Πέμπτη 22 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΕΛ
Νέος Γενικός Γραμματέας ο Αντρος Κυπριανού

Ο Αντρος Κυπριανού είναι από χτες ο νέος Γενικός Γραμματέας του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ), μετά και τη σχετική ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, αφού επικράτησε με 57 ψήφους έναντι 48 του έτερου υποψηφίου Νίκου Κατσουρίδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος και τα 105 μέλη της ΚΕ του ΑΚΕΛ, ενώ μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, τόσο τα μέλη της ΚΕ όσο και οι δύο υποψήφιοι υπογράμμισαν ότι όλοι θα εργαστούν στο πλευρό του νέου ΓΓ για το συμφέρον του Κόμματος και του κυπριακού λαού.

Η ταυτότητα του νέου ΓΓ του ΑΚΕΛ

Ο Αντρος Κυπριανού γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 26 Οκτώβρη 1955. Σπούδασε πολιτική μηχανική στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο και μετεκπαιδεύτηκε σε θέματα τεχνολογίας του ξύλου στην Εκπαιδευτική Σχολή του Ρίμινι στην Ιταλία. Μέχρι σήμερα ήταν γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ για τις διεθνείς σχέσεις, μέλος του ΠΓ, εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος και βουλευτής από το 2001. Στο παρελθόν διατέλεσε επίσης επικεφαλής του Αθλητικού Γραφείου, του Γραφείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Γραφείου Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΑΚΕΛ.

Ως μέλος του Κυπριακού Κοινοβουλίου διατέλεσε και διατελεί μέλος πολλών Επιτροπών. Επίσης είναι αρχηγός της αντιπροσωπείας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου το 2008 εκλέχτηκε και ως ένας εκ των αντιπροέδρων του Σώματος.

«Το Κόμμα έχει ΓΓ πρώτο μεταξύ ίσων»

Ο απερχόμενος ΓΓ του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στο νέο ΓΓ, δηλώνοντας ότι θα είναι στη διάθεση του Κόμματος όποτε και όταν τον χρειαστούν.

Αναφερόμενος στα σενάρια διαδοχολογίας και ερίδων που ακούστηκαν με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές, ο Δ. Χριστόφιας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το αποτέλεσμα δείχνει ότι ελεύθερα έχουν εκφραστεί τα μέλη της ΚΕ». Συνεχάρη το σώμα γιατί, όπως είπε, «απέδειξε για άλλη μια φορά ότι αυτό το Κόμμα είναι κόμμα της δημοκρατίας, της σοβαρότητας, της σύνεσης, κόμμα που συνειδητοποιεί πλήρως τις ευθύνες του απέναντι στον κυπριακό λαό», ενώ συνέχισε λέγοντας: «Μπορεί τώρα κάποιοι να κάνουν νέες εικασίες, ότι χωρίστηκαν στα δύο. Σας προλαμβάνω. Εκείνοι που πάνε να κάνουν τέτοιες εικασίες θα διαψευστούν, όπως διαψεύστηκαν πολλές φορές ως τώρα. Τόσο ο Αντρος όσο και ο Νίκος θα είναι πλάι πλάι στην ΚΕ, στη Γραμματεία και το Πολιτικό Γραφείο και θα συμπληρώνει ο ένας τον άλλο», σημειώνοντας παράλληλα ότι «το Κόμμα έχει ΓΓ πρώτο μεταξύ ίσων».

Οπως ανέφερε, ο Α. Κυπριανού «έχει την κύρια ευθύνη για να συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία, η συλλογικότητα και ενότητα στο Κόμμα, μαζί με τους υπόλοιπους συντρόφους, και είμαι ένας από αυτούς και θα τον βοηθήσω όσο περνά από το χέρι μου», κάτι που «το οφείλουμε, όχι στους εαυτούς μας, ούτε στις όποιες φιλοδοξίες μας. Το οφείλουμε σε μια ιστορία αγώνων και θυσιών σε συντρόφους μας που φυλακίστηκαν, που έχουν δολοφονηθεί είτε ήταν Ελληνοκύπριοι ή Τουρκοκύπριοι γιατί ήταν ΑΚΕΛιστές».

Καταλήγοντας ο απερχόμενος ΓΓ τόνισε ότι «ως τώρα το Κόμμα αυτό είναι αντάξιο των θυσιών των προκατόχων μας και είμαι σίγουρος ότι και με τον Αντρο θα συνεχίσει να οδεύει προς την κατεύθυνση της δικαίωσης των αγώνων και θυσιών των συντρόφων μας βετεράνων του Κόμματος».

Τα σενάρια περί έριδων διέψευσε και ο Νίκος Κατσουρίδης, απαντώντας χαρακτηριστικά σε όσους τον ήθελαν να αποχωρεί από το Κόμμα, «έχω γεννηθεί και ανδρωθεί μέσα στο ΑΚΕΛ και έτσι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρεθώ σε άλλο δρόμο», ενώ και αυτός με τη σειρά του συνεχάρη τον Α. Κυπριανού για την εκλογή του.

«Συνειδητοποιώ τις ευθύνες μου»

Ο ίδιος ο Αντρος Κυπριανού σε δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Συνειδητοποιώ πλήρως τις ευθύνες που αναλαμβάνω έναντι της ΚΕ του Κόμματος, έναντι του μεγαλύτερου κόμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ταυτόχρονα ξέρω ότι θα κριθώ. Δε θα υποσχεθώ οτιδήποτε τώρα, παρά μόνο ότι θα υπηρετήσω με πίστη και αφοσίωση, ότι θα λειτουργήσω συλλογικά, θα επιδιώξω πρώτος ανάμεσα σε πολλούς άλλους να καταβάλλω κάθε ικμάδα, κάθε προσπάθεια, έτσι ώστε όλοι μαζί να ανεβάσουμε ακόμη πιο ψηλά το Κόμμα μας».

Οπως είπε, «τα καθήκοντα τα οποία έχουμε μπροστά μας είναι αρκετά. Εχουμε τις επικείμενες ευρωεκλογές και ο στόχος μας είναι το ΑΚΕΛ να επαναβεβαιωθεί ως η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στον τόπο, ως εκείνη η δύναμη η οποία διεκδικητικά στον ευρωπαϊκό χώρο προωθεί τα συμφέροντα των Κυπρίων, και ταυτόχρονα έχουμε την υποχρέωση να εργαστούμε για να στηρίξουμε την κυβέρνηση στις προσπάθειές της να υλοποιήσει τα όσα έχει υποσχεθεί στους Κύπριους πολίτες», προσθέτοντας ότι «πρώτα και κύρια σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, θα στηρίξουμε τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι οποίες στρέφονται προς τη σωστή κατεύθυνση, με στόχο να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν να φτάσουμε σε μια συμφωνημένη λύση, η οποία θα βασίζεται σε αρχές, τις αρχές τις οποίες έχουμε κατ' επανάληψη επαναλάβει, δηλαδή μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως προνοείται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά θα οδηγεί σε ένα κράτος, ενωμένο, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια».

Απευθυνόμενος προς τους Τουρκοκύπριους απηύθυνε κάλεσμα «να συνεργαστούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να συνεργαστούν με το ΑΚΕΛ, έτσι ώστε όλοι μαζί να συμβάλουμε στην επίτευξη μιας λύσης που θα οδηγήσει στην ειρήνη, στη σταθερότητα, στην ασφάλεια και να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να κτίσουμε ένα ευημερές μέλλον και για εμάς αλλά και για τα παιδιά μας», αναφέροντας παράλληλα ότι και στο εσωτερικό το Κόμμα θα στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κυπριακού λαού.

Διαβεβαίωσε ότι «ως ΑΚΕΛ θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για να στηρίζουμε τους αγώνες των λαών για επικράτηση του διεθνούς δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ» και καταλήγοντας υπογράμμισε: «Θα εργαστώ ως ίσος μεταξύ πολλών, σε μιαν προσπάθεια το ΑΚΕΛ να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην Κυπριακή Δημοκρατία και να είναι πραγματικός υπηρέτης του κυπριακού λαού. Αυτός ήταν ο φιλόδοξος στόχος που έθεσαν οι σύντροφοί μας, οι πρωτοπόροι κομμουνιστές, οι βετεράνοι του Κόμματος, και αυτόν το στόχο θα συνεχίσουμε με ιδεολογική συνέπεια και πάντοτε σεβόμενοι το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία του δικού μας Κόμματος».

Τέλος ο Α. Κυπριανού εξέφρασε και αυτός την «εκτίμηση και τη συντροφικότητά» του στον Νίκο Κατσουρίδη, με τον οποίο θα συνεργαστούν, όπως είπε, «για να προωθήσουμε και να υλοποιήσουμε όλα όσα έχουμε υποσχεθεί ως Κόμμα στον κυπριακό λαό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ