Πέμπτη 22 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανησυχία για γενίκευση λαϊκών αγώνων

Επιχειρεί να σπάσει τα μπλόκα της μικρομεσαίας αγροτιάς με ψίχουλα και άφθονες υποσχέσεις, αγωνιώντας για το ενδεχόμενο να «συμπέσουν» με κινητοποιήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας

Ο κίνδυνος γενίκευσης των λαϊκών κινητοποιήσεων και η δημιουργία ενός «παλλαϊκού μετώπου» ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική έχει σοβαρά ανησυχήσει την κυβέρνηση, που αναζητεί απεγνωσμένα τρόπους αναχαίτισης και εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας και οργής.

Καθώς η κρίση αναμένεται να πλήξει με ένταση τη χώρα μας τους επόμενους μήνες, οπότε και θα φανούν οι καταστροφικές συνέπειές της για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, το Μέγαρο Μαξίμου επείγεται να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις των αγροτών, που μπορεί να αποτελέσουν άσχημο προηγούμενο για την ίδια και την πολιτική της. Ακριβώς γι' αυτό, το κυβερνητικό επιτελείο αποδίδει ξεχωριστή σημασία στο πώς θα κλείσει το «μέτωπο» των αγροτών. Αν και δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από την εφαρμοζόμενη πολιτική στο πλαίσιο της ΚΑΠ και άρα δεν πρόκειται να ανατραπεί το δρομολογημένο μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ωστόσο θα προσπαθήσει να «σπάσει» τα μπλόκα με ελάχιστα «ψίχουλα» και άφθονες υποσχέσεις και υποκριτικές δηλώσεις κατανόησης και συμπαράστασης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Δεν είναι τυχαία από την άποψη αυτή η τοποθέτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σ. Χατζηγάκη, για «το δίκιο» των αγροτών, καθώς και οι «ήπιοι τόνοι» που επιμένει να χρησιμοποιεί απέναντί τους το Μέγαρο Μαξίμου, παρά την «ακραία» όπως τη χαρακτηρίζει μορφή του κλεισίματος των δρόμων.

Στο πνεύμα αυτό κινήθηκαν χτες οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου έγινε εκτενής συζήτηση για τις αγροτικές κινητοποιήσεις και συμφωνήθηκε η τακτική που θα εφαρμοστεί. Τη «γραμμή» την εξέφρασε αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Τα αιτήματα τα οποία έχουν υποβληθεί, μελετώνται. Τα μέτρα που είναι δυνατόν, είναι εφικτό να ληφθούν, συζητούνται, θα συζητηθούν, θα μορφοποιηθούν και, μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς οικονομικής κατάστασης και των συνεπειών που αυτή έχει για τη χώρα μας, θα ανακοινωθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά ο Ευ. Αντώναρος. Ο ίδιος έδωσε έμφαση στο σκέλος ότι τα αιτήματα των αγροτών θα ικανοποιηθούν «στο μέτρο του εφικτού», αποφεύγοντας βέβαια άλλες... λεπτομέρειες. Στο ίδιο μήκος και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε ότι «θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια προκειμένου να ενισχύσουμε την ύπαιθρο». Κυβερνητικά στελέχη ωστόσο εκτιμούσαν ότι η φράση αυτή σημαίνει πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μοιράσει κάποια ψίχουλα στους αγρότες, ίσα ίσα για να δώσει τα «προσχήματα» στους γαλάζιους και πράσινους αγροτοσυνδικαλιστές να αποσύρουν τους αγρότες από τα μπλόκα.

Πλάτη στις κυβερνητικές επιδιώξεις βάζουν οι γαλάζιοι βουλευτές που εκλέγονται σε αγροτικές περιοχές και εμφανίζονται υπέρμαχοι των αγροτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μ. Εβερτ όχι μόνο επανέλαβε ότι οι αγρότες έχουν δίκιο, αλλά απέφυγε να καταδικάσει το κλείσιμο των δρόμων. «Δεν έχουν άλλο μέσο οι αγρότες, από τις κινητοποιήσεις. Ο υπάλληλος απεργεί, ο αγρότης πώς να αντιδράσει;», είπε (στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ), περιοριζόμενος να επισημάνει ότι ο ίδιος δε συμφωνεί να κλείνουν οι δρόμοι. Γενικότερα, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «θα πρέπει να κοιτάξουμε περισσότερο το φιλολαϊκό πρόσωπο της κυβέρνησης, γιατί υποφέρει ο κόσμος».

Ευθύνες στην κυβέρνηση επειδή δεν πρόλαβε τις κινητοποιήσεις αν και ήταν ενημερωμένη για τον αναβρασμό που επικρατούσε στους αγρότες, επέρριψε ο Κ. Αγοραστός επισημαίνοντας ότι «οι κυβερνήσεις πρέπει να προλαβαίνουν τις κινητοποιήσεις». Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα παραδέχτηκε ότι υπάρχει μείωση του αγροτικού εισοδήματος και γι' αυτό υπέδειξε ότι «θα πρέπει να μειωθεί το κόστος των εφοδίων και των φαρμάκων». «Προστάτης» των αγροτών εμφανίστηκε ο Μ. Χαρακόπουλος επειδή, όπως είπε (στον «Αλφα 9,89»), «ήταν η ραχοκοκαλιά της ΝΔ, ήταν η κοινωνική ομάδα που έκανε τη διαφορά και έδωσε τη νίκη (σ.σ. στις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 και μετά) και για αυτό επιμένω ότι δεν πρέπει να προδώσουμε αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε με τον αγροτικό κόσμο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οργανωμένο σχέδιο για την υπονόμευση του αγώνα (2010-01-27 00:00:00.0)
Ανακάλυψε θέμα «νομιμότητας» των κινητοποιήσεων (2010-01-22 00:00:00.0)
Πυροτεχνήματα με το βλέμμα στις κάλπες (2009-01-23 00:00:00.0)
Σταθερά σε αντιαγροτική κατεύθυνση (2008-06-27 00:00:00.0)
«Ου Μπασιάκους του είπι»... (2006-10-08 00:00:00.0)
Στόχος ο εκφυλισμός των κινητοποιήσεων (2005-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ