Τετάρτη 15 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Προσπάθεια αποπροσανατολισμού

Απαντώντας χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Γεωργίας Φλ. Κωνσταντίνου σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου επιχείρησε τριτεύουσες διευθετήσεις να προβάλει ως απόδειξη του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για τους καπνοπαραγωγούς

Μπροστά στις κινητοποιήσεις των καπνοπαραγωγών και τρέμοντας την αναμενόμενη κλιμάκωσή τους ο υφυπουργός Γεωργίας Φλ. Κωνσταντίνου,προσπάθησε χτες στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου,να παρουσιάσει εντελώς επουσιώδεις, στην καλύτερη περίπτωση, αλλά ακόμα και αρνητικές ρυθμίσεις ως επίλυση των αιτημάτων του κλάδου.

Η ερώτηση του ΚΚΕ

Συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτούσε τον υπουργό:

Εάν και πότε θα αρχίσουν οι αγορές των καπνών και ποιες τιμές θα πάρουν οι παραγωγοί.

Πότε και από ποιον φορέα θα πάρουν την επιδότηση οι καπνοπαραγωγοί.

Εάν θα ισχύσει ο κανονισμός για τη μεταφορά των καπνών στα Αποθηκευτικά Κέντρα Αγοράς (ΑΚΑ) και ποιος θα επιβαρύνεται τα μεταφορικά.

Εάν και πότε θα γίνει ανακατανομή των ποσοστώσεων.

Ο υφυπουργός Γεωργίας

Στην απάντησή του ο Φλ. Κωνσταντίνου προσπάθησε κατ' αρχήν να παρακάμψει το ότι ούτε η τιμή παρέμβασης, ούτε το εξαγωγικό πριμ, ούτε η αύξηση της συνολικής ποσόστωσης δεν επιλύθηκαν στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά κύριο λόγο, επειδή δεν έδωσε την αναγκαία μάχη η κυβέρνηση. Αντίθετα, θέλησε να παρουσιάσει το γεγονός της καταβολής του πριμ στους παραγωγούς μετά την πώληση του καπνού, σαν επίτευγμα. Τούτο όμως γινόταν και στο παρελθόν. Η διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος πρώτον δε δίνει δυνατότητας καλύτερης διαπραγμάτευσης του παραγωγού προς τον έμπορο για την πώληση του προϊόντος του. Δεύτερον δεν ικανοποιείται το αίτημα να καταβάλλεται το πριμ όσο γίνεται πιο έγκαιρα, για παράδειγμα το Φθινόπωρο.

Σχετικά με την αυξομείωση της ατομικής ποσόστωσης, δηλαδή το αίτημα του 10% σύμφωνα με την απάντηση του υφυπουργού θα γίνει από το 1996 και μάλιστα κατά το ήμισυ.

Ο Φλ. Κωνσταντίνου άφησε αναπάντητο το αν οι συνεταιρισμοί θα θεωρηθούν μεταποιητικές μονάδες, ώστε να μπορούν να συνάπτουν συμβόλαια με τους παραγωγούς. Δεν απάντησε για το αν θα δραστηριοποιηθεί η Αγροτική Εξαγωγική υπέρ των παραγωγών. Δεν είπε τίποτα σχετικά με την ικανοποίηση του αιτήματος, η βαθμολόγηση των καπνών να γίνεται από τον Οργανισμό Καπνού και όχι από τους εμπόρους, επιτρέποντας έτσι τη διαιώνιση της ληστείας που γίνεται εις βάρος των καπνοπαραγωγών.

Σχετικά με το κόστος μεταφοράς του καπνού στα Αποθηκευτικά Κέντρα, ο υφυπουργός είπε ότι εντός του νομού θα επιβαρύνει τους παραγωγούς.

Για την ανακατανομή των ατομικών ποσοστώσεων ο Φλ. Κωνσταντίνου είπε ότι θα βοηθηθούν οι βιώσιμες καλλιέργειες, χωρίς να ξεκαθαρίσει τι εννοεί με τον όρο "βιώσιμος". Να σημειωθεί ότι το αίτημα είναι να αφαιρεθεί η ποσόστωση από τους μεγαλοπαραγωγούς και να δοθεί στους μικρότερους παραγωγούς. Με τη ρύθμιση του υφυπουργού γεννάται το ερώτημα μήπως τελικά ωφεληθούν οι μεγάλοι παραγωγοί.

Τέλος, σχετικά με την εφαρμογή της εισοδηματικής ενίσχυσης των καπνοπαραγωγών βάσει του 768/89, ο Φλ. Κωνσταντίνου είπε ότι θα δοθεί ανάλογα με τα στρέμματα κάθε παραγωγού. Υπολογίζεται ότι θα δοθεί περίπου 10.000 ανά στρέμμα.

Ο Αντ. Σκυλλάκος

"Εάν τα όσα είπε ο υπουργός ικανοποιούσαν τους παραγωγούς δε θα υπήρχαν οι διαμαρτυρίες, που συνεχίζονται και θα ενταθούν τις προσεχείς ημέρες", τόνισε ο Αντ. Σκυλλάκος, προσθέτοντας ότι τα βασικά αιτήματα των καπνοπαραγωγών δεν ικανοποιούνται, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι αυτά που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι κέρδισε από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι οριακά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ