Σάββατο 15 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Η υποκρισία της κυβέρνησης των ΗΠΑ

Οι καθημερινές δηλώσεις του Προέδρου Μπους και των υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησής του δεν αφήνουν καμία αμφιβολία. Η επίθεση εναντίον του Ιράκ είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων (ίσως και ημερών). Για τέταρτη φορά μέσα σε μια δεκαετία θα έχουμε πολεμική σύγκρουση μεγάλης κλίμακας.

Μετά τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, την επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999, την επίθεση κατά του Αφγανιστάν το 2001, για μια ακόμη φορά κινητοποιείται η θηριώδης πολεμική μηχανή των ΗΠΑ προκειμένου να χτυπήσει το ήδη γονατισμένο από το δωδεκαετές εμπάργκο Ιράκ. Το «τέλος της Ιστορίας», που ευαγγελίζονταν οι ιδεολόγοι του συστήματος, όχι μόνο δεν ήρθε, αλλά μετά τις 11 Σεπτεμβρίου 2001 μπήκαμε σε μια νέα περίοδο βαρβαρότητας και άκρας επιθετικότητας της αυτοκρατορικής υπερδύναμης.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν την επαναχάραξη των συνόρων στις κρίσιμες περιοχές του πλανήτη, προκειμένου να εδραιώσουν απόλυτα την κυριαρχία τους. Και ξεκινούν από αυτό το μέρος της υφηλίου που κάποτε ο πολύς Χ. Κίσινγκερ αποκάλεσε «το μεγαλύτερο γεωπολιτικό βραβείο», δηλαδή την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Κυριαρχώντας στο Ιράκ, ουσιαστικά θέτουν υπό τον έλεγχό τους και τη Σαουδική Αραβία, όπου το διεφθαρμένο καθεστώς της δυναστείας των Σαούντ τρίζει επικίνδυνα. Να θυμίσουμε δε εδώ ότι οι δύο αυτές χώρες (Σαουδική Αραβία και Ιράκ) έχουν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου. Συγκεκριμένα, 261.750 εκατομμύρια βαρέλια η Σαουδική Αραβία και 112.500 εκατομμύρια βαρέλια το Ιράκ. Υπάρχουν δε μελέτες που προβλέπουν ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα κορυφωθεί τη δεκαετία 2010 - 2020 με συνακόλουθη απότομη αύξηση της τιμής του. Συνεπώς είναι καθοριστικό για την παγκόσμια κυριαρχία το ποιος θα ελέγχει το ζωτικό χώρο της Μέσης Ανατολής.

Παράλληλα, λόγω της στρατηγικής θέσης του Ιράκ, οι Αμερικανοί, βάζοντας πόδι εκεί, ελέγχουν και την περιοχή της Κασπίας και κατ' επέκταση τις Κεντρικές ασιατικές πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, με τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου και το μεγάλο πρόσφατα ανακαλυφθέν πεδίο πετρελαίου στο Καζαχστάν. Επιπλέον, κατοχή του Ιράκ αποτελεί σφήνα στα πλευρά του Ιράν, των ισλαμιστών (με μεγάλα αποθέματα πετρελαίου, ύψους 89.700 εκατομμυρίων βαρελιών), θέτει υπό άμεση εποπτεία και απειλή το καθεστώς της Συρίας με τον ιδιότυπο εθνικισμό του (με εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες για την τύχη του παλαιστινιακού προβλήματος) και τέλος, σε συνδυασμό με την πρόσφατη διείσδυση των ΗΠΑ στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, δημιουργεί μια «υγειονομική ζώνη» στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, αλλά και της Κίνας, που στο μέλλον πιθανότατα θα αποτελέσουν τους βασικούς αντιπάλους των ΗΠΑ.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, τι διακυβεύεται σ' αυτή τη σύγκρουση και γιατί κρίνουμε ότι η επιθετική πολιτική της υπερδύναμης θα οδηγηθεί στα άκρα. Πιστεύουμε δε ότι το Ιράκ είναι μόνο η αρχή. Θα ακολουθήσουν και άλλα χτυπήματα στον «άξονα του κακού», που περνά από το Ιράν και τη Β. Κορέα. Στόχος των ΗΠΑ είναι να εξουδετερώσουν κάθε μελλοντική αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους που μπορεί να προέλθει από ΕΕ, Ρωσία, Κίνα και Ιαπωνία. Μια νέα ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση (ανάλογη, αλλά πολύ μεγαλύτερη αυτής των αρχών του 20ού αιώνα) αρχίζει να αναδύεται με απρόβλεπτη κατάληξη και οπωσδήποτε δυσμενείς συνέπειες για τις δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις των λαών.

Είναι γεγονός ότι από καιρό το Ισραήλ (ο προνομιακός εταίρος των ΗΠΑ στο χώρο της Μ. Ανατολής) προσπαθεί να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε μια πιο δυναμική αντιπαράθεση με το ισλαμικό καθεστώς του Ιράν. Το 12% της αεροπορικής δύναμης του Ισραήλ βρίσκεται σταθμευμένο σε αεροπορικές βάσεις στην Τουρκία και όπως ομολογούν Ισραηλινοί αναλυτές, τα κοινά γυμνάσια ΗΠΑ - Ισραήλ - Τουρκίας έχουν στόχο να προειδοποιήσουν και να απειλήσουν το Ιράν. Θέτοντας υπό τον έλεγχό τους το Ιράκ, οι Αμερικανοί περικυκλώνουν το Ιράν και η πίεση που ασκείται στο καθεστώς της Τεχεράνης καθίσταται ασφυκτική.

Η Ισλαμική Επανάσταση του 1979 ήταν βόμβα πολλών μεγατόνων στα γεωπολιτικά σχέδια των ΗΠΑ για το χώρο της Μ. Ανατολής και οδήγησε την Ουάσιγκτον στην αναθέρμανση των σχέσεών της με το Ιράκ, που είχαν διακοπεί το 1967 με αφορμή τον «πόλεμο των 6 ημερών». Το 1982 ο Ρίγκαν έβγαλε το Ιράκ από τη λίστα των χωρών που υποθάλπουν την «τρομοκρατία», ενθάρρυνε εμπορικές ανταλλαγές και το 1983 έστειλε αντιπρόσωπό του που συναντήθηκε με τον Σ. Χουσεΐν και τον Τ. Αζίζ (τότε υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ) που επέδωσε προσωπική επιστολή του Ρίγκαν, όπου εκφραζόταν η επιθυμία των ΗΠΑ για ομαλοποίηση των σχέσεών τους με το Ιράκ.

Ο αντιπρόσωπος αυτός του Ρίγκαν ήταν ο Ντ. Ράμσφελντ, ο σημερινός υπουργός Αμυνας, που καθημερινά ωρύεται για τον «κίνδυνο» που διατρέχει η ανθρωπότητα από το οπλοστάσιο του Σαντάμ. Καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '80 αμερικανικές εταιρίες από το Maryland, καθώς και εταιρίες από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία βοήθησαν το Σαντάμ στο πρόγραμμά του για την κατασκευή χημικών όπλων. Για να χρησιμοποιήσουμε τη φράση του Φ. Ρούσβελτ (που την είπε αναφερόμενος στον Σομόζα) σε εκείνη τη φράση «ο Σαντάμ ήταν μεν γιος σκύλας, αλλά δικός μας γιος σκύλας».

Το 1990 ο Σαντάμ, παρερμηνεύοντας τα σήματα της κυβέρνησης Μπους, εισέβαλε στο Κουβέιτ και ως διά μαγείας μετατρέπεται στην προσωποποίηση του σατανά. Στην πραγματικότητα, ο Σαντάμ δεν έκανε τίποτα περισσότερο από ό,τι έκαναν οι ΗΠΑ 8 μήνες νωρίτερα (Δεκέμβρης 1989), όταν εισέβαλαν στον Παναμά, χωρίς καμία εξουσιοδότηση από τη διεθνή κοινότητα.

Αμα, δε, πάμε ακόμα πιο πίσω χρονικά, θα δούμε ότι η εισβολή στο Κουβέιτ δε συγκρίνεται με τη βάρβαρη εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο (το καλοκαίρι του 1982), που ενθαρρύνθηκε από τις ΗΠΑ και άφησε πίσω της 20.000 θύματα. Το Ισραήλ όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε γι' αυτή την κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας, αλλά αντίθετα επιβραβεύτηκε με αύξηση της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας που παίρνει από τις ΗΠΑ. Οσον αφορά δε στον έλεγχο του οπλοστασίου χωρών, πρώτα δε θα έπρεπε να ξεκινήσει από τη χώρα - αστυνόμο της περιοχής, το Ισραήλ;

Το Ισραήλ ωστόσο, με τις πλάτες των ΗΠΑ, ουδέποτε δέχτηκε κάτι τέτοιο παρότι το πυρηνικό του οπλοστάσιο πιθανώς ξεπερνά αυτό της Βρετανίας. Σύμφωνα δε με πολλούς αναλυτές, αν κάποια χώρα έχει πιθανότητα να κάνει χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, αυτή είναι το Ισραήλ που διακατέχεται από το «σύνδρομο του Σαμψών». Αλλωστε στις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν ξανά (όπως πρόσφατα) οι Σαουδάραβες κυκλοφόρησαν ένα σχέδιο για το Παλαιστινιακό που ανέτρεπε τα μεγαλοϊδεάτικα σχέδια των σοβινιστών του Ισραήλ, η κυβέρνηση Σαμίρ έστειλε βομβαρδιστικά πάνω από τις πετρελαιοπηγές της Σ. Αραβίας, εκβιάζοντας την κυβέρνηση Ρίγκαν να ευθυγραμμιστεί με τις επιλογές της. Συνεπώς, οι συνεχείς κραυγές αγωνίας των αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπους για την «ασφάλεια» των «συμμάχων» τους είναι εξαιρετικά υποκριτικές.

Οι ΗΠΑ μετά τις 11 Σεπτέμβρη αποφάσισαν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο στη νέα διεθνή τάξη πραγμάτων. Αυτό φανερώνει η άκρως επιθετική πολιτική της κυβέρνησης Μπους και η τεράστια αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στα επίπεδα της εποχής της κορύφωσης του ψυχρού πολέμου. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει χειραγώγηση των μαζών με περικοπή των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους. Είναι καθήκον, αλλά και στοιχειώδης αυτοάμυνα κάθε δημοκρατικού πολίτη να εναντιωθεί με όλες του τις δυνάμεις σε αυτή την προοπτική, που υπεργολαβικά προωθεί στον τόπο μας η κυβέρνηση Σημίτη, που προσπαθεί να αποσπάσει τα εύσημα της αυτοκρατορικής υπερδύναμης.

Πρέπει να πούμε ένα αποφασιστικό «ΟΧΙ» στην επελαύνουσα νεοβαρβαρότητα των ΗΠΑ και των εγχώριων απολογητών τους. Μόνο ένα ισχυρό και δυναμικό λαϊκό κίνημα μπορεί να ανατρέψει τα εγκληματικά σχέδια των άρρωστων εγκεφάλων της Ουάσιγκτον και των απανταχού υπεργολάβων της.


Του
Ν. Σ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ο Ν. Σ. Παπαγεωργίου είναι καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ