Σάββατο 3 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παναγιώτης Βασιλάκης

Σύντροφοι και συντρόφισσες. Είμαι γραμματέας της Οργάνωσης Εργαζομένων της Πόλης της Χίου και θα ήθελα να σας δώσω μια εικόνα που αντιμετωπίζουμε σαν νέοι.

Σαν ΝΟ της Χίου πήραμε σημαντικές πρωτοβουλίες. Στην περσινή προφεστιβαλική πήγαμε "απέναντι", στην Τουρκία, έτσι τη λέμε εμείς στη Χίο. Με το συγκρότημα "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" δώσαμε συναυλία για την ειρήνη και τη φιλία των δύο λαών, βάζοντας έτσι ένα από τα πολλά πετράδια για ειρήνη στο Αιγαίο και στα Βαλκάνια που έχει βάλει το ΚΚΕ. Δείχνοντας έτσι ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε ούτε να μοιράσουμε τίποτα με τους ανθρώπους και τους νέους της απέναντι χώρας. Αυτές οι πρωτοβουλίες συνεχίστηκαν και τον περασμένο Μάρτη. Σαν νέοι της Χίου πήγαμε απέναντι να συναντηθούμε με νέους της απέναντι χώρας με αφορμή την παρουσίαση ενός βιβλίου με θέμα τα κοινά σημεία των δύο λαών.

Δώσαμε υπόσχεση να βρεθούμε ξανά και αυτό θα γίνει στις 8 - 9 του τρέχοντος μήνα όπου αυτή τη φορά θα τους ανταποδώσουμε τη φιλοξενία όσο μπορούμε καλύτερα. Γυρνώντας είχαμε να αντιμετωπίσουμε ορισμένους στενόμυαλους που μας έλεγαν "ρε παλιοκουμμούνια, πήγατε απέναντι και συναντηθήκατε, κάνατε φίλους τους εχθρούς της πατρίδας μας". Εμείς σαν απάντηση τούς λέγαμε ότι μας ενώνει ο ουρανός και η θάλασσα χωρίς να έχουμε τίποτα να μοιράσουμε ή να χωρίσουμε. Αλλά ο μεγαλύτερος εχθρός μας των δύο λαών, είναι το διεθνές εμπόριο όπλων και ο ιμπεριαλισμός.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που μου έδωσε κάποιος Τούρκος πολίτης, υποθέτω σύντροφος, βγάζοντας ένα τσιγάρο από το πακέτο του λέγοντάς μου: "Βλέπεις το άσπρο; Είναι η Τουρκία και το φίλτρο η Ελλάδα. Ο Αμερικάνος έχει τον αναπτήρα. Το ανάβει, το καπνίζει και στο τέλος ποδοπατάει τη γόπα".

Σαν μεγαλύτερη απάντηση και αποστόμωση όλων αυτών, θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω μια φράση του Κεμάλ Ατατούρκ: "Ειρήνη στον τόπο σου. Ειρήνη στον κόσμο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ