Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα «καραβιά» προσφύγων

ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας).-

Μια «καραβιά» απ' τους «Γης τους κολασμένους», θύματα πολιτικών καταστολής και διωγμών ή της στυγνής εκμετάλλευσης του κεφαλαίου της πατρίδας τους και των κυβερνήσεων που στηρίζουν, αποβίβασαν ξημερώματα του προηγούμενου Σαββάτου άνθρωποι του δουλεμπορικού κυκλώματος, σε παραλία των Νέων Στύρων, στην Εύβοια. Οι 80 πρόσφυγες από το Ιράν και το Ιράκ, όλοι κουρδικής καταγωγής, μεταξύ των οποίων 6 γυναίκες και 2 παιδιά, εντοπίστηκαν από λιμενικούς στη νησίδα Καβαλιανή, ταλαιπωρημένοι, άρρωστοι και εξαθλιωμένοι απ' το «μεγάλο» ταξίδι προς την «ελευθερία».

Με το οχηματαγωγό «Μιαούλης», μεταφέρθηκαν στον Αλμυροπόταμο, όπου στήθηκε πρόχειρος καταυλισμός. Λόγω της εξάντλησης, πολλοί απ' τους μετανάστες παρουσίαζαν ιλίγγους, αναπνευστικά προβλήματα, ναυτίες, πυρετούς και διάρροιες, ενώ εντοπίστηκαν και ύπουλα περιστατικά ψώρας, επίσης ένας έπασχε από σκωληκοειδίτιδα και κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του στο Νοσοκομείο Καρύστου.

Ωστόσο, ο πρόχειρος καταυλισμός που στήθηκε δεν πληρεί κανέναν στοιχειώδη όρο υγιεινής, ούτε καν διαβίωσης. Οπως δήλωσε εκπρόσωπος των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» που έσπευσαν, χρειάζεται άμεση μεταφορά τους σε οργανωμένες εγκαταστάσεις. Προς το παρόν, τις διατροφικές τους ανάγκες έχει αναλάβει η Νομαρχία Εύβοιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ