Παρασκευή 14 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΘΗΝΑ
Συνυποψήφιοι ελέω Ολυμπιακών Αγώνων
  • Ως συνυποψήφιοι ενός και του αυτού συνδυασμού, αυτού που θα χρηματοδοτηθεί από τα κονδύλια της Ολυμπιάδας του 2004... εμφανίστηκαν χτες οι Αβραμόπουλος, Δαμανάκη και Αγγελάκης
  • Χάρισμα στους εργολάβους των Ολυμπιακών και το Ρυθμιστικό της Αθήνας

Σε θέματα κεντρικών πολιτικών επιλογών, όταν πια περιθώρια για υπεκφυγές δεν υπάρχουν, οι μάσκες πέφτουν. Και ο Δήμος Αθηναίων - με την εξαίρεση του εκπροσώπου της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" στο Δημοτικό Συμβούλιο, επικεφαλής της, Λεων. Αυδή - συνυπέγραψε ουσιαστικά χτες την καταδίκη της Αθήνας, αποδεχόμενος την ανατροπή του Ρυθμιστικού Σχεδίου για χάρη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Προηγουμένως και με αφορμή συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη διοργάνωση των αγώνων από την Αθήνα, τόσο η πλειοψηφία όσο και η μειοψηφία είχαν δώσει πραγματική μάχη προκειμένου να μην καταγραφεί καν η πρόταση του Λεων. Αυδή "να διακηρύξει ο Δήμος Αθηναίων την αντίθεσή του στην ανατροπή του Ρυθμιστικού Σχεδίου". Τόσο ο δήμαρχος Δημ. Αβραμόπουλος,όσο και οι επικεφαλής των άλλων συνδυασμών Γ. Αγγελάκης και Μ. Δαμανάκη,απέρριψαν την πρόταση της προάσπισης του Ρυθμιστικού Σχεδίου. Αντίθετα, Αβραμόπουλος και Αγγελάκης συντάχθηκαν με την πρόταση του τελευταίου, σύμφωνα με την οποία "οι διεθνείς δεσμεύσεις και οι συμβατικές υποχρεώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν και αλλαγές στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, είναι δεδομένες και κατά συνέπεια αποδεκτές". Την ίδια περίπου θέση προέκρινε και η Μ. Δαμανάκη, διαφοροποιούμενη στις αποχρώσεις, ότι δηλαδή υπάρχουν περιθώρια παρεμβάσεων, τα οποία θα πρέπει να ερευνηθούν σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αθήνας.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ήταν τέτοια η δυσφορία των παρατάξεων των τριών κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ προς την αποκαλυπτική για την πολιτική τους πρόταση του επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", ώστε ο πρόεδρος του ΔΣ, Αρτέμης Αναπλιώτης, επιχείρησε να θέσει σε ψηφοφορία αίτημα δημοτικού συμβούλου του ΠΑΣΟΚ να μην ψηφιστεί σε αυτή τη φάση από το Δημοτικό Συμβούλιο καμιά πρόταση. Ο σαφής στόχος της αποσιώπησης της "ενοχλητικής" παρέμβασης της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" δεν πέρασε τελικά και η διοίκηση του δήμου υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση, ύστερα από τις καταγγελίες για καταστρατήγηση και πραξικοπηματική κατάργηση των πλέον αυτονόητων δικαιωμάτων των δημοτικών συμβούλων.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επιβεβαιώθηκε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα χρησιμοποιηθούν ως προκάλυμμα για την προώθηση της Μητροπολιτικής Διοίκησης, που αποτελεί κοινό στόχο κυβέρνησης και δημάρχου Αθηναίων. Ο τελευταίος, μάλιστα, διεκδικώντας για τον εαυτό του την πατρότητα του σχεδίου για τα ελληνικά δεδομένα, προετοιμάζει για τις 26 Νοέμβρη την "Α Συνάντηση Δήμων και Κοινοτήτων Μητροπολιτικής Αθήνας", προκειμένου να συζητηθεί και να χαραχτεί ένα σχέδιο κοινής δράσης, μια και η υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 δεν είναι υπόθεση μόνο του Δήμου Αθηναίων, αλλά του συνόλου των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Λεκανοπεδίου σε καθαρά μητροπολιτικό πλαίσιο...

Μετά και από αυτά ο Λεων. Αυδής σημείωσε ότι η Μητροπολιτική Διοίκηση αποτελεί ένα ακόμα βήμα, μετά από το σχέδιο "Καποδίστριας", προς την αλλοίωση του χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι "τη στιγμή που ένα Δημοτικό Συμβούλιο δε δίνει καν την αρμοδιότητα της έκδοσης αδειών καταστημάτων στα διαμερισματικά του συμβούλια, η άμεση δημοκρατία όχι μόνο δε θα διαφυλαχτεί, αλλά αντίθετα θα πληγεί οριστικά μέσω της Μητροπολιτικής Διοίκησης".

Ως προς τις επιπτώσεις, οικονομικές και περιβαλλοντικές, που θα προκληθούν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Λεων. Αυδής, χαλώντας την ευφορία, για τα... κέρδη από τους αγώνες, του Δημοτικού Συμβουλίου, υπενθύμισε το μεγάλο παθητικό που εμφάνισαν στα οικονομικά στοιχεία του εγχειρήματος οι χώρες που διοργάνωσαν αγώνες. Ειδικά για την Αθήνα, παρατήρησε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι σημαντικά μεγαλύτερες, αφού λείπουν έργα υποδομής. Επιπλέον, πολύ λίγα από τα έργα αυτά θα είναι χρήσιμα και μετά τους αγώνες, ενώ το περιβάλλον θα πληγεί από τη μείωση του περιαστικού πράσινου, την κατάληψη ελεύθερων χώρων και την αύξηση των κυκλοφοριακών και άλλων φόρτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ