Παρασκευή 14 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ Θ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ" ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δε θα προχωρήσει στην πράξη

- Πώς εκτιμάτε τη μέχρι τώρα πορεία και δράση της ΣΕΑ ενάντια στις συνενώσεις; Θα συνεχίσετε τον αγώνα και μετά την ενδεχόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή;

- Σε ό,τι αφορά τη δράση μας, εκτιμούμε ότι συμβάλαμε στη συμμετοχή του κόσμου στα πολιτικά δρώμενα. Η ΣΕΑ, που συστάθηκε ενάντια στον "Καποδίστρια", κατόρθωσε να συσπειρώσει τις όποιες αντιθέσεις εκφράζονταν διάσπαρτες και να βάλει πολιτικές θέσεις πάνω στο θέμα των αναγκαστικών συνενώσεων. Δεν πρέπει, βέβαια, να ξεχνάμε ότι αυτή η υπόθεση ξεκίνησε με δεδομένη πλέον την άρνηση του θεσμικού οργάνου, της ΤΕΔΚ, να σταθεί πραγματικά στο ζήτημα και να προκαλέσει ουσιαστικό διάλογο. Από την άλλη, το σημαντικό είναι ότι με τη βοήθεια των ΜΜΕ, και αναφέρομαι σε ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα και εφημερίδες, κατόρθωσε να αναστρέψει το κλίμα της μονόπλευρης ενημέρωσης από την πλευρά της κυβέρνησης με πληρωμένα σποτ από τα χρήματα της ΤΑ στα κρατικά ΜΜΕ. Πιστεύουμε ότι σήμερα η άποψη ενάντια στις αναγκαστικές συνενώσεις είναι και η κυριαρχούσα. Είμαστε βέβαιοι ότι οι κινητοποιήσεις δε θα σταματήσουν. Μάλιστα, εκτιμούμε ότι το νομοσχέδιο, ακόμη και να ψηφιστεί, δε θα μπορέσει να εφαρμοστεί άνετα στην πράξη.

- Μιλήσατε για άρνηση της ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης να προκαλέσει ουσιαστική συζήτηση γύρω από τον "Καποδίστρια". Στα πλαίσια, όμως, του Συνεδρίου της, έγινε συζήτηση και, μάλιστα, βγήκε ψήφισμα υπέρ του νομοσχεδίου.

- Να ξεκαθαρίσουμε ότι το προεδρείο του Συνεδρίου αρνήθηκε να τεθεί ως ξεχωριστό θέμα συζήτησης ο "Καποδίστριας". Μέσα από τις διαδικασίες όμως, φάνηκε ότι υπάρχουν έντονοι προβληματισμοί και έτσι δεν μπόρεσαν να το ξεπεράσουν. Μάλιστα, αναγκάστηκαν στο ψήφισμα που έβγαλαν, και τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίου, να ζητούνε ρήτρα που θα προβλέπει μέσα σε ένα διάστημα τριετίας να γίνουν τροποποιήσεις στο νόμο. Αποδεικνύει ότι ούτε οι ίδιοι δεν είναι πεισμένοι για το νόμο. Αυτό και μόνο δικαιώνει τη θέση μας, πως, δηλαδή, δεν μπορεί ένα τόσο κρίσιμο θέμα για το μέλλον της ΤΑ να περνάει μέσα από ένα "διάλογο" πρόχειρο και σύντομο. Πάντως και αυτό το ψήφισμα εγκρίθηκε με παρόντες μόλις 53 συνέδρους, σε σύνολο 100 και πλέον.

- Γιατί απουσίαζε το μεγαλύτερο μέρος των συνέδρων;

- Γιατί από την ίδια τη διαδικασία και με προηγούμενο την άρνηση της ΤΕΔΚ να δεχτεί το αίτημα 58 προέδρων για σύγκληση ΓΣ με το θέμα του "Καποδίστρια", οι σύνεδροι θεώρησαν πως δεν έχουν κανένα λόγο να συμμετέχουν.

- Η Διοίκηση της ΤΕΔΚ, με ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει τους προέδρους, που διαφωνούν με τις συνενώσεις και έθεσαν το θέμα στο Συνέδριο, ως "μικρή ομάδα", που κινείται από "προσωπικές σκοπιμότητες". Πώς απαντάτε;

- Η προσωπική προβολή δεν έχει θέση εδώ. Αντιστρέφουμε τα όσα μας καταλογίζουν, γιατί εμείς στόχο μας έχουμε την ενασχόληση με την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, ενώ αυτοί χρειάζονται την προβολή και πρέπει να δώσουν διαπιστευτήρια στην κυβέρνηση για να έχουν την εύνοιά της, όταν θα διεκδικήσουν το χρίσμα.

- Πώς σκοπεύετε να αντιδράσετε μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου;

- Επιμένουμε και λέμε πως αυτός που, τελικά, θα κρίνει, αν πρέπει να γίνουν συνενώσεις ή όχι, είναι ο λαός. Με αυτήν την έννοια, προχωράμε σε τοπικά δημοψηφίσματα. Ανάλογα, λοιπόν, με το τι θα πουν οι κάτοικοι, θα καθοριστεί και η δική μας παραπέρα θέση και δράση. Πάντως, εκτιμούμε ότι οι αντιδράσεις δε θα σταματήσουν. Προειδοποιούμε ότι ο "Καποδίστριας" δε θα προχωρήσει στην πράξη.

Α. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ