Τετάρτη 1 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι ΗΠΑ (και ) ψηφίζουν και βομβαρδίζουν!

Οργιο φημολογίας χτες για την ύπαρξη αμερικανικών εκθέσεων με θέμα την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα ενόψει των εκλογών και την εμπλοκή της χώρας στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου 

Οργιο φημολογιών, που αν μη τι άλλο επιβεβαιώνουν ότι η χώρα με τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ έχει μετατραπεί σε μια... «εκσυγχρονισμένη» μπανανία, κυκλοφόρησαν χτες το βράδυ στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Συγκεκριμένα, ξαφνικά χτες άρχισε να «κυκλοφορεί» η πληροφορία περί της ύπαρξης μιας έκθεσης της αμερικανικής πρεσβείας προς το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία «ακτινογραφούνταν» η ελληνική πολιτική κατάσταση, σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κόσσοβο και ενόψει των εκλογών. Στην έκθεση αυτή, όπως ισχυρίζονταν όσοι θέλησαν να διαρρεύσει η ύπαρξή (;) της, φέρεται ο Αμερικανός πρέσβης να αναφέρει προς τους προϊσταμένους του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα ευνοεί μια εκλογική επικράτηση του ΠΑΣΟΚ, πως το πολιτικό «στάτους» στη χώρα δε φαίνεται να αλλάζει, αλλά και πως υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να πλήξουν το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, όπως, π.χ., μια γενική ανάφλεξη στο Κοσσυφοπέδιο...

Μια άλλη εκδοχή, στο πλαίσιο του οργίου των φημολογιών, έδινε μια παραλλαγμένη εικόνα, στο ίδιο όμως φόντο της αμερικανοκρατίας. Οπως υποστήριζε αυτή η πλευρά, η έκθεση δεν είναι της αμερικανικής πρεσβείας προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά «ανάλυση» που προέρχεται απευθείας από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με την κατάσταση στο Κόσσοβο. Σύμφωνα με αυτή τη δεύτερη «βερσιόν», η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο μπορεί να επηρεάσει τις χώρες της περιοχής, να τις εμπλέξει στην κρίση, και ιδιαίτερα την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Οσον αφορά σε πηγές της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα διέψευδαν, πάντως, ότι η πρεσβεία έχει συντάξει έκθεση στην οποία «περιγράφεται» ένα μικρό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τη ΝΔ, όπως αναφέρει η πρώτη εκδοχή της φημολογίας. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, όπως είπαμε, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να χάσει αυτό το προβάδισμα αν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις στο Κόσσοβο.

Ωστόσο, την ίδια ώρα που άλλοι διέρρεαν και άλλοι... διέψευδαν, οι προβαλλόμενες ως εκτιμήσεις των Αμερικανών έδειχναν να... ικανοποιούν την ελληνική κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να εκλαμβάνει τα «προγνωστικά» της Ουάσιγκτον ως αμερικανική ψήφο εμπιστοσύνης προς την πολιτική που ακολουθεί. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί, ότι όπως η αμερικανική πρεσβεία, έτσι και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών «αγνοούσε» χτες το βράδυ την ύπαρξη οποιασδήποτε έκθεσης που να συνδέει τις επικείμενες εκλογές στη χώρα μας με την κατάσταση στο Κόσσοβο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ