχωρούσαν, οπότε οι στρατιώτες και οι αστυνομικοί με πλήρη εξάρτυση και με τη βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων, κινήθηκαν προς τους διαδηλωτές με ρόπαλα, με αποτέλεσμα οι νεαροί να αρχίσουν να υποχωρούν.

Φεύγοντας πέταξαν φωτοβολίδες, από τις οποίες προκλήθηκαν εστίες φωτιάς, που απείλησαν το γνωστό δάσος ευκαλύπτων. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία των βάσεων κατέσβησε τις φωτιές.

Οι νεαροί επέστρεψαν όμως αργότερα κρατώντας φιάλες με πετρέλαιο και άναψαν και πάλι φωτιές σε διάφορα σημεία.

Εκπρόσωπος της βάσης Ακρωτηρίου δήλωσε στο πρακτορείο «Ρόιτερ» ότι συνελήφθη ένας νεαρός, ενώ ένας Βρετανός αστυνομικός τραυματίστηκε από νεαρό μοτοσικλετιστή, ο οποίος οδήγησε τη μοτοσικλέτα εναντίον του. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο νεαρός καταζητείται για αδικήματα που περιλαμβάνουν και απόπειρα φόνου κατά αστυνομικού. Ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί ειρηνική εκδήλωση του ΑΚΕΛ στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ