Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ρίχνουν το λάδι στη "φωτιά"

Αυξημένες ποινές λόγω υπέρβασης της παραγωγής - μειωμένες τιμές στην αγορά

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η φετινή χρονιά θα είναι καταστροφική για τους ελαιοπαραγωγούς, αφού η παραγωγή - μαμούθ της Ισπανίας, σημαίνει αυτόματα δραστική μείωση της κοινοτικής ενίσχυσης στους παραγωγούς - υπολογίζεται στο μείον 27% σε σχέση με πέρσι - αλλά και θεαματική πτώση των τιμών στην αγορά ελαιολάδου, εξαιτίας των πλεονασμάτων.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι ελαιοπαραγωγές χώρες της ΕΕ, η φετινή παραγωγή ελαιολάδου (περίοδος 1996/97) στην Κοινότητα ξεπερνά τα 1,9 εκατ. τόνους, ενώ το κοινοτικό πλαφόν είναι 1,35 εκατ. τόνοι. Δηλαδή υπάρχει μια υπέρβαση που ξεπερνά τους 550.000 τόνους. Η φετινή υπέρβαση οφείλεται στη μεγάλη παραγωγή που παρουσίασε η Ισπανία, η οποία εκτιμάται ότι από τους 375.000 τόνους που δήλωσε πέρσι, θα ανέλθει φέτος στους 980.000 τόνους. Το κόστος του τριπλασιασμού της ισπανικής παραγωγής θα επωμιστούν όλοι οι ελαιοπαραγωγοί της Κοινότητας, αφού οι Βρυξέλλες έχουν καθιερώσει ενιαίο κοινοτικό πλαφόν. Υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν θα επιβληθούν υπέρογκα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, παρόλο που οι Ελληνες και Ιταλοί παραγωγοί δεν παρουσίασαν μεγάλες ποσότητες προϊόντος. Συγκεκριμένα, η παραγωγή για την Ελλάδα την περίοδο 1996/97 υπολογίζεται σε 400.000 τόνους, έναντι 440.000 τόνων της περιόδου 1995/96, ενώ για την Ιταλία οι αντίστοιχες εκτιμήσεις είναι 420.000 τόνοι για φέτος, έναντι των περσινών 625.000 τόνων. Μικρές αυξήσεις παραγωγής αναμένονται στην Πορτογαλία (60.000 τόνοι φέτος από 34.000 τόνους πέρσι) και στη Γαλλία (3.000 τόνοι φέτος - 2.500 τόνοι πέρσι).

Από τα στοιχεία της Κομισιόν προκύπτει ότι η εκτιμούμενη μείωση των ενισχύσεων για τους Ελληνες παραγωγούς, που υπάγονται στο καθεστώς των μεγάλων παραγωγών (παραγωγοί άνω των 500 κιλών ανά εκμετάλλευση), θα ανέλθει σε μείον 11.000 δραχμές ανά 100 κιλά. Και αυτό μόνο για τις ενισχύσεις, ενώ αναμένεται να δημιουργηθεί μεγάλη αναταραχή και στην αγορά. Κατά το χτεσινό Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας, η Ιταλία ζήτησε να υπάρξει οριακός φραγμός ως προς τις αποζημειώσεις αυτού του έτους μέχρι 15%. Δηλαδή, με δεδομένη τη μείωση των ενισχύσεων κατά 27% τουλάχιστον, η Ιταλία ζήτησε να χαθεί το 15% φέτος και το υπόλοιπο του χρόνου.

Ο επίτροπος Φρ. Φίσλερ αρνήθηκε κατηγορηματικά ακόμη και αυτή τη σταδιακή απόδοση της ποινής, ισχυριζόμενος ότι οι ενισχύσεις είναι δεδομένες και τα διαθέσιμα του Γεωργικού Ταμείου αυστηρώς καθορισμένα.Ο ίδιος ο επίτροπος "προέβλεψε" και την επερχόμενη αναταραχή στην αγορά του ελαιολάδου. Η Κομισιόν εκτιμά ότι, με δεδομένη την εσωτερική κατανάλωση (περίπου 1,3 εκατομμύρια τόνοι), τις εξαγωγές (100.000 τόνοι) και τις, επιβαλλόμενες από την ΓΚΑΤΤ, εισαγωγές από τρίτες μεσογειακές χώρες (46.000 τόνοι) θα υπάρξει πλεόνασμα γύρω στους 600.000 τόνους, που θα έχει συνέπειες στη διακίνηση του προϊόντος στην αγορά. Η Κομισιόν δεν ικανοποιεί κανένα αίτημα των ελαιοπαραγωγών και εκβιάζει ότι "μεταβολές στο σύστημα ενδέχεται να επέλθουν όταν το Συμβούλιο Υπουργών αποφασίσει για την αναμόρφωση της ΚΟΑ ελαιολάδου".

Αλλά τα κακά μαντάτα για τους ελαιοπαραγωγούς δεν έχουν τελειωμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μυστηριώδες "Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου" των σχετικών βιομηχανιών, μετά από πιέσεις της Κομισιόν, προωθεί μια νέα εμπορική διάταξη, σύμφωνα με την οποία, λάδια τρίτων χωρών, που θα ραφινάρονται π.χ. στην Ελλάδα, θα κυκλοφορούν στο εμπόριο με την ετικέτα "ελληνικό λάδι".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ