Πέμπτη 22 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣΣΑΣ
Προς όφελος των λαών να γίνονται οι παγκόσμιες συναλλαγές

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής

Με αντικείμενο την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο διεθνές εμπόριο, συνεδρίασε χθες η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, σε μια «συνεδρίαση γνωριμίας» - όπως χαρακτηρίστηκε - με την αντίστοιχη Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού συμμετείχε 6μελής αντιπροσωπεία της τελευταίας, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Χ. Μάρκοφ.

Το στίγμα των θέσεων του ΚΚΕ έδωσε, με τη σύντομη παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «μας ενδιαφέρει το διεθνές εμπόριο», τονίζοντας, όμως, ότι «οι παγκόσμιες συναλλαγές πρέπει να γίνονται προς όφελος των λαών» και «αυτό είναι αδύνατον σε ιμπεριαλιστικές συνθήκες».

Αναφερόμενος στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το διεθνές εμπόριο, ο Γ. Τούσσας επισήμανε πως «κεντρική πολιτική της ΕΕ αποτελεί η πολιτική της Λισαβόνας», που «προωθεί τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις» και «ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς». Ετσι, σημείωσε, έχει τεθεί ως στόχος η «επέλαση επιχειρήσεων στις υπηρεσίες Παιδείας, Πρόνοιας», καθώς και η «αποδιάρθρωση εργασιακών σχέσεων, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας», με αποτέλεσμα «στις εξωτερικές σχέσεις στρατηγικός στόχος είναι η ενίσχυση των συμφερόντων των μονοπωλίων». Ειδικά για τις επαφές της ΕΕ στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), ο Γ. Τούσσας επισήμανε ότι «αντάλλαγμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο επίπεδο του ΠΟΕ» είναι η αγροτική παραγωγή, αφού προωθείται ο στόχος «της αποσύνδεσης των επιδοτήσεων για την παραγωγή, με αποτέλεσμα επώδυνες επιπτώσεις για τους αγρότες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ