Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2003
Φουσκώνοντας τα πανιά της κυβερνητικής προπαγάνδας

Πώς είδε το «κοινωνικό πακέτο» ο Τύπος

Σε ρόλο φερέφωνων της κυβερνητικής προπαγάνδας εμφανίστηκαν οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, αναλαμβάνοντας να διαφημίσουν το «κοινωνικό πακέτο - κοροϊδίας». Επιπλέον, η υπερπροβολή του πακέτου από τα μεγάλα συγκροτήματα επιβεβαιώνει ότι ο Κ. Σημίτης συνεχίζει να χαίρει μιας πρωτοφανούς υποστήριξης από τους μεγαλοεκδότες, φυσικά στη βάση της «αμοιβαιότητας».

Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες δεν φείστηκαν κολακευτικών τίτλων, χαρακτηρισμών και σχολίων, αλλά και άφθονων σελίδων, αναπαράγοντας στη διαπασών την κυβερνητική γραμμή ότι πρόκειται για μέτρα αναδιανομής και κοινωνικής αλληλεγγύης, και ανεξάρτητα αν είναι προεκλογικά, έρχονται να καλύψουν υπαρκτές κοινωνικές ανάγκες. Ακολουθεί ένα «απάνθισμα» αντικειμενικής και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας...

Τα «Νέα» κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Για όλους δώρα ο Σημίτης», γράφουν: «Πακέτο -μαμούθ με παροχές 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και έντονο προεκλογικό άρωμα ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός, κ. Σημίτης. Τα μέτρα που αποφασίστηκαν αφορούν πάνω από 2.000.000 Ελληνες με πιο κερδισμένους τους ασθενέστερους οικονομικά - αγρότες, φοιτητές, συνταξιούχους και μικρομεσαίους».

Η φωτογραφία του χαμογελαστού Κ. Σημίτη στην πρώτη σελίδα της «Ελευθεροτυπίας», «πλαισιώνεται» από τον τίτλο «Γκάζι με 2,3 δισ. ευρώ», ενώ στο κείμενο της πρώτης σελίδας σημειώνεται: «Πακέτο - μαμούθ για ανατροπή του πολιτικού κλίματος εξήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός. Τα 40 μέτρα καλύπτουν ολόκληρο το κοινωνικό φάσμα: αγρότες, φοιτητές, ανέργους, γυναίκες, οικογένειες, εργαζομένους, αναπήρους. Σε αυτά περιλαμβάνονται μηδενισμός φόρων για μικροκαταστήματα στα χωριά και μεταβίβασης αγροτικής γης, μείωση φόρου στο πετρέλαιο αγροτών και επιχειρήσεων. Μείωση έως 43% του φόρου στα ΙΧ (μειώνονται οι τιμές μέχρι 11.000 ευρώ) και κατάργηση των τεκμηρίων. Αισιοδοξία στο κυβερνητικό επιτελείο, θετική αντίδραση της ΓΣΕΕ και επικριτικά σχόλια από την αντιπολίτευση».

«Παροχές - ανάσα για 2,5 εκατ. Ελληνες», βλέπει στον τίτλο του το «Εθνος» και τονίζει: «Πακέτο σημαντικών παροχών, που θα ανακουφίσουν οικονομικά 2,5 εκατομμύρια Ελληνες, ανακοινώθηκε, μετά τη χθεσινή σύσκεψη της Κυβερνητικής Επιτροπής, από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομίας. Αφορούν, κυρίως, στήριξη των αγροτικών και των χαμηλών εισοδημάτων, ενίσχυση της απασχόλησης και του ασφαλιστικού συστήματος, μείωση ειδικών φόρων και χρεών».

«Εντυπωσιακό το περιεχόμενο του πακέτου Σημίτη», αποφαίνεται το «Βήμα», επιλέγοντας να προβάλει «από τις παροχές σε όλους», «τα φθηνότερα αυτοκίνητα και το φθηνότερο πετρέλαιο». Στο βασικό θέμα της εφημερίδας, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται: «Με ένα εντυπωσιακό πακέτο συνολικού δημοσιονομικού κόστους 2.360 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση κορύφωσε την αντεπίθεσή της στην οικονομία με προφανή στόχο να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και να ενισχύσει την εκλογική απήχησή της. Από τα κυβερνητικά μέτρα ωφελούνται πρωτίστως οι αγρότες και χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι γυναίκες, ενώ στηρίζονται οι οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν. Ωστόσο, την τελευταία στιγμή ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ενέταξε στο πακέτο παροχών και τους μικρομεσαίους, τις επιχειρήσεις αλλά και όλους τους πολίτες, μειώνοντας κατά 20% τον φόρο που πληρώνεται για την αγορά νέου αυτοκινήτου. Ετσι, αντί ενός οικονομικού πακέτου για τη στήριξη του εισοδήματος των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων, έχουμε πλέον ένα συνολικό πλαίσιο οικονομικής πολιτικής με παροχές για όλους, που έχει διάχυτο το άρωμα των επερχόμενων εκλογών».

Κριτική από «τα δεξιά» ασκεί η «Καθημερινή», θεωρώντας ότι πρόκειται για «μέτρα πρόωρων εκλογών», καθώς και ότι «δίνει τα ρέστα του» ο πρωθυπουργός, με παροχές παπανδρεϊκού τύπου ύψους 2,3 (!) δισ. ευρώ». Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα γράφει: «Αγνοώντας επιδεικτικά τις επικρατούσες δημοσιονομικές συνθήκες και τις πιέσεις που θα ασκήσουν στο μέλλον στην οικονομία της χώρας, η κυβέρνηση παρουσίασε χθες ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κοινωνικών παροχών ύψους 2 δισ. 360 εκατ. ευρώ, εγκαινιάζοντας με τρόπο εντυπωσιακό την προεκλογική περίοδο. Η έκταση των μέτρων και η διάχυσή τους σε ευρύτατα στρώματα του πληθυσμού, μεταδίδουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έχουν αποφασίσει να τα δώσουν όλα, προκειμένου να μεταβάλουν τις διαθέσεις της κοινής γνώμης. Και αν το επιτύχουν έστω και μερικώς δε θα διστάσουν να προσφύγουν αιφνιδιαστικά στις κάλπες, πιθανώς εντός του προσεχούς Νοεμβρίου».

Μάλλον μουδιασμένη και αμήχανη είναι η «υποδοχή» του πακέτου από τις φιλονεοδημοκρατικές εφημερίδας, αντανακλώντας την αντίδραση της Ρηγίλλης.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» κάτω από τον τίτλο «Δίνει ρέστα για εκλογές τον Νοέμβριο», γράφει: «Με εξαγγελίες για φθηνότερα ΙΧ έως αφορολόγητα ...καφενεία ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει την προεκλογική περίοδο που εκτιμάται πλέον ότι θα είναι σύντομη και με ορίζοντα το Νοέμβριο».

Στην πρώτη σελίδα η «Απογευματινή» δίνει το στίγμα ως εξής: «Στο τέλος μιας δύσκολης τετραετίας και μετά από επτά ολόκληρα χρόνια η κυβέρνηση Σημίτη επικαλούμενη διά του κ. Χριστοδουλάκη τον Αλέξανδρο Δουμά («όλα τα καλά πράγματα χρειάζονται επτά χρόνια για να γίνουν») θυμήθηκε τους άνεργους, τους αγρότες, τις Ελληνίδες εργαζόμενες. Η κυβέρνηση παίζει τα ρέστα της με πακέτο ύψους 1,7 δισ. ευρώ σε μια προσπάθεια να ανακάμψει... Η ΝΔ την καταγγέλλει για εμπόριο ελπίδας και εξαγορά συνειδήσεων».

Ο «Αδέσμευτος» (Ρίζου) ελαφρώς διαφοροποιημένος επισημαίνει ότι «θα τα δώσει, αλλά το 2004 η κυβέρνηση της ΝΔ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πακέτα απάτης (2007-09-11 00:00:00.0)
Τα προεκλογικά... (2003-09-03 00:00:00.0)
Πλειοδοσία εξαπάτησης των αγροτών (1999-09-07 00:00:00.0)
Πόντιος Πιλάτος η Αθήνα (1998-12-02 00:00:00.0)
Πώς είδε ο Τύπος τον ανασχηματισμό (1998-11-01 00:00:00.0)
Η κυβέρνησή "τους" (1996-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ