Παρασκευή 14 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Νέα 5μερη απεργία

"Αυτή είναι η δημοσιονομική μας πολιτική", απάντησε χτες βράδυ στην ΟΕΝΓΕ ο Ν. Χριστοδουλάκης

Από χτες το πρωί ο υφυπουργός Ν. Χριστοδουλάκης έστελνε το μήνυμα - μέσω κάποιων "ματσουκοφόρων" - ότι "θα δώσει" στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Ισως γι' αυτό το λόγο ορισμένοι συνδικαλιστές να έκριναν αχρείαστη και τη δική τους παρουσία στη συγκέντρωση έξω απ' το Λογιστήριο του Κράτους, που είχε προγραμματίσει η ΕΙΝΑΠ για χτες το πρωί.

Ομως, το βράδυ ήταν οι ίδιοι συνδικαλιστές που βγήκαν έξαλλοι απ' το Λογιστήριο, στη συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με τον Ν. Χριστοδουλάκη, αφού εισέπραξαν - μαζί με τους άλλους συναδέλφους τους - τον εκσυγχρονιστικό κυνισμό: "Αυτή είναι η δημοσιονομική μας πολιτική"!Η οποία δημοσιονομική πολιτική προχωράει σε απόρριψη βασικών προτάσεων των νοσοκομειακών γιατρών για το νέο μισθολόγιο. Ο Ν. Χριστοδουλάκης επέμενε στις προτάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής για τους βασικούς μισθούς, ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν τη βελτίωσή τους. Η σοβαρότερη όμως διαφωνία υπήρξε στον τρόπο υπολογισμού των εφημεριών. Η Επιτροπή προτείνει την πληρωμή της εφημερίας με αποκοπή και τον υπολογισμό της εφημερίας ετοιμότητας στο 20% της ενεργού.

Αντίθετα, οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν να πληρώνεται ως υπερωριακή απασχόληση. Ειδικότερα, η ΕΙΝΑΠ ζητά να υπολογίζεται το ωρομίσθιο βάσει του τύπου: (Βασικός μισθός + επίδομα βιβλιοθήκης) / 150.

Στη συνάντηση ο Ν. Χριστοδουλάκης είπε ότι για τις ενεργείς εφημερίες δίνει 10% αύξηση σε ονομαστικές τιμές σε σχέση με αυτά που προτείνει η Διυπουργική Επιτροπή, ενώ σε σχέση με τις εφημερίες ετοιμότητας τούς δίνει αύξηση 25 - 30%.

Μια τέτοια προοπτική θα σημάνει τη μείωση των συνολικών αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών σε σχέση με αυτά που παίρνουν σήμερα. Δηλαδή, σε σχέση με τις τακτικές αποδοχές και τις οχτώ εφημερίες.

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Χ. Ζαχαρόγιαννης, δήλωσε: "Η κυβέρνηση επέλεξε το δρόμο της ρήξης. Δεν μπορούν τα νοσοκομεία με αυτά που μας δίνουν να ανταποκριθούν στις γενικές εφημερίες. Αφήνει ακάλυπτο το θέμα του επείγοντος, ενώ δεν υπάρχει καμία βελτίωση στις τακτικές αποδοχές".

Αμέσως μετά συνεδρίασε η ΕΕ της Ομοσπονδίας (ΟΕΝΓΕ) και αποφάσισε πενθήμερη απεργία από σήμερα μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη, που θα γίνει και νέα συνάντηση με τον Ν. Χριστοδουλάκη.

Η συγκέντρωση της ΕΙΝΑΠ

Χτες το πρωί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ παρέδωσε εξώδικη δήλωση της Ενωσης στον υφυπουργό Ν. Χριστοδουλάκη με τα αιτήματα για το νέο ιατρικό μισθολόγιο.

Ο υφυπουργός δέχτηκε να δει τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών της Αθήνας και του Πειραιά μόνο για να παραλάβει την εξώδικη δήλωση της ΕΙΝΑΠ, λέγοντας ότι γνωρίζει την πρότασή τους και ότι θα τους απαντούσε το απόγευμα στη συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ.

Την ίδια ώρα, δεκάδες γιατροί των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου έκαναν συγκέντρωση έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ζητώντας την προώθηση του νέου ιατρικού μισθολογίου, εντός του 1997, σύμφωνα με τις προτάσεις της ΕΙΝΑΠ.

Στην εξώδικη δήλωση που επέδωσε στον υφυπουργό Οικονομικών η ΕΙΝΑΠ επισημαίνεται ότι, αν το πόρισμα της Διυπουργικής Επιτροπής προχωρήσει προς ψήφιση ως έχει, θα επιδεινώσει δραματικά τις σημερινές αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών των αστικών κέντρων και της μεγάλης πλειοψηφίας των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά. Το κοινό πόρισμα για να αποτελέσει βάση συζήτησης, θα πρέπει να πάρει υπόψη του τη σημερινή πραγματικότητα και να εξασφαλίσει σε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς το ποσό που αντιστοιχεί στις τακτικές αποδοχές, συν οχτώ εφημερίες, συν επίδομα ευθύνης, σαν τακτικές αποδοχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ