Παρασκευή 14 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φιέστα της ΔΟΕ για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών

Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου ήταν το θέμα της χτεσινής ανοιχτής συζήτησης που διοργάνωσε το ΔΣ της ΔΟΕ, όπου και παρουσίασε τις θέσεις του κλάδου. Με τη χτεσινοβραδινή "φιέστα" η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΔΟΕ επιδόθηκε ουσιαστικά σε μια προσπάθεια να προλειάνει το έδαφος στους εκπαιδευτικούς ενόψει της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση.

Οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ είπαν ότι η αξιολόγηση είναι μια σύνθετη διαδικασία, που αποβλέπει στην ανάδειξη προβλημάτων που σχετίζονται με τη σχολική λειτουργία, στη διαρκή βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών και στον ποιοτικό μετασχηματισμό του εκπαιδευτικού συστήματος μέσα από διορθωτικές παρεμβάσεις. Γι' αυτό είναι αναγκαία η αξιολόγηση όλων των παραγόντων που επιδρούν στο εκπαιδευτικό έργο. Επίσης τονίστηκε ότι η αξιολόγηση, που θεσμοθετήθηκε από την ηγεσία του υπουργείου, είναι ελεγκτική, γραφειοκρατική διαδικασία που, αν εφαρμοστεί, θα ακυρώσει στην πράξη θεσμούς, όπως ο Σύλλογος Διδασκόντων, ο διευθυντής του σχολείου, ο σχολικός σύμβουλος.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών",σχολιάζοντας το περιεχόμενο των θέσεων που παρουσιάστηκαν χτες, τόνισε ότι δεν αναφέρεται καν στο περιεχόμενο του αντιεκπαιδευτικού νόμου, περιορίζεται μόνο σε τέσσερις γραμμές και αναφέρεται στο μόνιμο αξιολογητή, παρότι γνωρίζουν ότι για πρώτη φορά γίνεται καθαρό πως το προϊόν της αξιολογικής διαδικασίας θα χρησιμεύει για "τη μονιμοποίηση, την εξέλιξη και την επιλογή σε θέση στελεχών της εκπαίδευσης" των εκπαιδευτικών. Παραλείπονται επίσης θέσεις του κλάδου που αναφέρονται σε ουσιαστικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ιδεολογικό και ταξικό περιεχόμενο της αξιολόγησης, καθώς και με την αξιολόγηση με αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια για την επιλογή στελεχών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τονίζει η ΔΕΕ.

Εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας στη συζήτηση παραβρέθηκε ο Δημ. Παπαϊωάννου,ειδικός γραμματέας του υπουργείου, τονίζοντας ότι όταν το υπουργείο θα δημοσιοποιήσει το σχέδιο νόμου για την αξιολόγηση, θα το συζητήσει πρώτα με τους εκπαιδευτικούς φορείς.

Στη συζήτηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, της ΑΔΕΔΥ, της ΟΛΜΕ, της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας. Εκ μέρους του ΚΚΕ, η Ρ. Νικολαϊδου,μέλος του τμήματος Παιδείας, τόνισε στην παρέμβασή της ότι η αξιολόγηση, όσο βάρος κι αν της δίνει η κυβερνητική προπαγάνδα, οι εκθέσεις του ΟΟΣΑ και της ΕΕ ούτε ήταν, ούτε είναι το κύριο στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δεν αποτελεί αυτοτελή διαδικασία, αλλά υπηρετεί το περιεχόμενο και τους σκοπούς του σχολείου. "Σε αυτό που πρέπει να τοποθετηθούμε, δεν είναι το πώς αξιολογούμε, αλλά κυρίως τι εκπαίδευση και για ποιο σκοπό οικοδομούμε", τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ