Πέμπτη 4 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο πιο αδύναμος κρίκος απέναντι στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφορικά με τη δήλωση του Μ. Γλέζου ότι ο συνδυασμός του είναι εκείνος που μπορεί να απαντήσει στο δικομματισμό

Από τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Πάτρα
Από τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Πάτρα
Κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας της πολυμελούς αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Πάτρα, η Γενική Γραμματέας Αλ. Παπαρήγα έδωσε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων. Στη συνέντευξη αυτή έγινε προς την Αλ. Παπαρήγα, μεταξύ των άλλων, η παρακάτω ερώτηση:

- Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Μ. Γλέζος δήλωσε ότι ο συνδυασμός του είναι εκείνος που μπορεί να απαντήσει στο δικομματισμό και αναφερόμενος στις δηλώσεις του Χ. Φλωράκη είπε ότι πριμοδοτούν τη ΝΔ. Πώς σχολιάζεται αυτό;

- Μιλώντας συνολικά για το συνδυασμό του οποίου ο Μ. Γλέζος είναι επικεφαλής - τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απαντώντας στην ερώτηση - νομίζω ότι είναι ο πιο αδύναμος κρίκος απέναντι στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το θέμα δεν είναι απλώς να μαζέψεις ψήφους. Το θέμα είναι οι ψήφοι που πρέπει να φύγουν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αν θα μετατρέπονται και θα πολλαπλασιάζονται την επομένη των εκλογών σε μία δύναμη συνεπούς και σταθερής πάλης κατά της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Και όχι να θέλεις να χρησιμοποιήσεις τη δύναμή σου είτε για να βοηθήσεις το ΠΑΣΟΚ, είτε για να μην έρθει η ΝΔ.

Οσον αφορά στο θέμα, εγώ ειλικρινά λυπάμαι πάρα πολύ. Αν ο Μ. Γλέζος ήταν ένας νέος στην ηλικία άνθρωπος, θα μπορούσα να εξηγήσω και να δικαιολογήσω αυτή την τοποθέτηση απέναντι στο Χ. Φλωράκη. Αλλά είναι παλιά καραβάνα και ξέρει και την παλιά καραβάνα, τον Χ. Φλωράκη.

Αυτοί που δυναμώνουν ιδέες της ΝΔ είναι αυτοί που ενισχύουν τις ιδέες του ΠΑΣΟΚ. Οταν ένας συνδυασμός και ο ίδιος ο Μ. Γλέζος μιλάει π.χ. για το ότι το κύριο πρόβλημα σήμερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η αποκέντρωση και δε βλέπει την είσοδο των επιχειρηματιών στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που γίνεται μέσω της αποκέντρωσης, στην ουσία παίζει αυτό το παιχνίδι. Το ίδιο ακριβώς και όταν θεωρεί ότι το πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η κρατική χρηματοδότηση και δε βλέπει ότι ακολουθείται μία πολιτική - και μέσω της Κοινότητας - όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πέσει στην αγκαλιά των ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων. Μια πολιτική, δηλαδή, που καθορίζει τι και πώς θα το κάνεις και, ταυτόχρονα, πώς θα κερδίσουν οι επιχειρηματίες.

Επομένως όταν εμείς μιλάμε κατά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δεν ξεκινάμε από το ότι είμαστε ένα μικρό κόμμα απέναντι σε δύο μεγάλα. Τα πράγματα τα βλέπουμε ταξικά. Δεν είναι επικίνδυνα γιατί είναι μεγάλα κόμματα και πρέπει να μικρύνουν, αλλά ακριβώς γιατί είναι κόμματα που εκφράζουν την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτό το ζήτημα, να αναζητήσουμε τις διαφορές στο πρόγραμμα και τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι μία πολιτική που ενισχύει το δικομματισμό. Δεν τον αδυνατίζει, τον ενισχύει, είτε συσπειρώνει προς την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, είτε οδηγεί στη συσπείρωση της ΝΔ.

Δε θα χωριστεί ο κόσμος σε αυτούς που μισούν το ΠΑΣΟΚ και προτιμούν τη ΝΔ ή το αντίθετο. Αυτή τη λογική, φοβάμαι, καλλιεργεί και αυτός ο συνδυασμός που υποβαθμίζει τα σύγχρονα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μιλάει με όρους της δεκαετίας του '50, περί αποκέντρωσης και αρμοδιοτήτων. Και αποκέντρωση γίνεται και αρμοδιότητες δίνονται, μόνο που δίνονται υπό την ηγεμονία της οικονομίας της αγοράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ