Τετάρτη 1 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναγκαία η ανάπτυξη της κοινής δράσης ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Χαιρετισμός της ΚΕ του ΚΚΕ στο Συνέδριο του Κόμματος Αλληλεγγύης και Ελευθερίας Τουρκίας

Ολοκληρώθηκαν στην Αγκυρα οι εργασίες του Κόμματος Αλληλεγγύης και Ελευθερίας Τουρκίας. Στο συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό η ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της οποίας παρακολούθησε τις εργασίες του. Παραθέτουμε στη συνέχεια αναλυτικά αποσπάσματα από το χαιρετισμό της ΚΕ του ΚΚΕ:

«Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω στο συνέδριό σας, σε όλα τα μέλη και στελέχη του Κόμματός σας, σε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους της χώρας σας, τους πιο θερμούς αδελφικούς χαιρετισμούς του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Ευχόμαστε το συνέδριό σας να συμβάλει στην επιτυχία των στόχων του Κόμματός σας, στην ενίσχυσή του και στο δυνάμωμα των δεσμών και την επιρροή στους εργαζόμενους της χώρας σας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το συνέδριό σας, γιατί έρχεται να επισφραγίσει μια φάση ιδιαίτερα σκληρών αγώνων του Κόμματός σας και των άλλων προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Ερχεται μετά τις φοβερές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, πιέσεις, διώξεις και άλλα αντιδημοκρατικά μέτρα που προωθήθηκαν σε βάρος του κουρδικού λαού, αλλά και των άλλων προοδευτικών δυνάμεων της χώρας σας.

Είμαστε βέβαιοι ότι το συνέδριο θα είναι ένα νέο βήμα στην ανάπτυξη των δεσμών φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των προοδευτικών ανθρώπων των χωρών μας, των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των κομμάτων μας».

Πλάι - πλάι σε μεγάλους αγώνες

«Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες τα κόμματά μας βρέθηκαν πλάι - πλάι σε μεγάλους λαϊκούς αγώνες.

Μαζί διαδηλώσαμε ενάντια στον Κλίντον, μαζί αντισταθήκαμε στον πόλεμο του ΝΑΤΟ, μαζί παλεύουμε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, ενάντια στην κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων και στην παντοδυναμία των πολυεθνικών, που επιβάλει η ιμπεριαλιστική παγκοσμιοποίηση και νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Μεγάλη απήχηση βρήκαν τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως η συμμετοχή αντιπροσωπειών σας στις αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, οι πρωτοβουλίες σας για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, η αταλάντευτη στάση σας όσον αφορά τα δικαιώματα του κουρδικού λαού, οι αγώνες σας ενάντια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για το κλείσιμο της ΝΑΤΟικής βάσης στο Ιντσιρλίκ και τον τερματισμό των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών ενάντια στο λαό του Ιράκ.

Τα λέμε αυτά, γιατί σε αντίθεση με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, σε αντίθεση με τους εκπροσώπους της άρχουσας τάξης των χωρών μας, που κάναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους όλα αυτά τα χρόνια για να καλλιεργήσουν την έχθρα και τη διχόνοια μεταξύ των λαών μας, τα κόμματά μας και άλλες φιλειρηνικές δυνάμεις δεν ανακάλυψαν την ελληνοτουρκική φιλία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του Σεπτέμβρη. Εμείς, πάντα λέγαμε ότι οι λαοί μας δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, ότι είναι αδελφικοί οι λαοί μας και ότι ο αγώνας για ειρήνη, συνεργασία, φιλία και σοσιαλισμό είναι κοινός. Μια εκδήλωση των αισθημάτων αυτών ήταν η μεγάλη ανταπόκριση στην καμπάνια αλληλεγγύης που οργάνωσαν οι οργανώσεις, η εφημερίδα και ο ραδιοφωνικός σταθμός του Κόμματος.

Η παραπέρα ανάπτυξη της κοινής δράσης ενάντια στον εθνικισμό, ενάντια στον αμερικάνικο, το ΝΑΤΟικό και τον ιμπεριαλισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ άλλοτε».

Οι επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού στην περιοχή μας

«Τώρα πια ανοιχτά όλες οι κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ εγκατέλειψαν το απαραβίαστο των συνόρων και στα πλαίσια της νέας στρατηγικής, που από κοινού αποφάσισαν στην Ουάσιγκτον, θέλουν να επεμβαίνουν οπουδήποτε υπάρχουν κινήματα και κυβερνήσεις που αντιστέκονται στην πολιτική τους. Και επειδή ο ανταγωνισμός για ζώνες επιρροής εντείνεται, έχουμε και την ΕΕ που δημιουργεί το δικό της στρατό 60.000 ανδρών. Μερικοί, για να δικαιολογήσουν τις απαράδεκτες αυτές εξελίξεις, θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι η ΕΕ είναι το αντίβαρο στις ΗΠΑ. Τίποτα το ψευδέστερο. Η ΕΕ στήριξε όλες τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, η ΕΕ θα επεμβαίνει με ΝΑΤΟική επίβλεψη όταν το ΝΑΤΟ δε θα θέλει, η ΕΕ προώθησε το περιβόητο Σύμφωνο για τη Σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ενα σύμφωνο που δεσμεύει συλλογικά τις χώρες της περιοχής στους όρους του ΔΝΤ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και τις υποχρεώνει να επεμβαίνουν στα εσωτερικά των γειτόνων. Η ΕΕ ενθάρρυνε τη δημιουργία της Βαλκανικής Ταξιαρχίας, υπό την άμεση επίβλεψη του ΝΑΤΟ. Οι ίδιες οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την ΕΕ, γιατί μόνον έτσι μπορούν να προωθήσουν τα σχέδιά τους.

Μετά και τις πρόσφατες συμφωνίες του Ελσίνκι, οι ανησυχίες αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο. Εσείς, που καθημερινά ζείτε μια δύσκολη κατάσταση στη χώρα σας, γνωρίζετε ότι δε γίνανε καλύτερα τα πράγματα. Απλώς η ΕΕ έχει τόσο πολύ αντιδραστικοποιηθεί, που γίνεται σήμερα δυνατή μια τέτοια απόφαση.

Οι συμφωνίες αυτές, όπως και η ψευδεπίγραφη ελληνοτουρκική προσέγγιση, είναι αποτέλεσμα της επέμβασης του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή μας.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν τη διχοτόμηση του Αιγαίου και το ΝΑΤΟικό έλεγχό του, όπως και τη διχοτόμηση της Κύπρου, γιατί διαφορετικά δεν μπορούν να ελέγχουν τα λαϊκά κινήματα της περιοχής μας και τους ενεργειακούς διαύλους από πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες προς τη Δυτ. Ευρώπη. Οι εξελίξεις αυτές ενθάρρυναν όλους εκείνους που αμφισβητούν τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και τις διεθνείς συμφωνίες, διευκολύνοντας έτσι τις μεγάλες δυνάμεις να παρεμβαίνουν και να μεσολαβούν.

Παρά τις επικίνδυνες αυτές εξελίξεις, οι μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, στην περιοχή μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, οι διαδηλώσεις στο Σιάτλ και πολλοί άλλοι αγώνες δείχνουν ότι η αμφισβήτηση, η αντίσταση και οι αγωνιστικές διαθέσεις αυξάνουν».

Λαϊκό Μέτωπο Πάλης

«Το Κόμμα μας, ενισχύοντας τις εξελίξεις αυτές που αγκαλιάζουν μεγάλα στρώματα του λαού, προωθεί τη δημιουργία ενός Λαϊκού Μετώπου Πάλης ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για τη δημοκρατία με προοπτική το σοσιαλισμό.

Η ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με τον τούρκικο λαό και με όλους τους λαούς των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου είναι ζωτικής σημασίας.

Πιστεύουμε ότι η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενάντια στο σοβινισμό, την ξενοφοβία και το ρατσισμό θα αναπτυχθεί παραπέρα.

Αγωνιζόμαστε για να πυκνώνουν οι επαφές και οι κοινοί αγώνες των οργανώσεων των εργαζομένων, των γυναικών, της νεολαίας.

Αγωνιζόμαστε για μια Κύπρο ενιαία, ομόσπονδη, ανεξάρτητη χωρίς ξένες βάσεις και στρατούς, για την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Με την πεποίθηση ότι το συνέδριό σας θα συμβάλει στην παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των κομμάτων και των λαών των χωρών μας, σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ