Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Απαιτούν αναγνώριση του αυτονόητου

Από τη συμμετοχή των πυροσβεστών στις μεγάλες κινητοποιήσεις, ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης
Από τη συμμετοχή των πυροσβεστών στις μεγάλες κινητοποιήσεις, ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης
Την ανάγκη άμεσης ψήφισης νόμου για την εφαρμογή της υγιεινής και ασφάλειας στο προσωπικό της Πυροσβεστικής, αλλά και της θεσμικής αναγνώρισης του επαγγέλματος του πυροσβέστη ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού, συζήτησαν χτες εκπρόσωποι των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Συνδικαλιστές που συμμετείχαν στη χτεσινή δεύτερη πανελλαδική συνδιάσκεψη υπογράμμισαν ότι στο χώρο τους δεν υπάρχει η έννοια του εργατικού ατυχήματος και της επαγγελματικής ασθένειας, με αποτέλεσμα οι σχετικές περιπτώσεις ν' αντιμετωπίζονται ως κοινές ασθένειες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι παθόντες να μην είναι δυνατό να έχουν την ειδική μεταχείριση που απαιτούν οι συνθήκες για την αποκατάσταση της υγείας τους, όπως αυτό προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία για τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης δε γίνεται καταγραφή των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών των πυροσβεστών, ούτε αναγγελία τους. Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που τα τελευταία τέσσερα χρόνια 17 πυροσβέστες έχουν σκοτωθεί κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Γ. Πήλιουρας, αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, επισήμανε πως πριν την «ψήφιση του τελευταίου νόμου για το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι οι ένστολοι θα εξαιρούνταν από τις ρυθμίσεις και δεν το τήρησε. Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που οι συντάξεις μας είναι οι χαμηλότερες από άλλους τομείς του Δημοσίου. Ετσι οι συντάξεις μας θα μειωθούν κι άλλο».

Αναφερόμενοι σ' αυτήν την κατάσταση, συνδικαλιστές τόνισαν ότι ο μέσος όρος ζωής του πυροσβέστη είναι πέντε έως εφτά χρόνια μικρότερος από το μέσο όρο ζωής του υπόλοιπου πληθυσμού και ζήτησαν την αναθεώρηση της ρύθμισης. Αλλοι συνδικαλιστές είπαν ότι πρέπει, επιτέλους, να εφαρμοστεί στο χώρο τους το πενθήμερο, να τηρείται το ωράριο των 37,5 ωρών εργασίας τη βδομάδα και να υπάρχει πραγματική αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση, καθώς και για την εργασία κατά τη διάρκεια της νύχτας, των Κυριακών και των επίσημων αργιών. Συζητήθηκαν οι επιπτώσεις που προκύπτουν στο ΠΣ από το νομοσχέδιο που αφορά στην πολιτική προστασία. Επίσης ορισμένοι ζήτησαν τη θεσμοθέτηση ειδικοτήτων για το πυροσβεστικό προσωπικό με παράλληλο διαχωρισμό επιχειρησιακού και διοικητικού τομέα.

Στην ομιλία του, ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Ε. Μαλέσιος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ν' αλλάξει το νομοσχέδιο που αφορά στην πολιτική προστασία. Στη συνδιάσκεψη παραβρέθηκαν και μίλησαν ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Π. Φούρλας, η βουλευτής της ΝΔ Α. Παπακώστα, ο Ν. Χουντής από τον ΣΥΝ, ο Δ. Σούκης από το ΔΗΚΚΙ, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Δ. Κυριαζίδης, ο πρόεδρος της ΠΕΠΛΣ, Γ. Παναγόπουλος, ο γγ της ΓΣΕΕ Ι. Μανώλης και ο Ι. Αντωνάκος από την ΑΔΕΔΥ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης και του κατασταλτικού προσανατολισμού της Πυροσβεστικής (2020-01-04 00:00:00.0)
Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια των πυροσβεστών (2018-03-30 00:00:00.0)
Οι πυροσβέστες να διεκδικήσουν λύση των προβλημάτων τους (2017-11-26 00:00:00.0)
Απαιτούν ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (2007-12-06 00:00:00.0)
Επικίνδυνο και ανθυγιεινό να είσαι πυροσβέστης (2003-08-17 00:00:00.0)
"Δε θέλουμε το ρόλο του καταστολέα" (1996-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ