Σάββατο 3 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ορμητήριο για τη νεανική αντεπίθεση

Με ομιλίες αντιπροσώπων συνεχίστηκαν χτες οι εργασίες του 7ου Συνεδρίου της ΚΝΕ. Σήμερα η Πολιτική Απόφαση και η εκλογή του νέου ΚΣ της Οργάνωσης. Στις 9 το πρωί, θα μιλήσει στο συνέδριο η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Χωρίς υπερβολή, όλοι οι νέοι, δηλαδή, οι ανησυχίες τους, τα προβλήματά τους, ήταν παρόντες χτες στην αίθουσα Συνεδρίων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, όπου συνεχίζεται για τρίτη μέρα σήμερα το 7ο Συνέδριο της ΚΝΕ. Κυρίως, όμως, ήταν παρούσα και γέμιζε το χώρο η ελπίδα ότι κάθε μέρα που περνά φέρνει ένα βήμα πιο κοντά το μεγάλο στόχο. Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου κύλησε με πολύ και εποικοδομητικό διάλογο, πλούσιο προβληματισμό, αυτοκριτική και αισιοδοξία. Αισιοδοξία, που πηγάζει από το γεγονός ότι η ΚΝΕ απέδειξε ήδη πως ήταν και είναι εκεί, δίπλα στις αγωνίες της νέας γενιάς, πρωτοπόρα στους αγώνες της.

Το συνέδριο αυτό σίγουρα φέρνει κάτι νέο. Το χτες, το σήμερα, το αύριο της ΚΝΕ, που απασχόλησαν την πλούσια συζήτηση χτες, αυτό έδειξαν. Δεν είχε τίποτα κοινό με τα συνέδρια των "άλλων" που, όπως επισήμανε κάποιος ομιλητής, αυτό που φέρνουν είναι τόσο καινούριο, όσο τα καράβια των εφοπλιστών που βουλιάζουν παίρνοντας μαζί τους ζωές.

"Αυτό το τσαγανό που έχουν οι κομμουνιστές"

Η ανάγκη, οι νέοι κομμουνιστές να βγουν ακόμα πιο θαρρετά στον κόσμο, με την αυτοπεποίθηση που χαρακτηρίζει εκείνον που έχει το δίκιο με το μέρος του, με τον "τσαμπουκά" που τους δίνει και η σημαντική ενίσχυση του ΚΚΕ στις πρόσφατες εκλογές, με "αυτό το τσαγανό που έχουμε οι κομμουνιστές", όπως είπε χαρακτηριστικά ένας σύνεδρος, ήταν το θέμα στο οποίο επικεντρώθηκαν όλες οι ομιλίες.

Σχεδόν όλοι οι ομιλητές μετέφεραν θετική εμπειρία από τη δράση της Οργάνωσής τους στο μαζικό της χώρο. "Διπλασιάσαμε τις δυνάμεις μας", "κάπως τα καταφέραμε", "έχουμε λόγο και θέση στην περιοχή μας", ήταν φράσεις που ακούγονταν συχνά πυκνά από τους ομιλητές. Και πολλά από αυτά σε "δύσκολα" σχολεία, σχολές και χώρους δουλιάς.

Η φράση, "όπου τολμήσαμε, τα καταφέραμε" ακούστηκε πολλές φορές, ενώ η έκφραση "πέρα από τις προσδοκίες μας" συνόδευε την εμπειρία από τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξαν οι Οργανώσεις, από τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις των Οργανώσεων, μέχρι τις μικρές και μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Οι Κνίτες, όμως, δεν έδειξαν να επαναπαύονται με τα σημαντικά βήματα που χωρίζουν το 6ο από το 7ο Συνέδριο, καθώς ήταν διάχυτη η διάθεση των ομιλητών για περισσότερη δουλιά, πιο γρήγορους ρυθμούς, μεγαλύτερη συσπείρωση νέων στις γραμμές της ΚΝΕ, στην ιδεολογία του ΚΚΕ.

Εντονος προβληματισμός

Αναδεικνύοντας τα προβλήματα και μεταφέροντας την εμπειρία από τη δράση της Οργάνωσης ήταν φανερό ότι οι νέοι κομμουνιστές είχαν ξεκάθαρο στο μυαλό τους και ενάντια σε ποιον παλεύουν και για ποιο σκοπό παλεύουν.

Τα προβλήματα των νέων εργαζόμενων, που αναγκάζονται να αναζητούν στην υποαπασχόληση και τη δουλιά χωρίς δικαιώματα, το καταφύγιο από την ανεργία, φτάνοντας στο σημείο να υπογράφουν συμβάσεις μιας ημέρας με επιχειρήσεις, ήταν κυρίαρχα στην κουβέντα που έγινε χτες και η ανάγκη να συστρατευτεί το νεολαιίστικο κίνημα με το εργατικό στον αγώνα για να εκπληρώσει η εργατική τάξη τον ιστορικό της ρόλο πρόβαλλε από τις ομιλίες. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους νέους της υπαίθρου με τα αδιέξοδα που έχουν να αντιμετωπίσουν σε ό,τι αφορά την απασχόληση τους, καθώς πολλοί το πρωί πάνε σχολείο και το απόγευμα δουλεύουν στο χωράφι, όπου συναντούν την κατάσταση στην οποία έχουν φέρει την αγροτιά η ΚΑΠ και η ΓΚΑΤΤ.

Πολλά είχαν να πουν και οι μαθητές νυχτερινών και ημερήσιων σχολείων, στο χώρο των οποίων η Οργάνωση έχει να επιδείξει σημαντικά βήματα, ξεκινώντας από τη μεγάλη συμμετοχή νέων κομμουνιστών στα μαθητικά συμβούλια ως τις μαθητικές κινητοποιήσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Την άνοδο των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας και την επίθεση στη δημόσια και δωρεάν παιδεία επισήμαναν οι εκπρόσωποι των φοιτητών.

Μέσα από πολλές ομιλίες, πρόβαλε επίσης η ανάγκη δυναμικής παρέμβασης της Οργάνωσης και με πολιτιστική πρόταση, καθώς σε πολλές περιοχές οι καφετερίες και τα μπαρ είναι η μόνη "πολιτιστική πρόταση", ενώ απουσιάζουν οι βιβλιοθήκες, οι κινηματογράφοι, τα πολιτιστικά στέκια. Ιδιαίτερα πάντως, στάθηκαν οι σύνεδροι στο πρόβλημα των ναρκωτικών, για το οποίο εξέφραζαν την ανησυχία τους, καθώς, όπως προέκυψε από τις ομιλίες, έχουν εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και το γεγονός ότι τα "μαλακά" συνυπάρχουν πάντα με τα "σκληρά", όπως θέλουν να τα διαχωρίζουν κάποιοι, αποδεικνύει την ορθότητα της σταθερής θέσης της ΚΝΕ ενάντια σε διαχωρισμούς και αποποινικοποιήσεις. Η ωριμότητα των νέων κομμουνιστών, η όρεξή τους για περισσότερη και καλύτερη δουλιά, που φάνηκαν ξεκάθαρα από τις χτεσινές εργασίες του Συνεδρίου, δεν αφήνουν αμφιβολίες ότι το αίτημα "να γίνει το 7ο Συνέδριο το ορμητήριο για τη νεανική αντεπίθεση μαζί με το ΚΚΕ" θα είναι και η απόφαση που θα μπει αμέσως στην πράξη για την εφαρμογή της. Ο δρόμος είναι δύσκολος και μακρύς, το ξέρουν οι νέοι κομμουνιστές, όμως με τέτοια ζωντάνια και νεανικό ενθουσιασμό, δεν μπορεί, "η Γη θα γίνει κόκκινη"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ