Σάββατο 15 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
«Αποστάσεις» Ουάσιγκτον - Αγκυρας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.-- Τουλάχιστον είκοσι δισ. δολάρια είναι η «απόσταση» ανάμεσα στο τουρκικό αίτημα για παροχή βοήθειας ύψους 25 δισ. δολαρίων, που φέρεται να ήγειρε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς στη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ, σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ». Η αμερικανική πλευρά, κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας, θεώρησε το αίτημα «εκτός πραγματικότητας». Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Τζον Τέιλορ, υφυπουργός Θησαυροφυλακίου, και ο Αλί Μπαμπατζάν, υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Γκιουλ, δεν αναφέρθηκε οριστικό αποτέλεσμα. Η τουρκική διανδρία αναμενόταν να συναντηθεί, αργότερα χτες, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

Αμερικανός διπλωμάτης έλεγε ότι οι Τούρκοι απεσταλμένοι «θέλουν χρήματα, όσο το δυνατόν περισσότερα» ως αντάλλαγμα για την τουρκική συμμετοχή. Ωστόσο, οι πληροφορίες από τις δύο πλευρές επιφυλάσσονταν σχετικά με την πιθανή κατάληξη σε συμφωνία ως σήμερα Σάββατο - που ο Γιακίς αναχωρεί από την αμερικανική πρωτεύουσα. Η τουρκική Βουλή αναμένεται να προχωρήσει σε ψηφοφορία για το θέμα της διέλευσης αμερικανικών στρατευμάτων και της χρήσης τουρκικού εδάφους μέσα στην εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν χτες ότι ο τουρκικός στρατός έχει αρχίσει να εκπαιδεύει κάπου 2.000 Κούρδους - οι οποίοι, στο παρελθόν, είχαν συμμετάσχει στις μάχες κατά του ΡΚΚ (νυν KADEK) - ως «οδηγούς» του σε μια πιθανή εισβολή στο Ιράκ, κάτι που η αμερικανική κυβέρνηση έχει καλέσει την Αγκυρα να μην κάνει.

Στην Κωνσταντινούπολη, η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, για να διαδηλώσουν κατά του πολέμου και συνέλαβαν τουλάχιστον 45 εξ αυτών, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ