Σάββατο 15 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Οι λαοί στο πόδι

Τεράστια ήταν η συγκέντρωση στη Μελβούρνη

Associated Press

Τεράστια ήταν η συγκέντρωση στη Μελβούρνη
ΤΟΚΙΟ - ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ - ΜΑΝΙΛΑ - ΑΜΜΑΝ - ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ.-- Ξεκίνησαν χτες σε διάφορα σημεία του κόσμου οι τεράστιες αντιπολεμικές διαδηλώσεις, που θα κορυφωθούν σήμερα, παγκόσμια μέρα κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Στη Μελβούρνη, σε μια πραγματικά εντυπωσιακή επίδειξη της λαϊκής θέλησης, περισσότεροι από 200.000 Αυστραλοί απάντησαν στο κάλεσμα εργατικών συνδικάτων, φοιτητικών και άλλων οργανώσεων και συγκεντρώθηκαν για να πραγματοποιήσουν τη μεγαλύτερη αντιπολεμική διαδήλωση που έχει δει η χώρα από τον καιρό του πολέμου στο Βιετνάμ. Η διαδήλωση ξεκίνησε υπό τους ήχους σειρήνων, συμβολίζοντας τις αεροπορικές επιθέσεις που θα πλήξουν τον ιρακινό λαό, για να καταλήξει έξω από το κτίριο της Κρατικής Βιβλιοθήκης, όπου ακολούθησαν δηλώσεις από πολιτικούς που αντιτίθενται στον πόλεμο. Καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας, οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης Μπους και του πολέμου για το πετρέλαιο, που σχεδιάζει, ενώ καταδίκασαν και την αυστραλιανή κυβέρνηση του Τζον Χάουαρντ (ένθερμου υποστηρικτή της αμερικανικής στάσης), που έχει ήδη στείλει 2.000 Αυστραλούς στρατιώτες στον Κόλπο για να προετοιμαστούν για την επίθεση.

Ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της ασιατικής ηπείρου. Χαρακτηριστικά, χιλιάδες Ιάπωνες διαδήλωσαν στους δρόμους του Τόκιο, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πικέτες κατά του πολέμου. Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 10.000 Φιλιππινέζοι διαδήλωσαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Μανίλα, φωνάζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι «ο μεγαλύτερος ιμπεριαλιστής και ο Νο 1 τρομοκράτης». Οι διαδηλωτές καταδίκασαν και τη στάση της πρωθυπουργού Γκλόρια Αρόγιο, που και αυτή στηρίζει τη στάση των ΗΠΑ. Στη Σρι Λάνκα, η αστυνομία εμπόδισε τους διαδηλωτές να πλησιάσουν το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας και να παραδώσουν αίτηση κατά του πολέμου. Αντιπολεμική πορεία επίσης πραγματοποίησαν και εκατοντάδες Παλαιστίνιοι στον προσφυγικό καταυλισμό Μπακαά, κοντά στο Αμμάν στην Ιορδανία.

Πάντως, το αντιπολεμικό κύμα ξεκίνησε και στην Ευρώπη, αφού περίπου 5.000 Γερμανοί διαδήλωσαν στους δρόμους του Ντόρτμουντ, αλλά και στη Ρωσία εκατοντάδες διαδήλωσαν έξω από τη βρετανική πρεσβεία στην Αγ. Πετρούπολη.

Σήμερα το μήνυμα των λαών αναμένεται να είναι ακόμα πιο ηχηρό, αφού σε περισσότερες από 50 χώρες θα λάβουν χώρα μεγάλες διαδηλώσεις.

Αναλυτικά, διαδηλώσεις θα διεξαχθούν στην Αργεντινή, στη Βραζιλία, στις ΗΠΑ, στη Χιλή, στον Καναδά, στην Κούβα, στον Ισημερινό, στη Γουατεμάλα, στη Δομινικανή Δημοκρατία, στην Τζαμάικα, στο Μεξικό, στο Πουέρτο Ρίκο και στην Ουρουγουάη.

Στην Ευρώπη, διαδηλώσεις θα διεξαχθούν στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στη Βουλγαρία, στην Κροατία, στην Κύπρο, στην Τσεχία, στη Δανία, στη Μεγάλη Βρετανία, στην Εσθονία, στη Φινλανδία, στη Γαλλία, στη Δανία, στη Γερμανία, στην Ισλανδία, στην Ιρλανδία, στην Ιταλία, στη Λιθουανία, στο Λουξεμβούργο, στην ΠΓΔΜ, στη μικρή Μάλτα, στη Νορβηγία, στην Πολωνία, στη Ρωσία, στην Ισπανία, στη Σλοβενία, στην Τουρκία, στη Σουηδία, στην Ελβετία και στην Ουκρανία.

Διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία, στο Ανατολικό Τιμόρ, στο Χονγκ - Κονγκ (Κίνα), στην Ινδονησία, στη Μαλαισία, στην Ιαπωνία, στη Νότια Κορέα, στο Πακιστάν, στην Ινδία και στις Φιλιππίνες.

Σε όλη τη Μέση Ανατολή, αλλά και στην αφρικανική ήπειρο. Στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη, στο Ισραήλ, στη Συρία, στο Λίβανο, στην Αίγυπτο, στη Νότια Αφρική, αλλά και στη Ρουάντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ