Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχείρηση υφαρπαγής της λαϊκής ψήφου

Ψεύτικες προσδοκίες, παροχές - κοροϊδία, εκβιαστικά διλήμματα, εξωραϊσμός της αντιδραστικής πολιτικής των μεταρρυθμίσεων, βασικά όπλα της προπαγανδιστικής εκστρατείας των τελευταίων ημερών

Στο αποκορύφωμά της φτάνει η επιχείρηση υφαρπαγής της λαϊκής ψήφου και εγκλωβισμού της λαϊκής δυσαρέσκειας από την κυβέρνηση λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές.

Ο εξωραϊσμός της αντιδραστικής πολιτικής των μεταρρυθμίσεων, η αποσιώπηση των ολέθριων συνεπειών της στα λαϊκά στρώματα, οι ψεύτικες υποσχέσεις, τα εκβιαστικά διλήμματα, αποτελούν τα ορατά όπλα της κυβερνητικής προπαγάνδας, ενώ δε λείπουν και τα «υπόγεια», όπως οι «διαρροές» για τα αποτελέσματα των κρυφών δημοσκοπήσεων.

Χαρακτηριστική είναι η χτεσινοβραδινή ομιλία του Κ. Καραμανλή στο Αγρίνιο, όπου «μοίρασε» δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, υποσχέθηκε «δυναμική ανάπτυξη» της περιοχής, πούλησε «επιχειρηματικά» οράματα στους αγρότες και κτηνοτρόφους που ξεκληρίζονται σταθερά κάθε χρόνο, «έσπειρε» πανεπιστήμια και εφετεία στην Αιτωλοακαρνανία, επιστράτευσε άλλη μια φορά την «αυτοκριτική», επειδή δεν έκανε όσα ήθελε για τους «οικονομικά ασθενέστερους», ενώ δεν έλειψαν τα (ανυπόστατα) διλήμματα.

«Θα γυρίσουμε λοιπόν στο χτες, στο λαϊκισμό και την ανασφάλεια; Ή θα επιμείνουμε στην πρόοδο, στην ανάπτυξη, στην υπευθυνότητα, στις μεταρρυθμίσεις;», ήταν το αστείο δίλημμα που έθεσε για ακόμα μια φορά, υποστηρίζοντας ότι «οι πολίτες επιλέγουν μια σταθερή κυβέρνηση που να μπορεί να παίρνει γρήγορες αποφάσεις. Που να προχωρά με τόλμη και αποφασιστικότητα στις βαθιές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος». Προφανώς ως «πολίτες» εννοεί μόνο τους αστούς.

Εμφανίστηκε επίσης ως εκφραστής της «εθνικής ομοψυχίας» και «ανεμίζοντας» την ελληνική σημαία δε δίστασε να δηλώσει ότι «η σημαία μας υπενθυμίζει ότι υπάρχουν στόχοι που υπερβαίνουν τις κομματικές διαχωριστικές γραμμές. Στόχοι κοινοί, στόχοι εθνικοί». Ως συνήθως, οι ιδιοτελείς στόχοι της πλουτοκρατίας βαφτίζονται «εθνικοί».

Με τους οικονομικά ασθενέστερους προσπάθησε να «καθαρίσει» με μια γενναία αυτοκριτική: «Η βαριά κληρονομιά του παρελθόντος δεν επέτρεψε να κάνουμε όσα θέλαμε. Δεν επέτρεψε, προπάντων, να κάνουμε όσα θέλαμε για τους οικονομικά ασθενέστερους». Είναι έτοιμος όμως να πουλήσει (φρούδες) προσδοκίες: «Η έξοδος της χώρας μας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, μια εθνική επιτυχία, που ανήκει σε όλους, μας επιτρέπει τώρα, να κάνουμε σταθερά βήματα, για ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος», είπε, απαριθμώντας τις γνωστές παροχές - ψίχουλα. Είναι τέτοιος ο δημαγωγικός οίστρος του πρωθυπουργού που έφτασε στο σημείο να συμπεριλάβει την «επίλυση» του ασφαλιστικού στη «λίστα», με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, επιχειρώντας να κρύψει τις ανατροπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων που έχει δρομολογήσει.

Τεχνητό «ρεύμα νίκης»

Γενικότερα, ωστόσο, για τις τελευταίες μέρες πριν τις κάλπες η ΝΔ επιχειρεί να καλλιεργήσει την αίσθηση ότι έχει διαμορφωθεί ένα ρεύμα νίκης, ότι ουσιαστικά οι εκλογές έχουν κριθεί, σε μια προσπάθεια να παρασύρει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Επικαλούνται γι' αυτό τις «μεγαλειώδεις» προεκλογικές συγκεντρώσεις, τα μυστικά γκάλοπ, κ.ά. Χαρακτηριστικές είναι οι χτεσινές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών. Ο Γ. Βαρβιτσιώτης μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Καραμανλή μίλησε για «άνετη» αυτοδυναμία, αλλά και του Β. Μεϊμαράκη (στον «Αλφα») ότι «θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ με ισχυρή πλειοψηφία και διαφορά».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, κορυφαία στελέχη της ΝΔ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει αυτοδυναμία, παρ' όλο που εμφανίζονται σίγουρα ότι η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ θα είναι μεγάλη. Εύλογα η «προσοχή» τους στρέφεται προς το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη, επειδή η είσοδός του στη Βουλή κρίνει και την αυτοδυναμία. Ακριβώς γι' αυτό η πίεση θα ενταθεί στο έπακρο μέχρι και την ώρα της κάλπης. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι η βούληση της κυβέρνησης να μην αφήσει τίποτα όρθιο από τα λαϊκά δικαιώματα. «Αισθάνομαι ότι μετά τις εκλογές με τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ θα δούμε ρήξεις, θα δούμε τομές, θα δούμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που εξάλλου αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο γίνονται εκλογές», είπε με νόημα ο γαλάζιος βουλευτής Αρ. Σπηλιωτόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ