Πέμπτη 4 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Πεθαίνοντας την 4η Ιουλίου...

Σαν σήμερα, στις 4 Ιούλη του 1776, η αυτοκρατορία της εποχής, η Βρετανία, συνταράχτηκε από την απόφαση των «τρομοκρατών» στις αποικίες του «νέου κόσμου», να διακηρύξουν την Ανεξαρτησία τους. Η κυβέρνηση στο Λονδίνο είχε «επικηρύξει» τους γνωστούς «τρομοκράτες» Τζέφερσον, που συνέταξε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και Ουάσιγκτον, που ανέλαβε τη στρατιωτική ηγεσία των «τρομοκρατών».

Πώς θα ήταν γραμμένη η ιστορία, αν η βρετανική αποικιοκρατία είχε καταφέρει να κερδίσει εκείνο τον πόλεμο; Ομως, η Βρετανία έχασε και την 4η Ιουλίου του 1776 γεννήθηκε ένα νέο κράτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ξυπνώντας τη διάθεση στους ευρωπαϊκούς λαούς να αγωνιστούν κατά της συντήρησης. Εκτοτε οι ΗΠΑ γιορτάζουν με περηφάνια την 4η Ιουλίου ως την αφετηρία της ύπαρξής τους, ξεχνώντας, όμως, το περιεχόμενο της Διακήρυξης, που συνέταξε ο Τζέφερσον, εκφράζοντας την πλέον επαναστατική τάση ανάμεσα στους οπαδούς του αγώνα για την ανεξαρτησία.

Δυόμισι αιώνες μετά, ανήμερα της Ανεξαρτησίας, η αμερικανική αρμάδα είναι απλωμένη σε ολόκληρη την υδρόγειο. Ετοιμη να συντρίψει τους «τρομοκράτες», που αγωνίζονται για τη δική τους «4η Ιουλίου». Είτε είναι Κούρδοι, είτε Γιουγκοσλάβοι, είτε βρίσκονται στην Παλαιστίνη, είτε οπουδήποτε...


ΓΡΑΦΟΥΝ: ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ