Τετάρτη 1 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Εξοντωτικές οι ... «φιλολαϊκές» υποσχέσεις στους συνταξιούχους

Αρκετές από τις προτάσεις του Κ. Καραμανλή δεν είναι παρά παραλλαγή των όσων εφαρμόζει ή σχεδιάζει η κυβέρνηση Σημίτη. Ετσι, είναι βέβαιο πως οι συνταξιούχοι θα εξακολουθήσουν να κρατούν ένα κουλούρι στο χέρι, όποιος από τους δυο μονομάχους κι αν κυβερνήσει
Αρκετές από τις προτάσεις του Κ. Καραμανλή δεν είναι παρά παραλλαγή των όσων εφαρμόζει ή σχεδιάζει η κυβέρνηση Σημίτη. Ετσι, είναι βέβαιο πως οι συνταξιούχοι θα εξακολουθήσουν να κρατούν ένα κουλούρι στο χέρι, όποιος από τους δυο μονομάχους κι αν κυβερνήσει
Εξοντωτική είναι για τους συνταξιούχους η νεοφιλελεύθερη πολιτική που θα εφαρμόσει μια κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία ταυτίζεται με αυτή που ακολουθεί η κυβέρνηση Σημίτη και είναι πλήρως εναρμονισμένη στις κατευθύνσεις των Βρυξελλών. Αυτό προκύπτει με σαφήνεια από τη χτεσινή ομιλία του Κ. Καραμανλή σε συγκέντρωση συνταξιούχων ψηφοφόρων του κόμματος, η οποία έγινε στο ξενοδοχείο ...«Χίλτον» και επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ως φιλολαϊκή!

Χαρακτηριστικό των θέσεων και προθέσεων της ηγεσίας της ΝΔ είναι ότι απέφυγε σκόπιμα και συνειδητά να τοποθετηθεί θετικά απέναντι στα αιτήματα που χρόνια τώρα προβάλλουν με τους αγώνες τους οι οργανώσεις των συνταξιούχων και επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να ψηφοθηρήσει ασύστολα με το πυροτέχνημα για «κατώτατο όριο σύνταξης στις 150.000 δρχ.». Ταυτόχρονα, δεν άφησε περιθώρια για αυταπάτες, ξεκαθαρίζοντας ότι η κοινωνική ασφάλιση και η περίθαλψη συνδέονται ευθέως με την «ανταγωνιστικότητα της οικονομίας» και τη γενικότερη «ανάπτυξη της χώρας»! «Εξυπνα» ο πρόεδρος της ΝΔ δεν πήρε θέση ούτε για την αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, για τη μείωση των εισφορών των εργοδοτών ή για την αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων, κ. ο. κ., ακριβώς για να μπορεί να δημαγωγεί εκ του ασφαλούς. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι απέφυγε να ασκήσει την παραμικρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική ή τις κοινοτικές οδηγίες, περιοριζόμενος σε γενικόλογους αφορισμούς, όπως ότι «η σημερινή αντιμετώπιση των συνταξιούχων αποτελεί δείκτη μεγάλου ελλείμματος ευαισθησίας».

Ο Κ. Καραμανλής αρχικά υποσχέθηκε ότι θα διατηρηθεί ο δημόσιος και υποχρεωτικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης και η τριμερής χρηματοδότηση από τους ασφαλισμένους, εργοδότες και κράτος, χωρίς βέβαια να γίνει συγκεκριμένος, και πρόσθεσε ότι η ιδιωτική ασφάλιση έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα όμως, αναφερόμενος στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, επανέφερε την ιδιωτική ασφάλιση «από το παράθυρο», εξαγγέλλοντας μέτρα θεσμικού χαρακτήρα, όπως «η διασύνδεση με την ιδιωτική ασφάλιση, με τους γιατρούς της ελεύθερης άσκησης της ιατρικής και με τα ειδικά διαγνωστικά κέντρα υψηλής τεχνολογίας»! Οσον αφορά το κεφάλαιο «αύξηση των εσόδων της κοινωνικής ασφάλισης», ο Κ. Καραμανλής τη συνέδεσε με την ανάπτυξη της οικονομίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τον περιορισμό της μεγάλης εισφοροδιαφυγής (χωρίς να αναφέρει πώς), την ταχύτερη ένταξη των αλλοδαπών στην ασφάλιση, τη σταδιακή επέκταση του κράτους στην τριμερή χρηματοδότηση και για τους παλαιούς ασφαλισμένους, αλλά «στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους»... Εξήγγειλε, επίσης, τη σύσταση εθνικού οργανισμού πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που θα διευθύνεται όμως από μάνατζερ και από ΔΣ, με συμμετοχή όλων των ταμείων που θα είναι ενταγμένα σ' αυτόν.

Αρκετές από τις προτάσεις του δεν είναι παρά παραλλαγή των όσων εφαρμόζει ή σχεδιάζει η κυβέρνηση Σημίτη, όπως ένταξη στο νέο φορέα των υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ και των Κέντρων Υγείας του υπουργείου Υγείας, με σκοπό την παροχή πρωτοβάθμιων φροντίδων υγείας στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και του ΟΓΑ, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον «περιορισμό της σπατάλης»...

Χτες το πρωί ο Κ. Καραμανλής, στο πλαίσιο της ψηφοθηρικής τακτικής να βρίσκεται στα «καθημερινά προβλήματα», επισκέφθηκε τα ΚΑΠΗ στα Σεπόλια, όπου δεν έχασε την ευκαιρία να εμφανιστεί ως υποστηρικτής των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας και να ζητήσει - τώρα το θυμήθηκε - τη στήριξη του θεσμού των ΚΑΠΗ.

Την ίδια στιγμή, η Ρηγίλλης εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη με αφορμή την τελευταία δημοσκόπηση. Αρχικά επισημαίνεται ότι η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (0,8% μπροστά το ΠΑΣΟΚ) κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, αφού στη δημοσκόπηση δεν περιλαμβανόταν το ποσοστό του κόμματος του Στ. Μάνου και η «δυναμική» από τη συνεργασία. Εκτιμούν ότι η αναμέτρηση στις εκλογές θα είναι «ντέρμπι» και αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο ότι στη δημοσκόπηση η ΝΔ σημειώνει διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΠΑΣΟΚ «χάνει προς παντού», εκτός του ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ