Τετάρτη 1 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Στους ισχυρότερους και η πίτα και το μαχαίρι

Η αρχή της προβολής του ισχυρότερου θα ισχύσει και σ' αυτήν την προεκλογική περίοδο, με ευθύνη κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και χτες επιβεβαιώθηκε ότι θα ισχύσει η αρχή της αναλογικής ισότητας και όχι της ισότιμης παρουσίασης των κομμάτων.

Οπως δήλωσε μετά τη λήξη της συνεδρίασης - απ' όπου απουσιάζουν οι εκπρόσωποι ΚΚΕ και ΔΗΚΚΙ - ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, οι ποινές για τα κόμματα και τους υποψηφίους που θα παραβούν τους κανόνες της εκλογικής νομοθεσίας, για την προεκλογική περίοδο, θα γίνουν αυστηρότερες. Οι ποινές θα συζητηθούν σήμερα στη Βουλή.

Η Διακομματική Επιτροπή που θα ασχολείται με τις παραβάσεις της εκλογικής νομοθεσίας, θα δέχεται επώνυμες καταγγελίες και θα μπορεί να αποφασίζει κατά πλειοψηφία για τη διερεύνησή τους. Δεν απαιτείται δηλαδή, ομοφωνία, προκειμένου να ελεχθεί μια καταγγελία.

Υποψήφιοι βουλευτές θα μπορούν να συμμετέχουν και σε εκπομπές μη πολιτικού περιεχομένου, με κριτήριο τη διαβόητη αναλογική εκπροσώπηση όλων των κομμάτων.

Ο συνολικός χρόνος διαφήμισης στα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 16 λεπτά ανά ώρα ή το 70% του συνολικού ραδιοτηλεοπτικού χρόνου εκπομπής.

Κατά τα λοιπά, θα ισχύσουν οι ακόλουθες ρυθμίσεις:

Α. Υποχρεώσεις της ΕΡΤ ΑΕ σχετικά με τις εκδηλώσεις των κομμάτων.

1. Απευθείας μετάδοση από την ΕΤ 1 ή τη ΝΕΤ της προεκλογικής συγκέντρωσης της Αθήνας.

2. Απευθείας μετάδοση από την ΕΤ 3 μιας προεκλογικής συγκέντρωσης στη Β. Ελλάδα.

3. Απευθείας μετάδοση, στη μεσημβρινή ζώνη προγράμματος, μιας συνέντευξης Τύπου των αρχηγών των κομμάτων (Ζάππειο).

4. Οργάνωση και απευθείας μετάδοση μιας συνέντευξης εξήντα λεπτών του αρχηγού κάθε κόμματος.

5. Διάθεση δωρεάν χρόνου δέκα λεπτών στα πολιτικά κόμματα, κάθε βδομάδα, για την προβολή των θέσεών τους. Ο χρόνος αυτός θα διατίθεται στη ζώνη προγράμματος 18.00 - 01.00.

6. Οργάνωση τεσσάρων, τουλάχιστον, αυτοτελών συζητήσεων στρογγυλής τράπεζας με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

7. Υποχρέωση να επιτρέπει την απευθείας αναμετάδοση όλων των παραπάνω μεταδόσεων από τους ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικών σταθμούς.

Β. Υποχρεώσεις ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών σχετικά με τις εκδηλώσεις των κομμάτων

1. Αναμετάδοση στη ζώνη προγράμματος 18.00 - 01.00 των συνεντεύξεων Τύπου των αρχηγών των κομμάτων στο Ζάππειο που μεταδίδονται απευθείας από την ΕΡΤ ΑΕ.

2. Οργάνωση και απευθείας μετάδοση μιας συνέντευξης εξήντα λεπτών του αρχηγού κάθε κόμματος.

3. Οργάνωση τεσσάρων τουλάχιστον αυτοτελών συζητήσεων στρογγυλής τράπεζας με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

4. Διάθεση δωρεάν χρόνου δέκα λεπτών στα πολιτικά κόμματα, κάθε βδομάδα, για την προβολή των θέσεών τους ή τη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων. Ο χρόνος αυτός θα διατίθεται στη ζώνη προγράμματος 18.00 - 01.00.

Γ. Κοινές υποχρεώσεις ΕΡΤ και ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών σχετικά με το υπόλοιπο ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα.

1. Δεν επιτρέπεται η μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων υποψηφίων βουλευτών.

2. Δεν επιτρέπεται η μετάδοση πάσης φύσεως εκπομπών που παρουσιάζονται αμέσως ή εμμέσως από υποψήφιους βουλευτές.

3. Δεν επιτρέπεται κατά την προηγούμενη μέρα, καθώς και τη μέρα διεξαγωγής των εκλογών, η μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων, εκπομπών πολιτικού διαλόγου καθώς και πάσης φύσεως εκτιμήσεων (δημοσιογραφικών ή μη) για το εκλογικό αποτέλεσμα (εξαιρούνται οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών κατά την έξοδο από το εκλογικό τμήμα).

4. Δεν επιτρέπεται η μετάδοση δημοσκοπήσεων κατά το τελευταίο 15νθήμερο. Επίσης, κατά τη μέρα διεξαγωγής των εκλογών, η μετάδοσης exit - polls επιτρέπεται μόνο μετά τις 19.00.

5. Δεν επιτρέπεται σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η διενέργεια από τους ραδιοτηλεοπτικών σταθμούς κάθε είδους ερευνών της κοινής γνώμης, με οποιονδήποτε τρόπο κι αν διενεργούνται αυτές («τηλεφωνικές» ή «δημοσιογραφικές» δημοσκοπήσεις, τα γνωστά «090...»).

Δ. Υποχρεώσεις πολιτικών κομμάτων - υποψηφίων βουλευτών

1. Απαγόρευση για τα πολιτικά κόμματα να υπερβούν, σε δαπάνες προβολής από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, το 50% των συνολικών εκλογικών δαπανών που πραγματοποιήθηκαν.

2. Απαγόρευση για τους υποψήφιους βουλευτές να υπερβούν, σε δαπάνες προβολής μέσω του Τύπου, το 20% του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους των εκλογικών δαπανών.

3. Απαγόρευση για τους υποψήφιους βουλευτές της προβολής μέσω ενθέτων σε εφημερίδες ή περιοδικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ