Πέμπτη 22 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Κενό γράμμα η ασφαλής διαχείρισή τους

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Eurokinissi

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εσωτερικών, με θέμα τη διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Γιάννης Γκιόκας, Γιώργος Μαρίνος, Εύα Μελά και Βέρα Νικολαΐδου. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Μέχρι σήμερα παραμένει κενό γράμμα ο εθνικός σχεδιασμός, οι χωροθετήσεις και οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις επεξεργασίας των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ). Το ίδιο ισχύει και για την ολοκληρωμένη ενδονοσοκομειακή - ενδοϋγειονομική διαχείριση των ΕΙΑ. Το μεγαλύτερο μέρος των Υγειονομικών Μονάδων (ΥΜ) της χώρας, δημόσιων και ιδιωτικών, δεν παίρνει μέτρα για την ασφαλή, εντός και εκτός των ΥΜ, διαχείριση των ΕΙΑ.

Στις περισσότερες ΥΜ, επειδή δεν μπορούν να κάνουν σωστή διαχείριση αυτών των αποβλήτων εντός των μονάδων τους γιατί δε διαθέτουν τους ανάλογους μηχανισμούς και το προσωπικό, το μεγαλύτερο μέρος των ΕΙΑ συλλέγονται μαζί με τα οικιακού τύπου (μη επικίνδυνα) απορρίμματα, αποτίθενται στους κοινούς δημοτικούς κάδους απορριμμάτων και οδηγούνται προς απόρριψη στον ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων - Φυλής για την Αττική. Συχνές είναι οι δημόσιες καταγγελίες εργαζομένων στην αποκομιδή και στην ταφή των απορριμμάτων για εντοπισμό μολυσματικών αποβλήτων στα κοινά απορρίμματα.

Οσες ΥΜ διαθέτουν αποτεφρωτήρες αυτοί, είτε είναι παλιάς τεχνολογίας, είτε δε λειτουργούν. Ελάχιστες ΥΜ που διαθέτουν σύγχρονους αποτεφρωτήρες είναι και αυτοί αναποτελεσματικοί λόγω του μικρού τους μεγέθους. Σημειώνεται επίσης ότι η ατελής καύση από τους κλιβάνους των ΥΜ ενέχει πολλούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, γιατί μέσω αυτής γίνεται εκπομπή καρκινογόνων, γενικότερα επιβλαβών ουσιών. Το πρόβλημα των ΕΙΑ δεν εντοπίζεται μόνο στα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, αλλά και στα ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια, τα οδοντιατρεία, τα πολυιατρεία και νοσοκομεία των ασφαλιστικών ταμείων και τα ιδιωτικά ιατρεία.

Το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο έχει ως συνέπεια να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η υγεία (α) των υγειονομικών, νοσηλευόμενων και επισκεπτών των ΥΜ, (β) των εργαζομένων στη συλλογή και μεταφορά των δημοτικών απορριμμάτων και (γ) των εργαζομένων των ΧΥΤΑ. Γεγονός είναι ότι απειλείται η Δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Βέβαια, όλα αυτά τα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν πάρθηκαν ούτε τα στοιχειώδη θεσμοθετημένα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, της Δημόσιας Υγείας και του περιβάλλοντος. Προωθήθηκε όμως γοργά η ιδιωτικοποίηση σημαντικών τομέων λειτουργίας των νοσοκομείων και των ΟΤΑ, όπως αυτός της καθαριότητας και της διαχείρισης συνολικά των απορριμμάτων, εφαρμόστηκαν αντιπεριβαλλοντικές μέθοδοι και τεχνολογίες και αυξήθηκε η πληρωμή των δημοτικών τελών.

Με αυτήν την πολιτική και ειδικά για τα ΕΙΑ οι επιχειρηματίες του τομέα Υγείας αυξάνουν τα κέρδη τους από τη μη εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των ΕΙΑ και οι εκάστοτε κυβερνήσεις (της ΝΔ σήμερα, του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα), περιορίζουν στο ελάχιστο δυνατόν τις απαιτούμενες δημόσιες δαπάνες για την Υγεία και για τους ΟΤΑ.

Υστερα από τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε:

1. Να γίνει ο εθνικός και περιφερειακός σχεδιασμός, να προχωρήσει η χωροθέτηση και να αρχίσουν τα δημόσια έργα (όχι με ΣΔΙΤ) διαχείρισης των απορριμμάτων και των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων με εξασφάλιση της ανάλογης κρατικής χρηματοδότησης

2. Να εξασφαλιστούν οι κρατικοί πόροι για τη λειτουργία της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και των ΕΙΑ, για να ασκείται από τις δημόσιες υπηρεσίες των ΟΤΑ και των αντίστοιχων συνδέσμων τους.

3. Να δημιουργηθούν υποδομές για τη διαχείριση των ΕΙΑ μέσα σε κάθε (ιδιωτική και δημόσια) υγειονομική μονάδα (διάκριση στην πηγή). Να χρηματοδοτηθεί από κρατικές δαπάνες η λειτουργία μέσα σε κάθε δημόσια ΥΜ ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των ΕΙΑ που παράγει.

4. Να υποχρεωθεί με ευθύνη του κράτους και ο ιδιωτικός τομέας Υγείας για τη λειτουργία ενός τέτοιου ολοκληρωμένου συστήματος.

5. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας και να προσληφθεί το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό που με εκπαίδευση και συγκεκριμένο σχεδιασμό (ασφαλή συλλογή, διάκριση και ασφαλή μέθοδο προσωρινής αποθήκευσης), θα κάνει το διαχωρισμό των τριών ομάδων των ιατρικών αποβλήτων και θα αναλαμβάνει τη διαχείριση των επικίνδυνων μέσω σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων και όχι από κινητές εγκαταστάσεις επεξεργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ