Παρασκευή 14 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εικόνες μέσα απ' το φακό και την ψυχή τους

Οι τρεις φωτορεπόρτερς που απαθανάτισαν τα γεγονότα το βράδυ της 17 του Νοέμβρη 1973, μοιράστηκαν τις αναμνήσεις τους σε εκδήλωση που έγινε χτες στο ΤΕΙ Αθήνας

Μνήμες και σκηνές απ' το βράδυ της 17ης Νοέμβρη 1973 ζωντάνεψαν χτες στο ΤΕΙ Αθήνας. Τρεις φωτορεπόρτερ, ο Βασίλης Καραμανώλης, ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας και ο Αλέκος Βουτσαράς, που το βράδυ εκείνο, αψηφώντας τον κίνδυνο και κάνοντας, όπως οι ίδιοι τόνισαν, "μόνο το καθήκον τους", περιέγραψαν χτες τις σκηνές της θυσίας, της αγριότητας του χουντικού παρακράτους και την έφοδο του τανκ στο Πολυτεχνείο. Εικόνες όλες απαθανατισμένες απ' τους φακούς των τριών φωτορεπόρτερ.

Ο Αρ. Σαρρηκώστας καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης έλεγε και ξανάλεγε:"Δεν έκανα τίποτε περισσότερο από το καθήκον μου". Ακόμα και για το ξύλο που έφαγε το βράδυ του Πολυτεχνείου έλεγε: "Ημουν εκεί γιατί έπρεπε και ήταν καθήκον μου να φωτογραφίσω αυτό που έβλεπα. Ηταν συγκλονιστικές και συνάμα τραγικές οι σκηνές που ζήσαμε".

"Βλέπαμε τους νέους στα παράθυρα να σκίζουν τα πουκάμισά τους και να δείχνουν τα στήθια τους φωνάζοντας για ελευθερία", αφηγήθηκε στη συνέχεια ο Β. Καραμανώλης. Για να συνεχίσει: "Εκείνο το βράδυ στην Πατησίων και στη Στουρνάρη, με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά μας, βλέπαμε αστυνομικούς με πολιτικά να κρατούν ξύλα, τα οποία έκρυβαν μέσα σε εφημερίδες. Ημασταν προετοιμασμένοι για το τι θ' ακολουθούσε. Και ξαφνικά το τανκ σπάει την πύλη"...

"Μια φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις", είπε με τη σειρά του ο Αλ. Βουτσαράς. "Καθεμιά στιγμή απόλυτη και μοναδική. Δεν μπορείς να περιγράψεις τις σκηνές αυτές που στη συνέχεια έγραψαν ιστορία", υπογράμμισε. Ο Αλ. Βουτσαράς εξέφρασε όμως και το παράπονο όλων για τις φωτογραφίες τους, που κλάπηκαν τότε και πουλήθηκαν απ' άλλους. "Κανείς απ' αυτούς δεν μπόρεσε, όμως, να πάρει από μέσα μας αυτό που εμείς ζήσαμε εκείνο το βράδυ", είπε. Κι ήταν ίσως τα πιο "δυνατά" λόγια που ακούστηκαν στη χτεσινή εκδήλωση.

Να σημειωθεί πως στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η έρευνα του Γρηγόρη Βλασσά,προϊσταμένου του Τμήματος Φωτογραφίας και Επίκουρου Καθηγητή, στην οποία συνέβαλαν ο Αθ. Κουζέλης,διευθυντής της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών και ο Νίκος Αποστολόπουλος,επιστημονικός συνεργάτης. Ο Γρ. Βλασσάς, με το αδημοσίευτο υλικό της νύχτας του Πολυτεχνείου, συνέθεσε τρία ηχοράματα με τις φωτογραφικές δουλιές των τριών φωτορεπόρτερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ