Σάββατο 7 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

«Δεν είμαι εγώ σπορά της τύχης, ο πλαστουργός της νιας ζωής, εγώ 'μαι τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής», γράφει ο Βάρναλης. Στίχοι-τροφή για τη σκέψη της νεολαίας στην Ελλάδα του 2004, παραμονές εκλογών.

Γύρω μας πουλάνε και αγοράζουν, προσφέρουν για να αποσύρουν την επομένη, υπόσχονται πολλά.

Η πρότασή τους; Να δημιουργήσουν ένα στρατό από μαριονέτες, υπάκουο, προσεκτικό, να μην αντιδρά και να μη διεκδικεί. Μαριονέτες που θα δουλεύουν περισσότερες ώρες απ' όσες αντέχουν, χωρίς δύναμη διαμαρτυρίας, με μισθό πείνας, χωρίς ασφάλεια και ιατρική περίθαλψη, χωρίς δικαιώματα, «εργαλεία» στα χέρια των εργολάβων του κεφαλαίου.

Οσο για την ψυχαγωγία τους, τώρα οι νέοι θα έχουν το ελεύθερο να καταστρέψουν τον εγκέφαλό τους, με τα ναρκωτικά που έτσι απλόχερα τους προσφέρει ο φίλος τους ο Γιωργάκης.

Και για τον πολιτισμό δεν έχει ακουστεί κουβέντα. Αφού ξεχάσαμε την ιστορία μας, τώρα δεν έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε ούτε και με την τέχνη.

Ομως, όχι. Και αυτές οι εκλογές είναι η δική μας ευκαιρία να τους αποδείξουμε ότι αγαπάμε αυτό που κάνουμε και το πόσο σημαντικό είναι για τον τόπο μας.

Μόνον το ΚΚΕ έχει ασχοληθεί μέχρι τώρα με την τέχνη, έχει νοιαστεί για τον ηθοποιό, για το θέατρο. Είναι το μοναδικό κόμμα που έχει τη δυνατότητα και τις προτάσεις για να σημειώσει πρόοδο στον τομέα αυτό, στην τέχνη, σε όλες της τις μορφές.

Το ΚΚΕ έχει πρόσωπο να μιλάει για την τέχνη όταν έχει στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις μεγάλους δημιουργούς όπως τον Ρίτσο, τον Βάρναλη, τον Βεάκη, τον Κατράκη, και άλλους.

Δυναμώνοντας τη φωνή του ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα σταματήσουν να κάνουν τον υποβολέα ο ένας στον άλλο, σε θεατρινίστικους διαλόγους, σε σενάρια εξαθλίωσης και εξόντωσης του ελληνικού λαού.

«Και η τέχνη πρέπει, σ' αυτούς τους καιρούς των αποφάσεων, να αποφασίσει. Μπορεί να παραδώσει τον άνθρωπο στις συγχύσεις, στις αυταπάτες... και μπορεί να παραδώσει τον κόσμο στον άνθρωπο» Μπ. Μπρεχτ.


Της Κατερίνας ΓΚΑΛΙΤΣΗ*
* Η Κ. Γκαλίτση είναι σπουδάστρια στη σχολή «Θεμέλιο» και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου, Κινηματογράφου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ