Σάββατο 3 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΔΗΚΕΒΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΜΕΛΟΥΣΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κόντρα στη δικτατορία των πολυεθνικών

- Κι αυτή τη χρονιά, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία με αφορμή και τις γιορτές που πέρασαν, σημειώνεται μια παραπέρα πτώση του τζίρου στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Πώς θα μπορούσαμε να κωδικοποιήσουμε τους λόγους αυτής της εικόνας που, δυστυχώς, δείχνει να εδραιώνεται χρόνο με το χρόνο;

- Η δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις παίρνει καθημερινά τεράστιες διαστάσεις. Οι αιτίες της μεγάλης πτώσης του τζίρου της αγοράς και στη φετινή πασχαλινή περίοδο, οφείλονται στη συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων που είναι αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων και αφορούν στο πρόγραμμα οικονομικής "σύγκλισης" και την είσοδο της χώρας μας στην ΟΝΕ. Πολιτική που ασκείται στα πλαίσια των εντολών και αποφάσεων της ΕΕ, και είναι ξεκάθαρο πως είναι σε βάρος όλων των χαμηλών οικονομικά στρωμάτων.

- Θεωρείτε ως μοναδική αιτία τη μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτικού κοινού;

- Οχι, δεν είναι μόνο αυτό. Η χαριστική βολή στους μικρομεσαίους έρχεται από τη δικτατορία των μονοπωλίων, των πολυκαταστημάτων και μεγάλων σούπερ -μάρκετ που με ασύδοτη δράση και επέκταση εισπράττουν μέχρι στιγμής το 45% της μικρής αγοραστικής δύναμης. Και τη "νύφη" βέβαια αυτής της πτώσης του τζίρου, την πληρώνουν οι ΜΜΕ. Ενώ τα σκληρά μέτρα σε βάρος τους, όπως "αντικειμενικά" κριτήρια, το 35% σε ΟΕ, ΕΕ και συνεταιρισμούς, η "απελευθέρωση" της επαγγελματικής στέγης, το ωράριο κλπ., επιταχύνουν το στόχο που βάζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ για τη συρρίκνωση του 40% των ΜΜΕ έτσι που να είναι ελεύθερο το πεδίο για την απόλυτη κυριαρχία των μονοπωλίων.

- Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση δε θα πρέπει να υπάρξει η αντίδραση των μικρομεσαίων εμπόρων, επαγγελματιών και βιοτεχνών και των συνδικαλιστικών τους οργάνων;

- Δυστυχώς αυτές τις πολιτικές τις στηρίζουν κάποιες πλειοψηφίες και συμμαχίες συνδικαλιστών που όχι μόνο δεν τις καταδικάζουν αλλά με κάθε τρόπο τις προβάλλουν σαν μονόδρομο. Σ' αυτά τα πλαίσια άλλωστε κινείται και η πλειοψηφία των μεγαλεμπόρων της Διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που υπηρετεί με συνέπεια τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών, διεκπεραιώνοντας δικές τους κατευθύνσεις, καθώς και εντολές της ΕΕ και της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Αυτό βγαίνει μέσα από την απουσία τους από τους αγώνες των ΕΒΕ, από τις αστείες μορφές "αγώνων" που επιλέγουν και από τη διασπαστική τακτική τους. Μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των ΜΜ εμπόρων, προσπαθούν να αλλάξουν τη μορφή και τον χαρακτήρα του Συλλόγου και από συνδικαλιστικό φορέα των εμπόρων, χέρι χέρι με τους συναδέλφους τους της ΕΣΕΕ, να τον μετατρέψουν σε "πριβέ" κλαμπ των ολίγων εκλεκτών μεγαλεμπόρων.

- Δε βλέπετε να μπορούν να αλλάξουν αυτοί οι δυσμενείς συσχετισμοί;

- Αντίθετα είμαστε βέβαιοι ότι οι μεθοδεύσεις αυτές δε θα περάσουν. Η Αγωνιστική Ενότητα Εμπόρων που στηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης, θα δώσει όλες τις δυνάμεις της για να αποτρέψει αυτές τις τακτικές και με όλους τους συναδέλφους αγωνίζεται για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Θα ρίξουμε όλο το βάρος στο σωστό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ.

Α. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ