Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2003
ΣΕΒ
Πολλά δίνετε!

Οι εργοδότες δεν ανέχονται να δοθούν προς τις οικονομικά αδύνατες ομάδες ούτε καν τα ψίχουλα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Ούτε τα ψίχουλα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση εν είδει «κοινωνικής πολιτικής», προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο των εργαζομένων, δεν ανέχεται το μεγάλο κεφάλαιο. Εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων στην ουσία εγκαλούν την κυβέρνηση και απειλούν ότι κινδυνεύουν ακόμα και με κλείσιμο επιχειρήσεών τους. Αυτή είναι η ουσία του σχολιασμού που έτυχαν οι κυβερνητικές εξαγγελίες τόσο από τους εμποροβιομηχάνους όσο και από τους ιδιοκτήτες των πολυκαταστημάτων.

Για πλειοδοσία παροχών έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος. «Δεν είναι περίοδος που θα πρέπει να ξεκινήσει η πλειοδοσία παροχών. Πρέπει να δούμε το κόστος και αν το αντέχει ο προϋπολογισμός», σημείωσε ο πρόεδρος των βιομηχάνων, αμέσως μετά από τη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της ΝΔ Κ. Καραμανλή. Η διοίκηση του ΣΕΒ, προσφάτως, απαίτησε από την κυβέρνηση να μπει στη λογική της «προεκλογικής παροχολογίας», προτείνοντας, οι όποιες «ενισχύσεις» να περιοριστούν στα περιθωριοποιημένα στρώματα και ο πακτωλός να δοθεί στους βιομηχάνους.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Δρ. Φουντουκάκος επικαλείται την επαπειλούμενη αύξηση των ελλειμμάτων από το κόστος των κυβερνητικών εξαγγελιών, για να ισχυριστεί ότι ακόμα και το τίποτα ουσιαστικά που «δίνει» η κυβέρνηση στα λαϊκά στρώματα «θα υπονομεύσει τη θέση της χώρας μέσα στη διευρυμένη και περισσότερο ανταγωνιστική Ευρώπη». Σπεύδει, δε, να προβλέψει περαιτέρω μείωση των εξαγωγών, κλείσιμο επιχειρήσεων και απώλεια χιλιάδων θέσεων απασχόλησης. Ο ίδιος εκφράζει την «ανησυχία» των εμποροβιομηχάνων ότι «πηγή εσόδων για τη χρηματοδότηση των μέτρων θα είναι η «εκ νέου βαρύτατη φορολόγηση των επιχειρήσεων», τη στιγμή που το μεγάλο κεφάλαιο αξιώνει διεύρυνση της διακριτικής φορολογικής μεταχείρισης που τους έχει εξασφαλίσει η κυβερνητική πολιτική. Κλείνοντας τη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, υπενθυμίζοντας ουσιαστικά στην κυβέρνηση τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, την καλεί να επιδείξει «μεγαλύτερη τόλμη και υπευθυνότητα στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκπρόσωποι του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου εκφράζουν ανησυχία για το ότι το κόστος θα πληρώσουν οι επιχειρήσεις και οι εργασιακές σχέσεις και «προβλέπουν» «ξέσπασμα» κινητοποιήσεων των εργαζομένων από το φθινόπωρο. «Με τη μείωση της φορολογίας στα αυτοκίνητα δε λύνονται τα προβλήματα», σχολιάστηκε με νόημα από κύκλους των μεγαλολιανεμπόρων.

Τέλος, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σχολιάζοντας τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες εστίασε στα περί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέτρα σημειώνοντας ότι «τα τεράστια και ανυπέρβλητα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους δραστηριότητα δε βελτιώνονται, δεν επιλύονται και κυρίως δεν αμβλύνουν το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρηματιών». «Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν», συνεχίζει η ΕΣΕΕ, «δεν αγγίζουν τα ουσιαστικά προβλήματα των μικρομεσαίων και τα οποία δεν αντιμετωπίζονται με ευκαιριακές εξαγγελίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ