Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2003
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Μας κερνάει τον καφέ της παρηγοριάς... »

Ανακοίνωση - απάντηση της ΠΚΣ για το ετήσιο επίδομα, που εξαγγέλθηκε για κάποιους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους και που φτάνει τα 2,5 ευρώ τη μέρα..!

Δωρεάν Παιδεία ζητούν οι φοιτητές, που σημαίνει δωρεάν φοίτηση, στέγαση και σίτιση και όχι επιδόματα (από παλιότερη φοιτητική κινητοποίηση)
Δωρεάν Παιδεία ζητούν οι φοιτητές, που σημαίνει δωρεάν φοίτηση, στέγαση και σίτιση και όχι επιδόματα (από παλιότερη φοιτητική κινητοποίηση)
Οσο κατακάθεται ο κουρνιαχτός από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και ειδικότερα αυτές που αφορούν στο λεγόμενο επίδομα 1.000 ευρώ για φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, με την προϋπόθεση ότι το εισόδημα της οικογένειας είναι μέχρι 30.000 ευρώ ετησίως, δεν έχουν σπίτι πάνω από 200 τ.μ. και ο φοιτητής έχει καλές επιδόσεις στα μαθήματα (σ.σ. με βάση τις προϋποθέσεις που μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί), η πραγματικότητα έρχεται στην επιφάνεια, όπως την καταγράφουν φορείς του αγωνιστικού κινήματος στο χώρο της Παιδείας.

Πολύ εύστοχος είναι ο σχολιασμός της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας, που σε ανακοίνωσή της που τιτλοφορείται «Το προεκλογικό παζάρι άρχισε εμπρός βήμα ταχύ...», σημειώνει για την κυβέρνηση: «Ενώ μας κλέβει τη ζωή και τα δικαιώματά μας, "μας κερνάει τον καφέ της παρηγοριάς και αν..."» κι εξηγεί ότι «με 2,5 ευρώ την ημέρα» - τόσο βγαίνει το διαβόητο επίδομα για όσους το πάρουν - «είναι σαν να δίνεις ασπιρίνη σε τραυματία από τροχαίο ατύχημα (κάπως έτσι είναι η εκπαίδευση, μετά τη σύγκρουσή της με την κυβερνητική πολιτική)».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απλά στοιχεία και σούμες, που γνωρίζει η κάθε οικογένεια, που σπουδάζει σε άλλη πόλη ένα παιδί, το μέσο μηνιαίο κόστος των σπουδών φτάνει και ξεπερνάει τα 800 ευρώ. Κατά μέσο όρο το μήνα και με συντηρητικούς υπολογισμούς αυτό σημαίνει για ενοίκιο 250-300 ευρώ, για σίτιση 150 ευρώ, για μεταφορές 75 ευρώ, για βιβλία, σημειώσεις κι άλλες υποστηρικτικές δραστηριότητες των σπουδών (π.χ. εκμάθηση ξένων γλωσσών, χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή κτλ.) 150 ευρώ και λοιπά έξοδα (ψυχαγωγία, άλλες αγορές κτλ.) 150 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, η ΠΚΣ επισημαίνει ότι «το επίδομα αυτό όχι μόνο δε φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες μας, αλλά αποτελεί και κοροϊδία. Εκεί που θεωρείται υποχρέωση του κράτους η σίτιση, η στέγαση, στα πλαίσια της δωρεάν παιδείας, με το επίδομα "κρύβεται" αυτή η ευθύνη» κι, ακόμα, προσθέτει ότι «μαζί με τα καθημερινά έξοδα των σπουδών, καλούμαστε να πληρώσουμε την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης».

«Τη στιγμή που η κυβερνητική πολιτική έχει ανεβάσει το κόστος των σπουδών στα ύψη, που καθημερινά παίρνει μέτρα που υποβαθμίζουν τις σπουδές μας και διαστρεβλώνουν την επιστήμη, την ώρα που η ιδιωτικοποίηση της ανωτάτης εκπαίδευσης είναι στον πρώτο στόχο της κυβέρνησης, την ώρα που συρρικνώνει τα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα, που δίνει στους ιδιώτες τη δυνατότητα να φτιάχνουν εστίες... αποτελεί στάχτη στα μάτια τα δικά μας και των οικογενειών μας το συγκεκριμένο επίδομα που διαφημίζει τόσο έντονα η κυβέρνηση», υπογραμμίζει η ΠΚΣ και καταλήγει, καλώντας «όλους τους συλλόγους να πάρουν το δρόμο του αγώνα και να διεκδικήσουν: Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση - Δημόσια και Δωρεάν, Δωρεάν σίτιση, στέγαση και συγγράμματα, δουλιά με δικαιώματα στο επιστημονικό μας αντικείμενο».

Αβάσταχτο το κόστος σπουδών για τη λαϊκή οικογένεια

«Η Δωρεάν Παιδεία έχει καταλήξει πια για τους φοιτητές να συνίσταται μόνο στην είσοδο των φοιτητών στις πόρτες των πανεπιστημίων», σχολίασε καυστικά η πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), Βάνα Τζιατζή, σχετικά με το υψηλό κόστος της «Ανώτατης Εκπαίδευσης» και για το εξαγγελθέν επίδομα είπε ότι πρόκειται για ένα «προεκλογικό βοήθημα που φαίνεται να αφορά μόνο τους φτωχούς και άριστους φοιτητές και είναι απροσδιόριστο κατά πόσο θα ωφελήσει τον βεβαρημένο προϋπολογισμό της λαϊκής οικογένειας». Πρόσθεσε ότι είναι κατάντια τα φοιτητικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες να καταλήξουν να ικανοποιούνται με επιδόματα και ότι είναι υποχρέωση του κράτους να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα, σίτισης, στέγασης κτλ. για όλους, με πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ