Σάββατο 15 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Απαγορεύουν αντιπολεμική διαδήλωση επιτρέπουν νεο-ναζιστική

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Το Μητροπολιτικό Δικαστήριο της Βουδαπέστης απέρριψε το αίτημα της ένωσης 100 διαφορετικών οργανώσεων, «Πολίτες για την Ειρήνη», να πραγματοποιήσει μεγάλη αντιπολεμική πορεία στους δρόμους της πόλης στις 15 Φλεβάρη. Την ίδια ώρα οι αστυνομικές αρχές αποφάσισαν να επιτρέψουν σε νεο-ναζιστική οργάνωση να πραγματοποιήσει συγκέντρωση την ίδια ημέρα.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή αρχική απόφαση της αστυνομίας που απέρριπτε το αίτημα των διαδηλωτών, με τη δικαιολογία ότι η πορεία «θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων», αφού οι διαδηλωτές «θα βρίσκονται στο δρόμο και όχι στα πεζοδρόμια»... Από την άλλη πλευρά η νεο-ναζιστική οργάνωση «Αίμα και Τιμή», στην οποία δόθηκε το «πράσινο φως», αναμένεται να κηρυχτεί παράνομη εξαιτίας της αντι-συνταγματικής ναζιστικής προπαγάνδας της!

Η υπουργός Εσωτερικών, Μόνικα Λάμπερθ, αρνήθηκε ότι η απόφαση ήταν πολιτική, αλλά εκπρόσωποι των οργανωτών κατηγόρησαν την κυβέρνηση και έκαναν λόγο για «καταφανέστατη παραβίαση των δικαιωμάτων τους».

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Ουγγαρίας είναι υπέρ μιας αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ, ενώ έχει ήδη επιτρέψει στους Αμερικανούς να εκπαιδεύσουν 3.000 Αμερικανο-ιρακινούς πράκτορες στη βάση Τάσζαρ. Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού πάντως είναι κατά του πολέμου (περίπου 70%), οπότε γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση κάνει το παν για να περάσει ανώδυνα για αυτήν και για τους συμμάχους της η 15 Φλεβάρη.

Μια άλλη, πιο μικρή, πορεία έχει πάρει το «πράσινο φως» για τη 15 Φλεβάρη, ενώ οι «Πολίτες για την Ειρήνη» έχουν καταθέσει εκ νέου αίτηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ