Τετάρτη 1 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Διώκτες ανθρώπων και ιδεών

«Μπορεί ο καθένας να διακινήσει τις ιδέες του όπου θέλει εκτός από το χώρο του μετρό»! Ακούγεται ανήκουστο, αλλά όμως... ακούστηκε κι αυτό! Από τα χείλη μάλιστα του υπουργού Μεταφορών, του κ. Μαντέλη, προχτές στη Βουλή. Αυτό θα είναι μάλλον εκείνο που θα εννοεί ο κ. Σημίτης όταν λέει ότι την επόμενη τετραετία, εφόσον το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές, θα... σαρώσει όλες τις εστίες του εναπομείναντος... αναχρονισμού. Ενας από τους «αναχρονισμούς», τους οποίους θα σαρώσει το «δεύτερο κύμα του εκσυγχρονισμού» (σ.σ.: προεκλογική κορόνα του κ. Σημίτη κι αυτή), είναι η διακίνηση των ιδεών! Ευτυχώς ο κ. Μαντέλης μάς προσδιόρισε επακριβώς έναν εκ των χώρων που η δημοκρατία, αυτός ο μέγας... «αναχρονισμός» (!), θα παταχτεί αμείλικτα: Το μετρό! Και πολύ σωστά. Τι δουλιά έχει η ελεύθερη διακίνηση ιδεών σε έναν χώρο του οποίου ιδιοκτήτης εμφανίζεται όχι το ελληνικό δημόσιο αλλά η εταιρία «Αττικό Μετρό»! Τι δουλιά έχει η δημοκρατία σε έναν χώρο όπου ο επισκέπτης, αντί για τα αξιοθέατα του κ. Λαλιώτη, εκείνο στο οποίο «σκοντάφτει» είναι οι ένστολοι με τα μυδράλια στα χέρια! Οι τελευταίοι, μάλιστα, κυκλοφορούν δυο δυο, παντού: Στις αποβάθρες, στα εκδοτήρια εισιτηρίων, στις εξόδους και στις εισόδους του μετρό. Αναγκαία επισήμανση: Μιλάμε για το μετρό της Αθήνας και όχι για το μετρό του Κοσσυφοπεδίου...

***

Βεβαίως, επί των ημερών του «εκσυγχρονισμού» δεν απαγορεύεται μόνο η διακίνηση ιδεών. Απαγορεύεται και η διακίνηση μεταναστών! Το ζήσαμε πριν δυο μέρες στη στάση του μετρό, στις στάσεις των λεωφορείων, στους γύρω δρόμους από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Επί τρεις ώρες οι «Ράμπο» του κ. Χρυσοχοΐδη «επέβαλαν την τάξη»! «Ολοι οι αλλοδαποί όρθιοι», φώναζαν οι κρανοφόροι εισβάλλοντας στα λεωφορεία! «Ολοι οι αλλοδαποί μπρούμυτα», φώναζαν στις αποβάθρες! Και τα μυδράλια προτεταμένα! Αυτό θα πει πάταξη του... «αναχρονισμού». Αν το μάθει ο... Χάιντερ θα αρχίσει να τον ζηλεύει τον κ. Σημίτη. Βέβαια, όλα αυτά γίνονται για το καλό μας. Και εκείνος ο αστυνομικός διευθυντής, που την περασμένη Παρασκευή, μετά το τέλος της επιχείρησης - «σκούπα» κατά των μεταναστών στα βόρεια προάστια δήλωνε «σήμερα είχαμε καλή σοδειά» (!!!), κι αυτός για το καλό μας δουλεύει. Αλλωστε, ο κ. Ρέππας το είπε: Είναι «επιμελής» ο άνθρωπος!

***

Ητρομοκράτηση των πολιτών, η συστηματοποίηση της κρατικής βίας, ο αυταρχισμός, η αστυνομοκρατία, η αυθαιρεσία, ο ρατσισμός, είναι πεδία στα οποία, πράγματι, η κυβέρνηση αποδεικνύεται... επιμελής. Δεν το κρύβει ούτε κατά την προεκλογική περίοδο. Ισα ίσα. Εντείνει τον αντιδημοκρατικό κατήφορο, επιχειρεί να καταστήσει την καθημερινότητα του πολίτη συνώνυμη με σκηνές που θυμίζουν καθεστώς «έκτακτης ανάγκης», προωθεί τη λογική του γενικευμένου «απαγορεύεται», πολύ περισσότερο τώρα. Κι αυτό, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, έχει και τη θετική του πλευρά. Γιατί αν 40 μέρες πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση επιδεικνύει τέτοια πολιτική και κοινωνική αγριότητα, μέρα μεσημέρι στους δρόμους της Αθήνας, αντιλαμβάνεται κανείς τι θα πράξει αμέσως μετά τις εκλογές. Το θετικό έγκειται ακριβώς εδώ: Στο ότι υπάρχει χρόνος - ακόμα - για να πάρουν οι ψηφοφόροι τα μέτρα τους απέναντι στους διώκτες ανθρώπων και ιδεών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ